Groningen en het beste Japans restaurant van Noord-Nederland – 16 april 2022

Een hotelontbijt in het weekend starten mijn vriend en ik graag met een glaasje bubbels. Op dat vlak stelde Van der Valk ons niet teleur! Gelukkig werd het roerei vandaag wel aangevuld zoals het hoort. De zon was duidelijk ook in weekendstemming want de grauwe winterdag van gisteren had plaats gemaakt voor een stralende lentedag.

IMG_8315

IMG_8316

We kochten een ticketje voor de bus aan het onthaal van het hotel en lieten de buschauffeur ons naar hartje Groningen voeren. We stapten af op de Grote Markt, vlakbij hét symbool van Groningen, de Martinitoren. Ideaal! We liepen meteen door naar de Martinitoren en informeerden bij de vriendelijke jongeman die op wacht stond aan de ingang waar we tickets voor een bezoek konden bemachtigen. De jongeman zei dat je deze ofwel online ofwel bij het Forum vlakbij kon kopen. Meestal ben ik een fan van online tickets kopen, maar aangezien het Forum toch vlakbij was, besloten we de tickets daar te gaan halen.

IMG_2571

Wat een goeie beslissing! Het Forum bleek een heel bijzonder modern gebouw dat verschillend functies combineert. De hoofdfunctie is de bibliotheek, maar je kan er ook allerlei multimediatoepassingen uitproberen en 3D-printen. Er is een filmzaal, een toeristenonthaal en -shop en nog veel meer. Doorheen het gebouw, waarvan de verdiepingen open zijn opgebouwd en met roltrappen verbonden, zijn er verschillende cafés en zelfs een restaurant. Hét letterlijke hoogtepunt is het gratis te bezoeken dankterras met een prachtig uitzicht op de Martinitoren en Groningen.

IMG_2575

IMG_2578

IMG_2579

IMG_2581

IMG_2589

IMG_2592

IMG_2593

IMG_2594

IMG_8319

IMG_2595

IMG_2596

IMG_2600

IMG_2676

De vriendelijke dame van het toeristenonthaal verkocht ons de toegangstickets voor de Martinitoren en gaf ons een gratis gidsje van Groningen mee met een aantal wandelingen. Handig, wisten we meteen wat doen na de beklimming van de toren.

Stipt om 12u stonden we opnieuw aan de ingang van de Martinitoren en startten we de beklimming van de wenteltrap met ongelijke treden. En jawel, we bewonderden de indrukwekkende bronzen klokken en het prachtige uitzicht op de omgeving. Al moet ik eerlijk zijn dat het gratis uitzicht vanaf het Forum misschien zelfs nog beter was. We hadden geluk dat de beiaardier net aanwezig was en ons toeliet in de beiaardkamer die normaal niet toegankelijk is voor bezoek.

IMG_2603

IMG_2607

IMG_2608

IMG_2610

IMG_2613

Na de beklimming dronken we iets in het zonnetje op het gezellige terras van De Kostery. Al had ik beter op voorhand opgezocht of dit een goede zaak was, want het verse appelsiensap dat ik besteld had, was werkelijk een schande. Met dikke stukken taai vruchtvlees erin. Echt een tegenvaller.

Mijn vriend en ik besloten een combinatie van twee wandelingen uit het gidsje te maken om zoveel mogelijk van het prachtige weer te profiteren. Het was echt zalig om door het zonnige Groningen te flaneren. Iedereen was buiten aan het genieten van het zonnetje en de stad bruiste van het leven. Geen fleece nodig vandaag! Het was zelfs warm genoeg voor een ijsje! Onze wandeling bracht ons langs veel water, haventjes, een markt met voedingswaren, gezellige straten en statige lanen met prachtige huizen.

IMG_2615

IMG_2616

IMG_2621

IMG_2624

IMG_2626

IMG_2630

IMG_2632

IMG_2639

IMG_2640

IMG_2646

IMG_2648

IMG_2651

IMG_2652

IMG_2655

IMG_2658

IMG_2661

IMG_2663

IMG_2665

IMG_2667

IMG_2677

IMG_2679

IMG_2682

IMG_2684

IMG_2690

IMG_2694

IMG_8321

IMG_8323

We bewonderden het mooie, uit 1896 daterende treinstation, dat zich de titel van mooiste station van Nederland toebedeelde. Ik heb uiteraard geen vergelijkende studie gedaan, maar het was idd een indrukwekkend bouwwerk, een virtuoze mengeling van renaissance- en gotische stijlelementen.

IMG_2714

IMG_2716

IMG_2724

Ik deed een moedige poging om het Groninger Museum op de foto te krijgen. Architecturaal vond ik het moeilijk om dit gebouw te lezen. De architect heeft gewoon drie totaal verschillende gebouwen getekend in de meest uiteenlopende stijlen en die vervolgens samen gebracht. Niet echt geslaagd, vond ik persoonlijk, maar wel de ideale plaats om iets te drinken op het terras in het zonnetje en een sanitaire stop in te lassen. Het was wat laat om het museum zelf te bezoeken, en eigenlijk wilden mijn vriend en ik gewoon genieten van het mooie weer.

IMG_2700

IMG_2706

IMG_2708

IMG_2713

Het was heerlijk zitten op het aangename terras van het museum, maar de Chardonnay was werkelijk abominabel. Heimwee naar de heerlijke wijn van De 4 Dames op Schiermonnikoog.

Op het einde van de tweede wandeling stapten we een mooie kaaswinkel binnen en kochten we drie grote stukken Hollandse kaas: geitenkaas, kaas met rode pesto en kaas met groene pesto. De uitbater voorzag de kazen van een vacuümverpakking zodat ze langer vers zouden blijven.

IMG_2731

IMG_2735

IMG_2739

IMG_2741

IMG_2753

IMG_2757

IMG_2760

IMG_2763

Na de twee wandelingen succesvol uitgewandeld te hebben, wisten we niet goed meer wat te doen. Voor een derde wandeling was er geen tijd meer, dus besloten we ons een half uur vroeger dan onze reservatie naar Japans restaurant Hanasato te begeven.

Bij onze aankomst daar stond onze tafel al klaar. Het startschot van een fantastische avond authentiek Japans eten (de chefkok is een Japanner die de Nederlandse zaalmeester leerden kennen toen ze allebei op een cruiseschip werkten). Via de Michelingids was ik bij dit restaurant uitgekomen en ik was meteen verkocht toen ik het wagyu seizoensmenu op de website zag staan. Het wordt zowaar een traditie: Japans eten in Groningen!

En amai, we werden niet teleurgesteld. Wat een fantastisch lekkere gerechten! Bij elke gang kregen we aangepaste saké, geschonken uit die typische kruikjes. Hét hoogtepunt van de avond was de shabu-shabu met wagyu rundsvlees. Echt lang geleden dat ik dat nog gegeten had!

IMG_8326

Sakizuke (amuse bouche van het seizoen):

IMG_8328

IMG_8330

IMG_8332

Hassun:

IMG_8337

Sashimi:

IMG_8340

Chawanmushi:

IMG_8344

Gegrilde vis:

IMG_8346

IMG_8348

Wagyu rib-eye:

IMG_8351

Shabu-shabu:

IMG_8353

IMG_8354

Dessertje:

IMG_8357

IMG_8358

IMG_8359

We sloten de avond af met een lekker glaasje umeshu en namen moe, maar tevreden de bus terug naar het hotel.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>