Pergamonmuseum, Berliner Dom, Brandenburger Tor en de Reichstagsgebäude – 11 april 2023

Vandaag starten we de dag met een ontbijt bij Star Bäckerei. Ondanks de score van 4,5 op googlemaps vinden we dit ontbijt toch enigszins teleurstellend. We bestellen allemaal één van de verschillende ontbijtformules, maar zowat op elke schotel ontbreekt wel iets. Wij mankeren olijven, honing, chilipasta, Turkse thee en nog wat zaken. En ook het brood is zeer schaars. Na ons vriendelijk verzoek om extra brood krijgen we simit (een ringvormig Turks broodje met sesamzaad), maar de gewone broodjes zitten duidelijk nog in de oven. De uitbaters van de piepkleine zaak lijken iet of wat overweldigd te zijn doordat er maar liefst zes mensen tegelijkertijd hebben plaatsgenomen in hun zaak. Nu, uiteindelijk hebben we genoeg gegeten, maar een onverdeeld succes was dit chaotisch bezoek niet. Al zijn de uitbaters zeer zeker sympathiek: de tieners krijgen twee gratis donuts toegestopt als afscheidscadeautje.

IMG_1544

IMG_1546

IMG_1547

Om tijd te sparen nemen we de taxi naar ons eerste museum van de dag: het Pergamonmuseum. Door de recente acties van klimaatactivisten, zijn zelfs kleine handtassen niet meer toegelaten in het museum en dus proppen we zoveel mogelijk van onze benodigdheden (voornamelijk externe batterijen en papieren zakdoekjes) in onze zakken en laten we de rest achter in de lockers en de vestiaire.

Zelfs om tien uur ‘s ochtends is het al heel druk in het museum. Door de grote renovatie die het museum momenteel ondergaat, zijn helaas niet alle topwerken te bewonderen (de Mshatta façade wordt heropgebouwd en de beelden van het Pergamonaltaar waaraan het museum zijn naam te danken heeft, zijn momenteel elders onder gebracht). Gelukkig slagen de fabuleuze Ishtar poort van Babylon en de Romeinse marktpoort van Milete er moeiteloos in ons gezelschap te betoveren. En ook de islamitische collectie met de prachtige Aleppo-kamer spreekt ons aan.

IMG_1548

IMG_1549

IMG_1552

IMG_1555

IMG_1557

IMG_1558

IMG_1560

IMG_1570

IMG_1572

IMG_1577

IMG_8121

IMG_8136

IMG_1589

IMG_8143

IMG_8145

IMG_1594

IMG_1596

IMG_1597

IMG_1599

IMG_1606

IMG_1608

IMG_8110

IMG_8117

IMG_8118

IMG_8128

IMG_8132

IMG_8147

IMG_8154

IMG_8156

IMG_8161

IMG_8162

Toen ik de reis plande, zocht ik op voorhand een plek vlakbij het museum om te lunchen, want uit ervaring weet ik dat je altijd langer blijft plakken in zo’n museum dan verwacht. Zeker als dat museum over zo’n indrukwekkende collectie beschikt. Mijn keuze is een schot in de roos. Kaffeeserie blijkt een gezellige plek te zijn met een voldoende divers lunchaanbod om iedereen tevreden te stellen. Poké bowls for the win!

IMG_1614

Bijkomend pluspunt: deze lunchplek ligt letterlijk op een paar passen van onze volgende bestemming, Pergamonmuseum: Das Panorama. In dit tijdelijke bijgebouw (open tot 2024) van het Pergamonmusuem is de hoofdattractie het 360 graden panorama van de stad Pergamon van de hand van Yadegar Asisi. Tegelijkertijd kan je in dit gebouw tachtig van de belangrijkste werken uit de antieke stad Pergamon bewonderen, waaronder de befaamde fries die het levensverhaal van Telephos vertelt. De antieke beelden op zich zijn het bezoek al meer dan waard, maar het reusachtige panorama dat je kan bewonderen door een soort uitkijktoren in het midden van de ruimte te beklimmen, overtreft mijn verwachtingen. Het panorama zelf is statisch, maar door te spelen met het licht en geluidseffecten lijkt het echt alsof je een dag doorbrengt in de stad Pergamon. Het panorama is zo rijk aan details dat je niet weet waar eerst kijken. Een dikke aanrader!

IMG_1620

IMG_1622

IMG_1625

IMG_1632

IMG_8173

IMG_8175

IMG_8177

IMG_8181

IMG_8182

IMG_8186

IMG_8187

Helaas, wanneer we weer buiten staan, is het weer omgeslagen. De zon heeft plaatsgemaakt voor donkere, dreigende regenwolken. We proberen het niet aan ons hart te laten komen en wandelen naar de Berliner Dom. We bewonderen de prachtig versierde koepel en klimmen uiteraard naar boven om te genieten van het uitzicht op Berlijn. De regenwolken lossen zo nu en dan wat druppels en het waait stevig, maar het kon erger.

IMG_1637

IMG_1640

IMG_1645

IMG_8190

IMG_8191

IMG_8193

IMG_8195

IMG_8196

IMG_8197

IMG_8203

IMG_8204

IMG_8205

IMG_8210

IMG_8213

Terug op de begane grond wandelen we naar de beroemdste boulevard van Berlijn: Unter den Linden. Onze eerste stop is de Neue Wache, met kopie van een beeld van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, dat ze nadat haar zoon Peter sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Helaas, nu barst de regenbui in volle hevigheid los en we moeten ons plan voor een wandeling langs de mooie boulevard laten varen. In plaats daarvan reppen we ons naar het dichtstbijzijnde café dat helaas gesloten is (damn you, googlemaps). Terug naar Kaffeeserie dan maar. Waar we er gelukkig in slagen een tafel voor zes personen te veroveren en onze doorweekte jassen te drogen te leggen op een sofa vlak bij ons (helaas geen kapstok te bespeuren).

