Opgestaan met een lichte kater (wellicht was dat afzakkertje in de hotelbar er toch iet of wat te veel aan), maar na het fantastisch uitgebreide ontbijtbuffet in de prachtige sacristie, was ik helemaal opgeknapt. Zo fijn dat de versoepelingen van de coronamaatregelen het weer mogelijk maken! Extra pluspunten voor de heerlijke American pancakes met appeltjes in een zachte karamelsaus. Overheerlijk!
Na dit uitstekende ontbijt wandelden mijn vriend en ik naar het Hof van Busleyden. Ik had tickets voor een bezoek om 10.30u gereserveerd. En kijk: de zon was zowaar van de partij! Storm Eunice had al de grijze regenwolken verdreven. Een onverwacht succes, want ik had me mentaal voorbereid op een weekend vol met regen.
We startten ons bezoek met de tijdelijke tentoonstelling ‘Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen‘. De tentoonstelling toonde werken uit de negentiende eeuw die terugkijken op de tijd van de Bourgondiërs. In de negentiende eeuw ontstaan verschillende nieuwe naties die zich willen profileren op het internationale toneel. Vandaar de hernieuwde belangstelling tijdens de Romantiek voor de Bourgondische hertogen, van Filips de Stoute tot de roemrijke keizer Karel. De ondergrondse exporuimte, die aan een negentiende-eeuws monumentaal museum doet denken, toont met een zeventigtal werken het verlangen naar de grootsheid van weleer. Heel interessant om vanuit een hedendaagse context met een kritische blik en een veranderend perspectief naar het verleden te kijken. De geschiedenis herinterpreteren, het is van alle tijden.
Jeanne d’Arc wordt voorgeleid bij Filips de Goede in Compiègne – Isidore Patrois, 1864:
Ridders van het Gulden Vlies:
Koorknapen van Sint-Rombout het kerstlied zingend aan het hof van Margareta van Oostenrijk – Willem Geets, 1898:
Johanna de Waanzinnige wachtend op de heropstanding van haar echtgenoot Filips de Schone – Charles de Steuben, 1836:
Maria van Bourgondië op valkenjacht – Jean Auguste Barré, 1839-1844:
Keizer Maximiliaan houdt de ladder van Albrecht Dürer vast – August Friedrich Siegert, 1849:
Hoe die van Gent hulde brachten aan de kleine Karel V – Abrecht De Vriendt, 1886:
Keizer Karel bij de gilde der kruisboogschutters in Antwerpen in 1515 – Piet Van der Ouderaa, 1877:
Poppenspel aan het hof van Margareta van Oostenrijk – Willem Geets, 1891:
Na het gedeelte over de Bourgondiërs bezochten we de vaste collectie, die zich focuste op de roemrijke geschiedenis van de stad Mechelen.
Portret van Margareta van Oostenrijk – Bernard van Orley, 1518:
Heilige Hiëronymus – naar Joos van Cleve, ca 1550:
Het kamp van Karel de Stoute bij de belegering van Neuss in 1475 – Adriaen Van den Houte, 1562:
Hét fijnste gedeelte van het museum bevindt zich onder het dak: de unieke collectie Besloten Hofjes. Deze retabelkasten werden in de eerste helft van de 16de eeuw gemaakt door de Gasthuiszusters-Augustinessen van Mechelen. De collectie van het Hof van Busleyden is de grootste ter wereld. De zusters gebruikten deze retabelkasten zeer intens en vulden de hofjes in de loop der tijden verder aan. De hofjes zijn schatkisten gevuld met zijden bloemen, bladgoud en veelkleurige beeldjes, sommige gemaakt van papier pressé. Ongetwijfeld was het werken aan zo’n hofje een contemplatieve activiteit voor de zusters.
Besloten hofje met H. Elisabeth, H. Ursula en H. Catharina:
Besloten hofje met Sint-Anna te drieën, Daniël in de leeuwenkuil en de H. Hiëronymus:
Besloten hofje met H. Augustinus en Anna-Ten-Drieën en H. Elisabeht:
In totaal bleven we ongeveer drie uur in het museum, veel langer dan we verwacht hadden. Voor onze middagpauze trokken we naar Barbib, waar ik al eens eerder was geweest. Ik hield het bij een soepje, want mijn ontbijt was nog niet volledig verteerd. Blijft toch een fijne omgeving om te relaxen en iets te eten of te drinken.
