GIVE toonmoment

En we blijven maar successen vieren in het jaar 2023. Deze namiddag woonde ik samen met een aantal collega’s het GIVE toonmoment bij in een aula vlakbij Brussel-Noord. GIVE is een acroniem dat staat voor ‘Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering’. Onder GIVE werden drie digitaliseringsprojecten en een metadataproject gerealiseerd. Dat verdient een feestje!

Het toonmoment startte met Greogriaanse gezangen van Psallentes, terwijl op de achtergrond de notenbalken van het prachtig gedigitaliseerde oude muziekmanuscript getoond werden. Vervolgens nam de minister-president het woord en lanceerde hij de gloednieuwe website Totindetail.be. Tijdens een panelgesprek blikten de partners van het project terug op de samenwerking en de mooie realisaties, maar hét beste moment van de namiddag was natuurlijk de netwerkreceptie. Mét kaasballetjes! 😉

IMG_2791

IMG_2795

IMG_2797

IMG_2800

IMG_2802

IMG_2804

Castel del Monte, Ruvo di Puglia en Bari – 15 augustus 2022

Voor de tweede dag op rij liggen dezelfde koffiekoeken in de ontbijthoek. De eigenares van de B&B vult de voorraad oudbakken koffiekoeken wel aan met verse, maar het is onbegrijpelijk dat ze de oude koffiekoeken niet verwijdert. Geen enkele gast die later aan de ontbijttafel komt kan het onderscheid maken.

Ik proef een koffiekoek waarvan ik weet dat die vers is, maar de koffiekoek is echt niet lekker. Dit ontbijt stemt alvast niet overeen met de lovende reviews op google en tripadvisor.

IMG_4544

Vandaag plannen we een bezoek aan Castel del Monte, Unesco werelderfgoed, uiteraard. Ik heb online tickets gekocht voor een bezoek om 11 uur. Een gigantische parking maakt meteen duidelijk dat dit een bijzonder populaire toeristische bezienswaardigheid is. Vanaf de parking brengt een shuttlebus ons naar het kasteel zelf. Door de wagens van de bezoekers bij het kasteel zelf weg te houden, kan iedereen ongestoord van de mooie omgeving rond het kasteel genieten.

Castel del Monte is echt een aanrader, dit achthoekige kasteel is prachtig gerestaureerd en vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht op de omgeving. Het kasteel werd rond 1240 gebouwd in opdracht van keizer Frederik II. Heel bijzonder: overal in het kasteel kom je verwijzingen naar het cijfer acht tegen. Het kasteel zelf is een volmaakte achthoek. Rond de achthoekige binnenplaats liggen acht identieke zalen waarvan de muren en plafonds met marmer bekleed zijn. De muren zijn acht voet dik en tachtig voet hoog. Er zijn twee verdiepingen, dat maakt in totaal zestien zalen. Aan de buitenzijde staat aan elke hoek een uitstekende, achthoekige, wacht- of gevechtstoren. De exacte functie van dit kasteel is verloren gegaan in de tijd, wellicht was het bedoeld als buitenverblijf. Alleszins is het zeker dat dit kasteel geen militaire functie had, omdat het geen gracht en ophaalbrug heeft. Wellicht deed het kasteel enkel dienst als buitenverblijf voor de keizer.

IMG_6237

IMG_6242

IMG_6246

IMG_6249

IMG_6250

IMG_6253

IMG_6255

IMG_6261

IMG_6267

IMG_6271

IMG_6273

IMG_6277

IMG_6278

IMG_6280

IMG_6284

IMG_6287

IMG_6289

IMG_4587

Na ons bezoek nemen we de shuttlebus terug naar de parking, waar zich een zelfbedieningsrestaurant L’Imperatore bevindt, dat op het eerste gezicht best lekkere gerechten aanbiedt. En jawel, onze ogen bedriegen ons niet. Ik geniet oprecht van de insalata di mare, de opgelegde artisjokken, de focaccia en de fruitsla als dessert. Uiteraard drinken we daar een glaasje Italiaanse witte wijn bij.

IMG_4597

Na ons bezoek aan Castel del Monte rijden we naar Ruvo di Puglia, een mooie stadje dat we duidelijk tijdens de siesta getroffen hebben. Het is er extreem rustig en alles is dicht. We kunnen dus jammer genoeg enkel de buitenkant van de prachtige kathedraal bewonderen. We maken een paar foto’s en rijden dan met onze huurwagen naar het verhuurkantoor van Filorent. Tijd om onze wagen te leveren. Het einde van ons verblijf in Puglia komt in zicht. Ons plan is om de laatste dagen in Bari door te brengen en daarvoor hebben we geen dure huurwagen nodig.

