Diamonds are a girl’s best friend

Onze laatste dag van ons verlengd weekendje startten mijn vriend en ik, uiteraard, met een ontbijt met bubbels. Aan de tafels rondom ons zaten de leden van Rejoice, het gospelkoor dat ik helaas nog altijd niet had horen zingen.

Na het ontbijt checkten we uit en lieten onze valiezen achter bij de receptie, want ik had om 11u twee tickets geboekt voor The Antwerp Story in het pas heropende Steen. Het viel te verwachten dat deze gloednieuwe attractie kinderziekten zou vertonen en jawel, toen we ons mooi op tijd aanmeldden voor ons bezoek, deelde een zeer vriendelijke meneer ons mee dat The Antwerp Story helaas wegens technische problemen niet te bezoeken viel. Hij putte zich uit in excuses en een bijzonder uitgebreide uitleg over hoeveel weken het zou duren voordat we ons geld voor de tickets zouden terug krijgen. Beste meneer, dankuwel voor uw vriendelijkheid, maar administratieve terugbetaaltermijnen zijn geen onbekende voor mij.

Een beetje teleurgesteld besloten we dan maar van het uitzicht te genieten op het panoramisch dakterras van de nieuwe aanbouw, dat helemaal gratis te betreden valt voor iedereen. Een aanrader alvast! En kijk, we kregen zelfs een mooi zonnetje te zien!

IMG_4475

IMG_4477

IMG_4479

Als alternatief brachten we een bezoek aan DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver. Want ja, ik ben nu eenmaal een fan van blinkende dingen. Het museum bood een zeer interessante inkijk in de wereld van de diamant. Fan van de originele wijze waarop de collectie tentoon gesteld werd: de wonderkamer, het atelier, de internationale handelskamer, de kluis en het boudoir belichtten allemaal andere facetten van het boeiende verhaal van de diamant in een verrassende scenografie. De eetkamer met zilverwaren was een beetje een vreemde eend in de bijt, maar eentje die ik als grote fan van pottekes allerhande wel degelijk wist te smaken. Het museum slaagde erin een esthetische ervaring te bieden en mij een beetje slimmer buiten te laten komen.

Antwerpse uilenbeker van 1548-1549:

IMG_4481

Pauwenbroche met diamant, saffier, smaragd, robijn en parels uit Frankrijk (toegeschreven aan Gustave Baugrand), ca 1867:

IMG_4485

Ivoren pijp:

IMG_4486

IMG_4488

Monstransen en kelken:

IMG_4489

IMG_4491

De wonderkamer:

IMG_4492

Corsagejuweel met diamanten in tafelslijpsel – Iberisch Schiereiland, tweede helft 17de eeuw:

IMG_4493

De eetkamer in het thema van luxeconsumptie en distinctie:

IMG_4497

Wie kan het doel van al deze verschillende soorten bestek benoemen?

IMG_4498

Armband met zwaanmotief met saffier, robijn en diamanten in oud briljantslijpsel uit Duitsland, ca 1850-1870:

IMG_4500

Parure ‘La Dame aux Camelias’ bestaande uit ring en hanger met diamanten in briljantslijpsel van Asako Ohtsuki, 2007:

IMG_4503

Slangenjuweel met diamanten in oud briljantslijpsel en roosslijpsel en robijn uit Frankrijk (ca 1960)

IMG_4504

Veelkleurige broche met bloemmotieven in koraal, malachiet, lapis lazuli en bezet met diamanten in oud briljantslijpsel uit Parijs (toegeschreven aan Boucheron), ca 1925

IMG_4507

Ideetje voor een verjaardagscadeautje volgend jaar:

IMG_4508

Tiara met vleugels met diamanten in briljantslijpsel en roosslijpsel uit Frankrijk, ca 1899:

IMG_4510

Tiara met geometrisch motief bezet met parels en diamanten in oud briljantslijpsel en roosslijpsel uit Oostenrijk, ca 1910:

IMG_4512

Blij dat ik de gelegenheid had om dit museum te ontdekken!

Na ons bezoek aan DIVA wandelden mijn vriend en ik op ons gemak terug naar het hotel, genietend van het zonnetje. We sprongen zelfs nog even binnen in de handelsbeurs, helaas, nog steeds geen enkel koor te bespeuren.

IMG_4514

IMG_4517

IMG_4518

We rondden ons weekendje Antwerpen af met een late lunch bij Le Pain Quotidien vlakbij ons hotel. Ik dronk een soepje en at een hapje mee van de toasted tartine die mijn vriend besteld had.

IMG_4522

Een simpele, maar lekkere afsluiter van een fijn weekend.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

2 Responses

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>