Verkenning van de Bourgondische wijnstreek – 16 juni 2024

Tijdens ons tweedaags bezoek aan Dijon konden we al uitgebreid proeven van de lekkere wijnen uit Bourgogne. Hoog tijd dus om een bezoek te brengen aan de wijngaarden zelf! Bij het ontbijt krijgen we wat tips van onze gastheer en gastvrouw over welke wijndomeinen we kunnen bezoeken. We krijgen zelfs een met de hand geschreven papiertje mee met daarop de info. Schattig!

IMG_0964

Vandaag volgen we de route des Grands Crus de Bourgogne, de eerste Franse wijnroute, opgericht in 1937, die in belangrijke mate bijgedragen heeft aan de bekendheid van de Bourgogne wijnen. Alle wijngebieden langs deze route staan ingeschreven op de lijst van UNESCO. Het gebied bestaat uit “climats”: een lappendeken van kleine wijnpercelen, met elk een uniek reliëf, een bijzondere ligging en geologie gecombineerd met lokale vakkennis gestoeld op een eeuwenoude wijnbouwtraditie.

We starten iets onder Dijon en rijden van daaruit naar het zuiden. Onderweg stoppen we regelmatig om foto’s te nemen van de wijnvelden en wijndomeinen. We passeren Brochon, Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis. Overal onderweg spotten we plaatsnaamborden van gemeenten die ondersteboven hangen. Dit is een symbolische actie van de FDSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles, de koepel van lokale landbouwbonden en regionale federaties) en JA (Jeunes Agriculteurs, de jonge boeren) om het inconsistente Franse ​​landbouwbeleid aan de kaak te stellen met als motto “On marche sur la tête”.

IMG_3715

IMG_3720

IMG_3724

IMG_3725

IMG_3735

IMG_3737

IMG_3740

IMG_3741

IMG_3746

IMG_3749

IMG_3753

IMG_3756

IMG_3758

IMG_3761

IMG_3762

Onze belangrijkste stop van de dag is een bezoek aan het Château du Clos de Vougeot, hoofdkwartier van het wijngenootschap Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Ik ben aangenaam verrast door dit bezoek. Het kasteel an sich is natuurlijk al de moeite. We zien prachtige oude wijnpersen en leren veel bij over de boeiende geschiedenis van dit wijndomein, ons uiteen gezet door een virtuele monnik. Een gedeelte van de opstelling is gewijd aan de Guide Michelin die ook een belangrijke invloed heeft gehad op het culinaire toerisme in Frankrijk. Alleen jammer dat er geen mogelijkheid is om de wijn te proeven.

IMG_3781

IMG_3783

IMG_3786

IMG_3788

IMG_3789

IMG_3791

IMG_3793

IMG_0983

IMG_0984

IMG_0989

IMG_0994

IMG_0997

IMG_0998

IMG_0999

IMG_1001

IMG_1003

IMG_1004

IMG_1006

IMG_1007

IMG_1008

IMG_1009

IMG_1011

IMG_1012

Voor de lunch rijden we naar Nuits-Saint-Georges, alwaar we belanden in het behoorlijk charmante Café du Centre. Heel vriendelijke bediening en lekker eten. Aangezien mijn broer zo vriendelijk is om aan te bieden te rijden na het eten, kunnen mijn vriend en ik een Crémant de Bourgogne drinken als aperitief. Voor ons voor- en hoofgerecht betalen we samen 16,90 euro. Jawadde, daar heb je in België tegenwoordig amper een voorgerecht voor. De goedkope gerechten compenseren meteen het dure (45 euro) demi flesje Nuits-Saint-Georges Premier Cru dat we samen soldaat maken. Bijzonder lekker, maar de Vosne Romanée uit 2020 blijft alsnog onze favoriet van de trip. Nuits-Saint-Georges is trouwens een bijzonder charmant dorpje, dat op deze zondag echter bijna uitgestorven lijkt.

IMG_3794

IMG_1020

Tomaat mozzarella:

IMG_1021

Vis van de dag:

IMG_1027

IMG_1030

IMG_3796

Vanuit Nuits-Saint-Georges rijden we een stukje terug naar het noorden om een wandeling te maken tussen de wijngaarden van Vosne Romanée, waar de druiven voor de befaamde grand cru’s en premier cru’s geoogst worden. Het enthousiasme van mijn broer, de wijnliefhebber, werkt aanstekelijk. Het lijkt wel of hij een pelgrim is die een bezoek brengt aan het heilige land. Het is natuurlijk indrukwekkend om op plekken te staan waar al eeuwenlang de beste wijnen ter wereld gemaakt worden.

IMG_1047

IMG_1035

IMG_1036

IMG_3803

IMG_3804

IMG_3806

IMG_3807

IMG_3809

IMG_3812

IMG_3813

IMG_3817

IMG_3818

IMG_3820

IMG_1044

IMG_1049

Wij sluiten deze eerste verkenning af met een proeverij bij wijndomein Michel Voarick in Aloxe-Corton. We worden heel vriendelijk ontvangen in dit kleine wijndomein en kunnen niet aan de verleiding weerstaan om wat flesjes te kopen als aandenken: een Pommard en een Corton Renardes Grand Cru uit 2022. Beide flessen zullen nog ettelijke jaren mogen verder rijpen in onze logeerkamer. 😉

IMG_1052

IMG_1058

We blijven tot sluitingstijd praten met de vriendelijke kerel van wijndomein Michel Voarick en rijden dan terug naar onze B&B in Châteauneuf. Na ons even opgefrist te hebben, is het tijd voor het avondmaal. Ditmaal blijven we in Châteauneuf zelf, zodat we geen bob nodig hebben. La table de Guillaume biedt een menu aan voor 39 euro. Ik ga opnieuw voor de gepocheerde eieren als voorgerecht. Als hoofdgerecht kies ik voor de filets de perche. De crème brûlée vormt een waardig afsluiter van de maaltijd.

Les oeufs en meurette:

IMG_1079

Les filets de perche façon meunière:

IMG_1082

IMG_1086

Crème brûlée:

IMG_1088

Een lekker einde van een boeiende dag, die we afsloten met een mooie avondwandeling!

IMG_1091

IMG_1092

IMG_1093

IMG_1094

IMG_1096

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

4 Responses

  1. Chevry Chambertin zegt me iets. We verbleven ooit ook paar nachten in Nuits St Georges en trokken dan ook daar langs de Route du Vin. Clos Vogeot hebben we niet binnengegaan: het stond er vol met bussen jappanners en we wilden ons daar niet tussen gaan wringen.
    We zijn wel naar de abdij van Citeaux geweest, de stichtingsabdij van de Cisterziënzers , waar dit wijndomein ook toebehoorde;

    Maar Chevry Chambertin…ik moet foto’s vergelijken met wat ik op google vindt, maar ik denk dat we dat bezocht hebben en rondleiding kregen door een bochel met ons tweetjes. Dat was echt creepy, echt alsof ik in verborgen camera zat en we bij de klokkenluider van de lokale Notre Dame waren.

    Zuidelijker van Nuits-St – Georges zijn we opeens op een bessenboerderij belandt en daar hadden ze dan allemaal producten met bessen (ja dugh) waaronder echt overheerlijke mosterd met blauwe bessen en allerlei soorten cassis. Omdat je ginder zo gefocust bent op wijn, was dit zo verrassend maar echt heerlijk.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>