IMG_6293

IMG_6294

IMG_6299

IMG_6300

IMG_6302

IMG_6320

IMG_6322

IMG_6325

IMG_6332 Continue reading

Matera en Bari – 14 augustus 2022

Ons eerste ontbijt op het dakterras van onze B&B! Het ontbijt is aanvaardbaar, maar de koffiekoeken en taarten stonden al op het terras toen wij gisteren vlak na de middag aankwamen, gewoon in de buitenlucht in zo’n broodtrommel. Alles behalve vers dus en bijgevolg geen spek voor mijn bek. En het brood dat onze vriendelijke gastvrouw ons serveert, heeft ze iets daarvoor ontdooid in de microgolf oven. Gelukkig is de charcuterie vers.

IMG_4418

Vandaag laten we Puglia achter ons en rijden we naar Matera in Basilicata. Ongeveer een uur rijden later vinden we een parkeerplaats in een woonwijk, een eindje stappen van het historische centrum van Matera. Matera is beroemd om zijn grotwoningen, Sassi (enkelvoud sasso) genoemd. Het verhaal gaat dat de rotsen van Matera al vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten deze kloosterlingen meer en meer ‘woningen’ uit in de grotten en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen.

De benaming Sassi komt voor het eerst voor in een document uit 1204. In de Sassi woonden hele gezinnen, samen met hun kippen en andere dieren, zoals schapen, geiten en varkens, op betrekkelijk kleine oppervlaktes. Veel mannen in Matera waren schaapherders die een groot deel van het jaar in de bergen rond Matera verbleven en daar in de rotsen overnachtten. Af en toe kwamen enkele mannen naar beneden om de door hen vervaardigde kaasjes naar huis te brengen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw woonden er nog zo’n vijftienduizend mensen in de grotwoningen van Matera. Een kleine rekensom leert dat iedere woning dus gemiddeld door maar liefst negen personen bewoond werd. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat de hygiënische omstandigheden waarin deze mensen leefden alles behalve ideaal waren, zeker omdat ze in dezelfde ruimte als hun dieren leefden. Door de slechte sanitaire leefomstandigheden besloot de Italiaanse overheid dat iedereen de Sassi moest verlaten. Als gevolg hiervan ontstond er een enorme leegstand en was Matera aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw een soort spookstad geworden.

Sinds 1993 staan de Sassi van Matera echter op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is er veel veranderd (alhoewel een deel van de grotwoningen in Matera nog altijd onbewoond is, begrijpelijk, want zo’n woning renoveren is alles behalve evident).

Mijn vriend en ik starten onze verkenning in de wijk Sasso Caveoso, gekenmerkt door een overdaad aan fabuleuze kerken, die ik uiteraard allemaal van binnen wil bewonderen. We bezoeken de Chiesa di Santa Lucia e Agata alla Fontana, de Chiesa di San Francesco d’Assisi en de Chiesa del Purgatorio, gebruik makend van een handig combiticket. Oja, we wipten ook nog even (gratis) binnen in de Chiesa di Santa Chiara d’Assisi.

IMG_6031

Chiesa di Santa Lucia e Agata alla Fontana:

IMG_6032

Chiesa di Santa Chiara d’Assisi:

IMG_6061

IMG_6063

IMG_6066

IMG_6069

Chiesa di San Francesco d’Assisi:

IMG_6046

IMG_4424

IMG_4426

Chiesa del Purgatorio:

IMG_6058

IMG_6051

IMG_6052

IMG_6053

IMG_6054

IMG_4431

Tot onze verbazing treffen we een standbeeld van één van de beroemde gesmolten horloges van Dalí op het Piazza Vittorio Veneto. Blijkbaar reclame voor een tentoonstelling van deze beroemde Spanjaard.

IMG_6047

Vervolgens bezoeken we onze eerste Sasso: Casa Grotta del Casalnuovo. Een heel bijzondere ervaring en eerlijk, in de hete zomers moeten dit zeer aangename en koele woningen geweest zijn, alleen het samenwonen met schapen, varkens en geiten lijkt me minder ideaal.

IMG_4442

IMG_4443

IMG_4444

IMG_4447

IMG_6073

IMG_6075

IMG_6079

IMG_6081

IMG_6085

IMG_6087

IMG_6088 Continue reading

Evening with friends

Zo fijn om nog eens samen met onze vrienden uit Kampenhout rond de tafel te zitten en bij te kunnen praten. Want amai, dat was alweer bijna een jaar geleden! Time flies! Onze vriendin was pas terug van een trip naar Japan waar ze scheidsrechter was in een badmintontornooi. Ongelooflijk cool dat ze door haar hobby de wereld kan rondreizen, terwijl ze daarnaast een veeleisende job als sportpsycholoog heeft. Veel te vertellen dus! We genoten van het lekkere eten van Convento food en de avond vloog voorbij. Bij het afscheid nemen, beloofden we alvast sneller werk te maken van een volgende afspraak. Meteen een goed voornemen voor 2024.

