Hof van Busleyden, Kunstuur en diner bij The Chick

Opgestaan met een lichte kater (wellicht was dat afzakkertje in de hotelbar er toch iet of wat te veel aan), maar na het fantastisch uitgebreide ontbijtbuffet in de prachtige sacristie, was ik helemaal opgeknapt. Zo fijn dat de versoepelingen van de coronamaatregelen het weer mogelijk maken! Extra pluspunten voor de heerlijke American pancakes met appeltjes in een zachte karamelsaus. Overheerlijk!

IMG_6669

IMG_6671

IMG_6672

IMG_6674

Na dit uitstekende ontbijt wandelden mijn vriend en ik naar het Hof van Busleyden. Ik had tickets voor een bezoek om 10.30u gereserveerd. En kijk: de zon was zowaar van de partij! Storm Eunice had al de grijze regenwolken verdreven. Een onverwacht succes, want ik had me mentaal voorbereid op een weekend vol met regen.

We startten ons bezoek met de tijdelijke tentoonstelling ‘Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen‘. De tentoonstelling toonde werken uit de negentiende eeuw die terugkijken op de tijd van de Bourgondiërs. In de negentiende eeuw ontstaan verschillende nieuwe naties die zich willen profileren op het internationale toneel. Vandaar de hernieuwde belangstelling tijdens de Romantiek voor de Bourgondische hertogen, van Filips de Stoute tot de roemrijke keizer Karel. De ondergrondse exporuimte, die aan een negentiende-eeuws monumentaal museum doet denken, toont met een zeventigtal werken het verlangen naar de grootsheid van weleer.  Heel interessant om vanuit een hedendaagse context met een kritische blik en een veranderend perspectief naar het verleden te kijken. De geschiedenis herinterpreteren, het is van alle tijden.

IMG_6678

Jeanne d’Arc wordt voorgeleid bij Filips de Goede in Compiègne – Isidore Patrois, 1864:

IMG_6683

Ridders van het Gulden Vlies:

IMG_6686

Koorknapen van Sint-Rombout het kerstlied zingend aan het hof van Margareta van Oostenrijk – Willem Geets, 1898:

IMG_6694

Johanna de Waanzinnige wachtend op de heropstanding van haar echtgenoot Filips de Schone – Charles de Steuben, 1836:

IMG_6698

Maria van Bourgondië op valkenjacht – Jean Auguste Barré, 1839-1844:

IMG_6702

Keizer Maximiliaan houdt de ladder van Albrecht Dürer vast – August Friedrich Siegert, 1849:

IMG_6708

Hoe die van Gent hulde brachten aan de kleine Karel V – Abrecht De Vriendt, 1886:

IMG_6710

Keizer Karel bij de gilde der kruisboogschutters in Antwerpen in 1515 – Piet Van der Ouderaa, 1877:

IMG_6713

Poppenspel aan het hof van Margareta van Oostenrijk – Willem Geets, 1891:

IMG_6719

Na het gedeelte over de Bourgondiërs bezochten we de vaste collectie, die zich focuste op de roemrijke geschiedenis van de stad Mechelen.

IMG_6717

Portret van Margareta van Oostenrijk – Bernard van Orley, 1518:

IMG_6722

Heilige Hiëronymus – naar Joos van Cleve, ca 1550:

IMG_6740

Het kamp van Karel de Stoute bij de belegering van Neuss in 1475 – Adriaen Van den Houte, 1562:

IMG_6743

Hét fijnste gedeelte van het museum bevindt zich onder het dak: de unieke collectie Besloten Hofjes. Deze retabelkasten werden in de eerste helft van de 16de eeuw gemaakt door de Gasthuiszusters-Augustinessen van Mechelen. De collectie van het Hof van Busleyden is de grootste ter wereld. De zusters gebruikten deze retabelkasten zeer intens en vulden de hofjes in de loop der tijden verder aan. De hofjes zijn schatkisten gevuld met zijden bloemen, bladgoud en veelkleurige beeldjes, sommige gemaakt van papier pressé. Ongetwijfeld was het werken aan zo’n hofje een contemplatieve activiteit voor de zusters.