Helaas, na de middagpauze liet de zon ons in de steek en haalden de wolken opnieuw de bovenhand. Gelukkig bleef het voorlopig droog.
We wandelden door de Mechelse straten tot het tijd was voor onze volgende activiteit: een bezoekje aan het Kunstuur in de de Heilige Geestkapel. We waren net binnen toen het begon te regenen. Ideale timing!
Tijdens het Kunstuur vertellen projecties van bekende en minder bekende Vlamingen een verhaal bij schilderijen van een Belgische schilders. De ganse ervaring wordt begeleid door muziek van Dirk Brossé. Een unieke belevenis die mij wel wist te bekoren. Al vond ik het jammer dat er na de uitleg bij de schilderijen niet meer tijd was om nog even op je gemak naar de werken zelf te kijken. Hieronder een kleine selectie van mijn favoriete werken.
De slachter- Prosper De Troyer, 1925:
Vrouw op een fiets – Hubert Malfait, 1927:
De gevallen ster – Jan van Beerst, 1874
De verloofden – Léon Navez, 1930:
Pointillistische werken van Théo Van Rysselberghe:
De stad bij dageraad – Paul Delvaux, 1940
Om 18 stipt stonden we weer buiten. Net te vroeg voor onze reservatie van 18.30u in The Chick. Gelukkig wist ik na mijn vorige bezoek aan Mechelen dat er zich onder The Chick een supertoffe wijnbar bevindt: The Cellar. Een heerlijk glaasje wijn als aperitief gaat er altijd wel in!
Vervolgens bracht het vriendelijke meisje van The Cellar ons via de geheime trap naar The Chick. Alwaar we genoten van een fantastische avond met een heerlijk verrassingsmenu. Elke gang was fantastisch en werd met de glimlach geserveerd door de bijzonder sympathieke bediening. En ja, we konden het niet laten de signature dish te bestellen. Heel fijn dat de sous-chef dit gerecht aan tafel kwam afwerken. En zo maakte ik voor de eerste keer in mijn leven kennis met bottarga.
Zeer lekker non-alcoholisch aperitief:
Do you feel the magic
Meringue van rode biet, koffie, chocolade en Jerezazijn
We bring you: fire
Zwaardvis in whiskey gegaard, bouillon van dashi, crème van avocado en gebrande jalapeño, krokantje met hangop van yoghurt en limoen
BBQ kefta by Hussein, babi pangpang crème, gel van tzatziki, échalottering met gedroogde varkenshuid, koriander, granaatappel
A Tasty Threesome:
Bouillon van ui en rund, gebbq’de rozemarijnolie, gemarineerde babymushrooms
Tartelette met gebrande gele wortelcrème, gelakte rundstong, venkelzaadpoeder
Chianina beefroll, Josper roasted knolseldercrème, walnoten-sesamolie
Seaborn
Vlaswijting, yuzuboter, witte druif, koolrabi, granny smith, koriander
Seaqueen
Lobster, beurre blanc, jus van lompviseieren, romesco van pistache en paprika, crème van erwt en munt
The signature
We need to talk about bottarga
This. Is. Everything.
Txogitxu kalfs côte à l’os, pont neuf, gegrilde babyprei, crème van look, caponata, blackwelljus
Say cheese
Selected by Schockaert, aged in The Cellar with a touch of The Chick
Na dit fenomenale diner wandelden mijn vriend en ik volkomen voldaan terug naar ons hotel. Bij The Chick zien ze mij ongetwijfeld nog eens!
[…] concrete plannen in de voormiddag. Uiteraard startten we de dag met een heerlijk ontbijt. Een heruitgave van de dag voordien, gewoon omdat ik het zo lekker […]
[…] ons tweede bezoek aan The Chick stelde alvast niet teleur. Het eten was heerlijk, het kader nog steeds fantastisch en de aangepaste […]
[…] samen naar het Kunstuur in Hasselt te gaan. Aangezien ik goeie herinneringen had aan de editie van Kunstuur in Mechelen, zei ik meteen ja. Al had ik daar achteraf een beetje spijt van, want nu was het eindelijk eens […]