Red Star Line Museum en diner bij De Godevaert

Na een deugddoende nachtrust genoten mijn vriend en ik van het uitgebreide ontbijtbuffet in Hotel Lindner. Zoveel keuze dat ik onmogelijk van alles kon proeven. Het glaasje schuimwijn lieten we wijselijk aan ons voorbij gaan, we moesten nog wat drank van de dag voordien verteren.

Uitzicht vanuit ons hotel:

IMG_4316

IMG_4317

English breakfast!

IMG_4319

Iets minder Englisch breakfast:

IMG_4320

Tegen de verwachtingen in viel het weer best goed mee. Mijn vriend en ik beslisten dan ook de paraplu’s in het hotel achter te laten, kwestie van daar niet een hele dag mee te moeten sleuren. We wandelden op het gemak langs de Meir, liepen even binnen in de Stadsfeestzaal en konden de lokroep van de heerlijke pralines van Dominique Persoone in het Paleis op de Meir niet weerstaan.

IMG_4322

IMG_4326

IMG_4327

IMG_4329

We brachten een blitzbezoekje aan de kathedraal, bewonderden de Antwerpse Grote Markt en wandelden verder naar de Schelde om met onze eigen ogen vast te stellen of het pas van de stellingen ontdane Steen nu echt zo lelijk was. Unpopular opinion: ik vind het nieuwbouwgedeelte goed meevallen. Het is geen spectaculaire of vernieuwende architectuur, maar het nieuwe gedeelte doet de rest van het gebouw geen onrecht aan en door de kleur van de stenen sluit het goed aan bij de rest van het historische gebouw, dat zelf ook al een samenraapsel is van verschillende bouwstijlen.

IMG_4330

IMG_4356

IMG_4359

IMG_4361

Verder naar het MAS voor een bezoekje aan het beroemde dakterras. Kwestie van zoveel mogelijk toeristische headlines in Antwerpen te kunnen afvinken. En jawel, nog steeds geen druppel regen gezien.

IMG_4365

IMG_4368

IMG_4369

IMG_4371

IMG_4373

IMG_4379

Om 13.30u had ik een rondleiding met gids gereserveerd in het Red Star Line Museum. In een ver verleden bezochten mijn vriend en ik Ellis Island, de plek waar de meeste landverhuizers aan land gingen die vanuit Antwerpen aan hun lange tocht over de oceaan begonnen. Het leek me dus interessant om meer te weten te komen over de Belgische kant van het verhaal. Het werd een zeer boeiend bezoek met een gids die echt moeite deed om de interessante verhalen in de verf te zetten. Onvoorstelbaar dat dit de plek is waar 2 miljoen mensen aan een nieuw leven begonnen. Het was zo interessant dat we na de gids bedankt te hebben, nog eens opnieuw hetzelfde parcours aflegden om te blijven stilstaan bij een paar zaken die we graag wat meer in detail wilden bekijken.

We wilden ons bezoek afsluiten met de beklimming van de toren van het Red Star Line Museum, maar de lang voorspelde regen deed ons even terugdeinzen. Geen erg: snel een paraplu gekocht in de museumshop en we konden er tegen. Dit zal de eerste vakantie zijn dat ik met méér paraplu’s zal thuiskomen dan het aantal waarmee ik vertrokken ben.

IMG_4384

IMG_4385

IMG_4387

IMG_4390

IMG_4393

IMG_4395

IMG_4399

IMG_4400

IMG_4404

IMG_4405

IMG_4406

IMG_4408

Na het bezoek aan het museum begonnen onze magen een klein beetje te rammelen. Ons stevige ontbijt was eindelijk verteerd geraakt. Het was 16u, nog te vroeg voor het avondmaal, dus. Ik had op Googlemaps twee plekken in de buurt gespot waar we iets zouden kunnen drinken en iets kleins eten om de wachttijd tot het diner te overbruggen. Bar Paniek en Fiskeskur. Het bleef ondertussen stevig regenen, dus de paraplu kwam heel goed van pas.

Bar Paniek bleek niet helemaal mijn ding te zijn, alhoewel ik de artistieke en ietwat chaotische vibe wel kon appreciëren, spraken het open haardvuur dat een stevige brandlucht verspreidde en de mensen die in de loods handgerolde sigaretten zaten te roken me een pak minder aan. Geen zin om de rest van de avond te stinken. Fiskeskur bleek daarentegen helemaal mijn ding. Zeer interessante drankkaart met fijne cocktails en zelfs een Japanse saké op het menu. Ik bestelde een krabsoepje en mijn vriend een salade van geprakte vis. Beide gerechtjes waren uitstekend. Zeer tof concept dat wat mij betreft, gerust naar Leuven mag uitgebreid worden.

IMG_4414

IMG_4416

IMG_4417

IMG_4421

IMG_4424

IMG_4428

IMG_4432

Terwijl we genoten van onze drankjes hielden mijn vriend en ik angstvallig buienradar in het oog. In de hoop een min of meer droog moment te kunnen uitkiezen voor de tocht naar restaurant De Godevaart, waar ik om 18u een tafel had gereserveerd. Vanaf Fiskeskur was er niet echt een goeie tramverbinding naar het restaurant, dus besloten we te voet te gaan. En ja, we hadden geluk: we begonnen net iets ná de regenpiek aan onze wandeling van een half uurtje. Hoewel het nog een tijd bleef druppelen, bood de paraplu voldoende bescherming.

We waren de allereerste klanten in De Godevaart en dat bleef zo voor iets meer dan een uur. Uiteindelijk bezochten de ganse avond slechts twaalf mensen dit nochtans uitstekende restaurant. Misschien waren er veel mensen aan het Halloween vieren? In Leuven zou een dergelijk restaurant op een zondagavond vóór een feestdag nochtans stampvol zitten. Laat ons hopen dat deze zondagavond een uitzondering was en dat er normaal meer volk is.

Het eten en de bijhorende wijnen waren uitstekend. Genoten van begin tot einde van mijn laatste verjaardagsdiner.

IMG_4441

Appetizers:

IMG_4444

IMG_4453

Terrine van pladijs, beurre vert, venkel:

IMG_4455

Heilbot, pompoen, vadouvan:

IMG_4456

Hazenrug, hazenpeper, rode kool:

IMG_4461

Chocolade brownie, peer, vanille:

IMG_4465

Op de wandeling terug naar ons hotel liepen we nog even binnen in de Handelsbeurs, die prachtig verlicht was ter ere van de World Choir Games. Op dat eigenste moment dat wij er binnen stapten zou er een Free Podium aan de gang moeten zijn, maar er viel geen enkel koor te bespeuren. Mijn vriend en ik informeerden bij de aanwezigen van de organisatie wanneer ze koren verwachtten, maar het antwoord stelde teleur: ze twijfelden zelfs of er nog koren zouden langs komen. Jammer, want een optreden in deze mooie omgeving had echt de kers op de taart van deze mooie dag geweest zijn.

IMG_4471

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

6 Responses

  1. […] Omdat mijn vriend en ik de volgende dag in Antwerpen afgesproken hadden voor een diner met vrienden en we graag vanuit Antwerpen de trein naar Leuven terug wilden nemen, gingen we de uitdaging aan om met het openbaar vervoer in Laakdal te geraken. Dat wilde zeggen dat we eerst de trein van Leuven naar Diest moesten nemen en daar overstappen op een bus die ons naar halte Eindhout Meir bracht. Vanaf de bushalte was het een klein kwartiertje wandelen naar de B&B. Toch een stevig stukje stappen met een rolkoffertje in de regen. Gelukkig waren we voorzien van twee uitstekende paraplu’s. […]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>