IMG_2759

Kennis aan de ketting in de Universiteitsbibliotheek

Deze middag nam ik deel aan een gegidste rondleiding voor M-bassadeurs in de Universiteitsbibliotheek. Curator Katrien Lichtert gaf ons een zeer boeiende uitleg bij de tentoonstelling Kennis aan de ketting, die deel uitmaakt van het Dieric Bouts Festival. De tentoonstelling toont aan dat fake news, misleidende informatie en (on)betrouwbare bronnen van alle tijden zijn. Al werd er in de late middeleeuwen beduidend meer gecensureerd dan nu.

De tentoonstelling gaat dieper in op de vraag wie bepaalt wat kennis is, welke kennis voor wie beschikbaar is en wat wordt gecensureerd? Wat was en is de prijs van kennis, vroeger en nu? Wat betekende het ontstaan van de boekdrukkunst of de introductie van digitale middelen zoals het internet en sociale media? Heel boeiende en brandend actuele onderwerpen alleszins. Al denk ik wel dat deze tentoonstelling geen spek voor ieders bek is. Je moet je tijd nemen om de bijhorende info grondig te lezen om goed het verhaal te kunnen volgen. Of rondgeleid worden door de curator zelf, natuurlijk, dat helpt ook. 😉

Mogelijk stelt deze afbeelding Dieric Bouts voor, maar zeker is dat niet:

IMG_2703

De afbeelding links toont een groep laatmiddeleeuwse studenten die naar een uiteenzetting van hun prof luisteren:

IMG_2706

Doedels zijn van alle tijden:

IMG_2708

Eramus gecensureerd?

IMG_2709

IMG_2710

Voorbeelden van censuur in oude boekwerken:

IMG_2712

IMG_2714 Continue reading

Leuven by Night!

Ondanks het slechte weer besloten mijn vriend en ik toch de Leuvense straten in te trekken om een streepje Leuven by Night mee te pikken en dan bedoel ik natuurlijk een culinair streepje, want noch mijn vriend noch ik zijn een grote fan van shoppen. Zelfs niet als daar een feestelijke gebeurtenis van gemaakt wordt.

We startten met een glaasje champagne in de overdekte tent in de Bondgenotenlaan, alwaar zich een wel heel bijzonder heerschap bij ons aansloot die ons aanspoorde om de party te starten. Da’s maar een woord natuurlijk! Na ons glaasje champagne wandelden we verder naar de Mechelsestraat waar we genoten van een heerlijke kaaskroket en een portie raclette bij kazen Elsen (waar anders?). Natuurlijk konden we de lokroep van Winebar Lewis een paar stappen verder niet weerstaan. We dronken een heerlijk glas witte wijn en genoten van een werkelijk uitstekend charcuteriebordje.

Aangezien ik daarna nog een klein hongertje had, vulde ik op de terugweg naar huis de laatste gaatjes met drie taco’s aan de nog nét niet gesloten tacotruck op de Bondgenotenlaan. Blij dat mijn vriend en ik ons niet hebben laten ontmoedigen door het slechte weer om het weekend feestelijk in te zetten.

party

IMG_2689

IMG_2694

IMG_2697

Pensioneringsfeestje in deSingel

Vandaag had ik de eer om aanwezig te zijn op een wel heel bijzonder afscheidsfeest, op het podium van de Rode Zaal in deSingel. Geef toe, er zijn slechtere plekken om afscheid te nemen van het werkleven. We vierden een bijzondere persoonlijkheid die na een lange carrière de deuren van zijn geliefde deSingel achter zich dichttrekt om zich te wijden aan zijn hobby’s en zijn kleinkinderen. Al ben ik er zeker van dat hij zo nu en dan nog zal opduiken in deSingel als vrijwilliger. Dat deze persoon een bijzondere indruk op velen heeft achter gelaten, bleek duidelijk uit de vele warme afscheidswoorden en de bijzonder originele afscheidscadeaus. Zo kreeg de gepensioneerde zowaar een eigen strip, een kunstwerk en een heus fotoboek van deSingel cadeau. En wat meer is: ook alle aanwezigen mochten zo’n fotoboek meer naa huis nemen. Een fijn gebaar!