Besloten hofje met H. Elisabeth, H. Ursula en H. Catharina:

IMG_6724

Besloten hofje met Sint-Anna te drieën, Daniël in de leeuwenkuil en de H. Hiëronymus:

IMG_6727

Besloten hofje met H. Augustinus en Anna-Ten-Drieën en H. Elisabeht:

IMG_6732

In totaal bleven we ongeveer drie uur in het museum, veel langer dan we verwacht hadden. Voor onze middagpauze trokken we naar Barbib, waar ik al eens eerder was geweest. Ik hield het bij een soepje, want mijn ontbijt was nog niet volledig verteerd. Blijft toch een fijne omgeving om te relaxen en iets te eten of te drinken.

IMG_6749

IMG_6752

Helaas, na de middagpauze liet de zon ons in de steek en haalden de wolken opnieuw de bovenhand. Gelukkig bleef het voorlopig droog.

IMG_6770

IMG_6771

IMG_6772

We wandelden door de Mechelse straten tot het tijd was voor onze volgende activiteit: een bezoekje aan het Kunstuur in de de Heilige Geestkapel. We waren net binnen toen het begon te regenen. Ideale timing!

Tijdens het Kunstuur vertellen projecties van bekende en minder bekende Vlamingen een verhaal bij schilderijen van een Belgische schilders. De ganse ervaring wordt begeleid door muziek van Dirk Brossé. Een unieke belevenis die mij wel wist te bekoren. Al vond ik het jammer dat er na de uitleg bij de schilderijen niet meer tijd was om nog even op je gemak naar de werken zelf te kijken. Hieronder een kleine selectie van mijn favoriete werken.

De slachter- Prosper De Troyer, 1925:

IMG_6773

Vrouw op een fiets – Hubert Malfait, 1927:

IMG_6776

De gevallen ster – Jan van Beerst, 1874

IMG_6778

De verloofden – Léon Navez, 1930:

IMG_6792

Pointillistische werken van Théo Van Rysselberghe:

IMG_6794

De stad bij dageraad – Paul Delvaux, 1940

IMG_6797

Om 18 stipt stonden we weer buiten. Net te vroeg voor onze reservatie van 18.30u in The Chick. Gelukkig wist ik na mijn vorige bezoek aan Mechelen dat er zich onder The Chick een supertoffe wijnbar bevindt: The Cellar. Een heerlijk glaasje wijn als aperitief gaat er altijd wel in!

IMG_6803

Vervolgens bracht het vriendelijke meisje van The Cellar ons via de geheime trap naar The Chick. Alwaar we genoten van een fantastische avond met een heerlijk verrassingsmenu. Elke gang was fantastisch en werd met de glimlach geserveerd door de bijzonder sympathieke bediening. En ja, we konden het niet laten de signature dish te bestellen. Heel fijn dat de sous-chef dit gerecht aan tafel kwam afwerken. En zo maakte ik voor de eerste keer in mijn leven kennis met bottarga.

Zeer lekker non-alcoholisch aperitief:

IMG_6809

Do you feel the magic
Meringue van rode biet, koffie, chocolade en Jerezazijn

IMG_6805

We bring you: fire
Zwaardvis in whiskey gegaard, bouillon van dashi, crème van avocado en gebrande jalapeño, krokantje met hangop van yoghurt en limoen

BBQ kefta by Hussein, babi pangpang crème, gel van tzatziki, échalottering met gedroogde varkenshuid, koriander, granaatappel

IMG_6811

IMG_6815

A Tasty Threesome:
Bouillon van ui en rund, gebbq’de rozemarijnolie, gemarineerde babymushrooms

Tartelette met gebrande gele wortelcrème, gelakte rundstong, venkelzaadpoeder

Chianina beefroll, Josper roasted knolseldercrème, walnoten-sesamolie

IMG_6817

IMG_6820

IMG_6822

Seaborn
Vlaswijting, yuzuboter, witte druif, koolrabi, granny smith, koriander

IMG_6824

Seaqueen
Lobster, beurre blanc, jus van lompviseieren, romesco van pistache en paprika, crème van erwt en munt

IMG_6827

IMG_6829

The signature
We need to talk about bottarga

IMG_6832

This. Is. Everything.
Txogitxu kalfs côte à l’os, pont neuf, gegrilde babyprei, crème van look, caponata, blackwelljus

IMG_6834

Say cheese
Selected by Schockaert, aged in The Cellar with a touch of The Chick

IMG_6838

IMG_6839

Na dit fenomenale diner wandelden mijn vriend en ik volkomen voldaan terug naar ons hotel. Bij The Chick zien ze mij ongetwijfeld nog eens!

IMG_6843

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

2 Responses

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>