Na onze zeer geslaagde crash course wijn proeven bij Young Wine Club Leuven, stonden mijn vriend en ik te popelen om hieraan een vervolg te breien. We zochten een datum, nodigden onze vrienden uit Wijgmaal uit en contacteerden het koppel dat we hadden leren kennen op de vorige wijnproefavond om aan een totaal van zes deelnemers te geraken. Ditmaal kozen we als thema Europese witte wijnen. Met de zomer voor de deur gaat een wit wijntje er altijd wel in!
Net als de vorige keer werd het een heel gezellige avond, waarop we bijleerden over wijn, genoten van heerlijke flammkuchen en burrata, maar vooral heel erg fijne en toffe gesprekken onder mekaar hadden. Culinaire ervaringen delen, dat schept een band. En door over de wijnen te praten, leer je nog meer het vakmanschap appreciëren dat gepaard gaat met het maken van een goeie fles wijn.
Ik schrijf hier mijn notities neer om niet te vergeten wat we bijgeleerd hebben over witte wijnen.
- Mogelijke kleuren: groengeel, citroengeel, goudgeel/strogeel amber
- Primaire aroma’s: exotisch fruit (banaan, meloen,…) steenfruit (perzik, abrikoos, citrus (citroen, limoen, zest,…), groen fruit (appel, peer,…), floraal, mineraal
- Secundaire aroma’s (heeft de wijn op houten vaten gelegen?): hout, vanille, brioche
- Tertiaire aroma’s (hangt samen met de ouderdom van de wijn): noot, honing, gedroogd fruit
- Witte wijnen uit een warmer klimaat hebben meestal een lagere aciditeit.
- Witte wijnen zijn wit omdat ze niet in contact gekomen zijn met de schil van de druif. Je kan dus perfect witte wijn maken van blauwe druiven.
- Riesling past zeer goed bij pikant Aziatisch eten
- Wat maakt van een wijn een goede wijn? De combinatie van intensiteit, complexiteit, evenwicht en afdronk.
Deze wijnen dronken wij:
- Leo Vinum wit uit België
- Emrich Schönerer ‘Mineral’ Riesling uit Duitsland
- Wolfberger Pinot Gris Alsace uit Frankrijk
- Forjas del Salnés ‘Leirana’ Albariño uit Spanje
- Cantina Sampietrana Fiano uit Puglia (Italië)
- Nigl ‘Piri’ Grüner Veltliner uit Oostenrijk
- Grand Tokaji Furmint Dry uit Hongerije
Na de witte wijnen konden we het niet laten nog een paar flesje rode wijn open te trekken. Het was zo gezellig dat we pas rond een uur of twee in bed lagen. Dan weet je dat het goed is geweest!
mooi rondje uit Europa…ha met onze Riesling in huis nu zal ik onthouden van dat pikant Oosters eten. Geldt dat ook voor sushi met veel wasabi?
De Grüner Veltliner zou het beste passen bij sushi.
[…] we tijdens onze vorige proeverij de wijnvoorraad van Menno serieus hadden laten slinken, vonden mijn vriend en ik het hoog tijd om […]
[…] glas champagne uitgeschonken door de vriendelijke dames van Zonta. Bij de champagnebar kwamen we onze kameraad wijnliefhebber tegen. Die weet ook waar het goed is. […]
[…] vrijdagavond hadden we onze favoriete wijnkenner en zijn vriendin te gast om samen te proeven van de wijntjes die we onlangs bij Ad Bibendum […]