Ik was helemaal alleen naar de receptie getrokken, omdat al mijn collega’s verhinderd waren. Ik wist dus op voorhand niet of ik lang zou blijven, maar tot mijn verbazing kwam ik op het afscheidsfeest een oud-collega die een paar jaar geleden op pensioen ging en mijn voormalige grote baas tegen (die tegenwoordig twee jobs combineert, over extreme vrijwilligers gesproken). Ik had ook een paar heel fijne babbels met medewerkers van deSingel en vertrok na genoten te hebben van de lekkere cava en de heerlijke hapjes later dan verwacht met een vol hart naar huis. In de volle overtuiging dat ik de pas gepensioneerde zeker nog op mijn pad zal tegen komen!

IMG_2664

IMG_2667

IMG_2669

IMG_2672

Topstukken in het MAS

Zoals iedereen weet, bestaan alle goeie dingen uit drie, dus trok ik deze zondag voor de derde keer naar het MAS voor de ronduit geweldig tentoonstelling ‘Zeldzaam en Onmisbaar‘. Ditmaal vergezeld van de ouders van mijn vriend, zijn zus en zijn drie nichtjes. Een ganse bende dus!

Omdat van kunst genieten om een lege maag ook maar niks is startten we onze uitstap met een lunch bij Nimmanhaemin, het restaurant dat de meeste stemmen haalde in onze Whatsapp poll! Wij waren de allereerste klanten en tot mijn grote ontzetting was mijn reservatie om de één of andere manier niet doorgekomen, terwijl ik zelfs een reminder in mijn mailbox had gekregen. De twee dames die de zaak draaiende hielden, gaven wel toe dat het voor hen allebei de eerste werkdag was, dus dat verklaarde misschien waarom ze de reservaties niet konden oproepen uit hun systeem. Gelukkig was het alles behalve druk in het restaurant en konden we mits wat geschuif met tafels allemaal samen aan een lange tafel plaatsnemen.

Na dit ietwat chaotische begin, verliep de maaltijd verder vlekkeloos. We kregen miniloempia’s aangeboden van het huis en het eten zelf was lekker, al miste mijn zeevruchtenschotel wat pittige Thaise kruiden.

IMG_2560

IMG_2563

IMG_2568

IMG_2570

Na de lunch wandelden we naar het MAS, waar we konden vaststellen dat de topstukkententoonstelling volledig was uitverkocht. Gelukkig heb ik de goede gewoonte om altijd mijn tickets op voorhand te boeken. Wat nogmaals een goede zet bleek, want ongetwijfeld zijn verschillende potentiële bezoekers teleurgesteld naar huis moeten afdruipen.

En kijk, opeens brak de zon door het wolkendek en ontwaarden we zowaar een streepje blauwe lucht! Iets om te koesteren deze duistere en natte dagen.

IMG_2580

IMG_2582

De topstukken vielen trouwens enorm in de smaak bij mijn gezelschap. Van jong tot oud luisterden ze geboeid naar de audioguide en de werken zelf werden aandachtig bestudeerd. Als je nog niet in het MAS bent geraakt: zeker doen. Dit is echt een unieke gelegenheid om kennis te maken met de rijkdom aan topstukken in Vlaanderen.

IMG_2588

IMG_2590

IMG_2594

IMG_2597

IMG_2598

IMG_2599

IMG_2608

IMG_2609

IMG_2613

Na de topstukkententoonstelling wilden de nichtjes graag nog een blik werpen op de tentoonstelling Iemand thuis? En wie ben ik om hun een verrijkende ervaring te ontzeggen? De insteek van deze tentoonstelling was helemaal anders dan de topstukkententoonstelling, maar er waren genoeg elementen die mij konden boeien en de meisjes vonden het geweldig dat ze mochten knutselen met boetseerklei.

IMG_2616

IMG_2620

IMG_2628

IMG_2632
We bleven in het MAS tot sluitingstijd en gingen daarna op zoek naar een plek om iets te drinken. Dat bleek nog niet zo voor de hand liggend te zijn. Het weer was helemaal omgeslagen en dikke regenwolken hadden zich samengepakt boven Antwerpen. Om te vermijden dat we te lang door de regen moesten stappen, kozen we voor het verwarmde terras van Otomat, waar ze tot mijn verbazing best een interessante drankenkaart hadden.

Uiteraard hadden de meisjes opeens zin in pizza (tja, dat was te verwachten) en konden we niet anders dan een pizza bestellen. Voor mij de eerste keer dat ik pizza at bij deze keten en eerlijk waar, het smaakte!

IMG_2639

Na ons drankje opgedronken te hebben namen we afscheid van de ganse beden en spoedden mijn vriend en ik ons naar Antwerpen-centraal om onze trein naar Leuven te halen. De weergoden waren ons gunstig gezinde we slaagden erin tussen de druppels door te laveren en het station min of meer droog te bereiken.

En kijk, de trein was zelfs op tijd. Een mooi einde van een fijne dag!