De officiële opening van het mooiste museum van het land

Na de preview en het galadiner was het zaterdag dan eindelijk zover: na elf jaar gesloten te zijn, werd het mooiste museum van het land feestelijk heropend. Dus begaf ik mij voor de derde keer in één week tijd naar Antwerpen, ditmaal in het gezelschap van mijn vriend, die er uiteraard ook naar uitkeek om al dat moois met zijn eigen ogen te aanschouwen.

Helaas wilden de weergoden zaterdag niet meewerken. Net op het moment dat de feestelijke opening van start zou gaan, viel de regen letterlijk met bakken uit de hemel. Gelukkig waren er paraplu’s voorzien in de VIP-zone en kwamen ze wat later rond met plastic poncho’s. Het programma werd met een half uur verlaat in de hoop dat het zou stoppen met regenen, maar helaas, dit uitstel bracht geen soelaas en die arme ballerina’s en balletdansertjes mochten in hun spierwitte, dunne maillots de aftrap geven van de voormiddag. Ik had echt te doen met die bibberende kinderen die moesten dansen op een gladde vloer in de gietende regen. Maar goed, the show must go on, zeker? En zeggen ze op een huwelijksdag ook niet dat regen geluk brengt? Hopelijk is dat ook zo voor het KMSKA!

Enkele uitgeregende sfeerbeelden:

KMSKA rules the world:

Ode an die Freude:

Het lint wordt doorgeknipt:

Muzikaal eerbetoon aan Rubens:

Nadat het KMSKA officieel was open verklaard voor het grote publiek begaven mijn vriend en ik ons naar binnen. Het was er bijna over de koppen lopen en op bepaalde momenten maakte ik me toch wel zorgen over de kunstwerken zelf. Sommige mensen kwamen wel heel dicht in de buurt van deze onbetaalbare topstukken.

IMG_6188

IMG_6190

IMG_6192

IMG_6195

Triomf van Frederik Hendrik – Jacob Jordaens I:

IMG_6196

IMG_6197

Een Panamarenko in dialoog met al die bombastische oude kunst:

IMG_6201

IMG_6203

De fameuze Madonna van Fouquet:

IMG_6207

IMG_6208

De toren van Babel van Jan Brueghel I en Tobias Vehaecht:

IMG_6209

Landschap met touwtjesspringend meisje – Salvador Dalí:

IMG_6211

IMG_6216

IMG_6218

IMG_6219

IMG_6223

IMG_6224

IMG_6226

IMG_6227

Cupido en Psyche van Jacob Jordaens I:

IMG_6230

Bordeeltafereel van Joachim Beuckelaer:

IMG_6231

Venus fridiga van Peter Paul Rubens:

IMG_6232

Een kopie van De dans van de bruid van Pieter Bruegel I:

IMG_6235

Twee meisjes als de heiligen Agnes en Dorothea van één van de weinige vrouwelijke kunstenaars in het museum, Michaelina Wautier:

IMG_6239

Van al dat kunst kijken, krijgt een mens honger. Mijn vriend had voor de gelegenheid en tafeltje voor twee gereserveerd bij Vietnamees restaurant BÚN vlakbij het KMSKA. En amai, wat een ongelooflijke meevaller! Heerlijk eten, vergezeld van uitstekende wijnen. Een culinair hoogstaande middagpauze die wat langer duurde dan oorspronkelijk voorzien.

IMG_6244

IMG_6255

IMG_6256

IMG_6258

IMG_6263

IMG_6266

IMG_6268

IMG_6271

IMG_6278

Na de lunch keerden we terug naar het museumgebouw om in het nieuwe gedeelte verrast te worden door een poëtische circusvoorstelling van Jakobe Geens en Margot Jansens. Prachtig!

Fragment uit de voorstelling Bare Body van Jakobe Geens en Margot Jansens:

IMG_6282

IMG_6284

De Heilige Barbara van Jan van Eyck:

IMG_6285

Maria in gebed van Quinten Massijs:

IMG_6288

Onthoofding van de heilige Joris van Cornelis Schut I:

IMG_6292

En we eindigden de namiddag zoals we die begonnen waren, met een stuk uit de voorstelling van Bare Body van Jakobe Geens en Margot Jansens/

IMG_6295

Ondanks de regenachtige start werd het toch een prachtige dag en spoorden mijn vriend en ik moe, maar tevreden terug naar Leuven.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

3 Responses

  1. het leek toch niet druk op je foto’s? of heb je die op ander moment kunnen nemen.

    die dali is supercool!

    en is daar een schilderij van een brand in stad Antwerpen bij, of zie ik dat verkeerd?

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>