Na het ontbijt opnieuw de wagen in voor een ritje naar Poderi Rosso Giovanni, onze favoriete wijnboer tijdens onze vorige trip naar Piemonte. Lionello wacht ons op bij de Cantina storica in het centrum van Agliano Terme en rijdt vandaar samen met ons naar zijn boerderij in de glooiende heuvels van Piemonte. Net als de vorige keer maken we een korte wandeling door de wijngaarden en krijgen we uitgebreide uitleg over het proces van het wijn maken.
En dan volgt het hoogtepunt van de voormiddag: het proeven van de lekkere wijnen van Lionello. Er heeft zich een Nederlands koppel bij ons groepje gevoegd die met de wagen naar Italië gekomen zijn. Ze vertellen dat ze op de terugweg zijn, maar graag nog wat lekkere wijntjes mee naar Nederland nemen. Gelijk hebben ze! Jammer genoeg is het deze keer niet mogelijk om een fles Gioco dell’Oca te kopen (vorige keer kochten we een fles zonder etiket), want die is nog niet gebotteld.
We laten ons de wijn en de heerlijke kaas smaken. Tijdens de proeverij wordt Lionello voortdurend onderbroken door telefoontjes. Hij is namelijk medeorganisator van een food festival dat vanavond plaatsvindt in het pittoreske Agliano Terme en er moet duidelijk nog veel geregeld worden. Hij ziet er iet of wat gestresseerd uit. 😉 We kopen een magnum fles Carlinet 2019 als souvenir en bedanken Lionello voor de rondleiding.
Aangezien het ondertussen middag is, besluiten we iets te gaan eten in Agliano Terme. En zo belanden we op het mooie schaduwrijke tuinterras van Osteria Milonga. We bestellen de mix tipico (carne cruda, vitello tonnato, insalada russa, peperone) en insalata di seppia e gamberetti als antipasti. Als primo piatto deel ik met mijn tafelgenoten een risotto met courgette, garnalen en kurkuma. Amai, dat smaakt! En ja, daar drinken we graag een flesje spumante bij.
In de namiddag staat een bezoek aan Distillerie Berta op het programma. Mijn broer en zijn vriendin zijn niet echt grappaliefhebbers, maar deze prachtige plek wilde ik toch graag met hen delen. En wat is er Italiaanser dan de maaltijd afsluiten met een lekker glas grappa? En jawel, de kelders met de prachtige houten vaten, de steeds veranderende sfeerverlichting en de klassieke muziek maken ook nu weer indruk. En natuurlijk sluiten we de rondleiding af met een proeverij. Rondleiding en proeverij zijn volledig gratis, trouwens. Ditmaal kopen we geen flesje grappa als souvenir. En ook de amaretti laat ik links liggen. Het zal al een uitdaging zijn om de twee flessen van Albino Rocca en de Magnum fles van Poderi Rosso Giovanni in onze valiezen te krijgen.
Na ons bezoek aan Distillerie Berta rijden we verder naar Asti. Op aanraden van onze gastvrouw parkeren we onze wagen op Piazzo Campo del Palio, een gigantische parkeerplaats aan de rand van het oude centrum van Asti. Zeer handig. We wandelen door de mooie straten van Asti en lopen wat kerken binnen, met als hoogtepunt de prachtige barokke kathedraal, zo overdonderend versierd dat je echt niet weet waar eerst kijken. We lopen helemaal tot aan de ruïnes van de oude stadsomwalling en maken dan rechtsomkeer. We hebben immers bij onze aankomst in Asti een tafeltje gereserveerd bij Il Cavallino Alato.
De bijzonder vriendelijke uitbater heet ons uitgebreid welkom en geeft ons een tafel op het terras, dat eigenlijk letterlijk op straat staat. Zo nu en dan passeert er een auto, maar het verkeer neemt snel af rond etensuur. Behalve dan de parkeerfile aan de pizzazaak vlakbij. 😉
Natuurlijk starten we de maaltijd met antipasti: courgette met roomkaas op crème van bieten en ongelooflijk lekker spek van een varken uit Monferrato, door de eigenaar zelf geslacht. Amai, dat vlees smelt letterlijk op de tong. Als primo piatto geniet ik van volkoren tagliatelle met boter, anchovis en bottarga. Met enkel de antipasti en de primi piatti hebben we eigenlijk al goed gegeten, maar we besluiten onder ons vier een pork belly (gemarineerd in acacia honing en Arneis) met insalata russa (yep, dat vind je hier letterlijk overal) en groenten van het seizoen te delen. En daarbij drinken we een flesje Ruchè, typische rode wijn uit de streek. We zitten eigenlijk al voller dan vol wanneer de eigenaar ons een dessert van het huis aanbiedt. Tja, dat kunnen we nu toch niet laten liggen. 😉 We hebben heerlijk gegeten en gedronken voor de schappelijke prijs van 171,50 euro voor vier personen.
Girelle di zucchine con Robiola mantecata alle erbe su crema di barbabietola:
Lardo del Monferrato Az. Agr. Forno Mauro Montaldo Scarampi:
Tagliatelle di grano arso con burro, acciughe e Bottarga:
Gnocchi can salsa di zucca e Guanciale croccante:
Pancia di maiale marinata con miele d’acacia e Arneis e cotta 14 ore:
Insalata Russa alla Piemontese:
Na de maaltijd wandelen we doorheen de mooi verlichte straten van Asti terug naar de parking en rijden we terug naar onze B&B uitkijkend naar een goede nachtrust.
‘k dacht even dat Asti vol Zwitserse vlaggen hing, maar da’s dus blijkbaar de vlag van Asti zelf. ha, da’ s logischer.
Vlaggen met kruisen zijn nu eenmaal populair! En de kleuren rood en wit ook!
[…] wijnproeven bij Bu-V in Rotselaar. Het idee om naar deze wijnproeverij te gaan, ontstond tijdens ons bezoek aan Poderi Rosso Giovanni, toen Lionello vertelde dat hij het weekend van Wapenstilstand naar Rotselaar zou afzakken om zijn […]