IMG_8218

Tot groot ongenoegen van onze vriendin is Kaffeeserie bijna helemaal uitverkocht. Geen warme chocolademelk, geen smoothies, geen vers fruitsap, geen soep en geen punch. UIt pure ellende bestel ik dan maar een prosecco en pannenkoeken met rode vruchten. Er restte mij gewoon geen keuze! Al had een warme chocolademelk na die stevige regenbui wel echt gesmaakt.

IMG_1650

Gelukkig trekt de hemel na onze noodstop bij Kaffeeserie weer open en kunnen we de rest van Unter den Linden droog afwandelen. Net zoals de vorige keer dat wij er waren, is het behoorlijk druk bij de Brandenburger Tor. Een groep actievoerders eisen de vrijlating van Julian Assange. Ondanks het tegenlicht en het vele volk slagen we er toch in een paar foto’s van de brandenburger Tor te maken. Je bent toerist of je bent het niet.

IMG_8219

IMG_8224

IMG_8233

IMG_8234

IMG_8236

Omdat we nog wat marge hebben voor ons geplande bezoek aan de Reichstag maken we een kleine omweg langs het Holocaustmonument. Onze vriendin gaat helemaal op in het monument, maar haar man en ik wenden onze blikken naar de hemel en zien een formidabele regenbui aankomen. Het kost ons wat moeite en geroep, maar uiteindelijk vinden we onze vriendin terug en vatten we in marstempo de wandeling naar de Reichstag aan.

Natuurlijk zijn we nét te laat om de regenbui te vermijden, maar dankzij onze op voorhand gereserveerde tickets moeten we niet lang in de regen wachten en worden we meteen de containers binnen gelaten waar de security check plaatsvindt. Terwijl we wachten tot we ons naar de Reichstag zelf mogen begeven zien we vanuit de containers opeens een prachtige dubbele regenboog aan de hemel verschijnen. Ik vloek inwendig (en misschien ook een beetje uitwendig) dat ik niet boven op het dak van de Reichstag sta om dit spektakel op foto vast te leggen.

IMG_8238

Helaas, we moeten wachten tot we het signaal krijgen dat we in groep naar binnen mogen om in het gebouw zelf de lift naar boven te nemen. Als we eindelijk boven zijn, pers ik er een spurtje uit, maar helaas de regenboog vervaagt al. Balen!

IMG_8239

IMG_8242

IMG_8244

Ik beklim in mijn eentje de koepel om mij te voegen bij onze vrienden, die een minder grote fotografische drang voelden dan ikzelf. De zon schijnt volop door het wolkendek waardoor de koepel in een magisch licht baadt. En dan gebeurt het: opeens komt er zowaar een tweede dubbele regenboog te voorschijn. Ik spurt zo snel als ik kan van boven in de koepel terug naar beneden en slaag erin de regenboog in volle glorie vast te leggen. Twee dubbele regenbogen op één avond. Als dat geen goed voorteken is, dan weet ik het ook niet meer!

IMG_8247

IMG_8248

IMG_8254

IMG_8255

IMG_8257

IMG_8258

IMG_1669

IMG_1683

Het licht blijft magisch en we vinden een vriendelijke toerist bereid om ons groepje van vier in het mooie avondlicht met de koepel op de achtergrond te vereeuwigen. Echt, onze timing voor dit bezoek aan de koepel had niet beter kunnen zijn!

IMG_8260

Bij het verlaten van de Reichsdag slaag ik erin om deze prachtige foto van de gevel te maken en maak ik als wederdienst om even uit beeld te gaan wat foto’s van een schattig gezin met twee dochters.

IMG_1702

Na de Reichstag achter ons gelaten te hebben, wandelen we opnieuw over de boulevard Unter den Linden. Op ons gemak deze keer, want de regenwolken hebben gelukkig andere oorden opgezocht. We sluiten de avond af met een copieuze maaltijd in traditioneel Berlijns restaurant Nante Eck. We aperitieven met een Brotzeit a la Vater Zille, een rijk gevulde plank met allerlei lokale charcuterie, worsten en kazen en kiezen vervolgens allemaal voor een vlezeke als hoofdgerecht. Enkel de dochter van onze vrienden waagt zich aan een authentieke Berliner currywurst. When in Berlin… Mijn vriend en ik sluiten de maaltijd af met een lokaal aperitief.

IMG_1706

Brotzeit a la Vater Zille:

IMG_1719

Kross gebratenen 1/2 Bauernente met Apfelrotkraut und Kartoffelklößen:

IMG_1720

Een authentieke Berliner Riesen-Currywurst:

IMG_1723

Nantes Filet-Topf: Streifen vom Schweinefilet mit gerahmten Champignons, Zwiebeln und Kartoffelpüree:

IMG_1729

Zilles Schlachteplatte: saftiger Kaßlerbraten, Blut- und Leberwurst, serviert met Sauerkraut und Kartoffeln:

IMG_1731

Een taxirit later doen we ons best zo stil mogelijk de trappen naar ons appartement op te klimmen. We willen de boze buren niet wakker maken! Ondanks het mindere weer toch een fijne dag gehad.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

3 Responses

  1. wat een timing om in de Reichtstag daar die regenbogen te zien.

    oh maar van dat Pergamom museum is nog heel veel te bezoeken blijkbaar. ‘k stond ooit in Pergamom en de gids zei toen dat we naar Berlijn moesten om te zien wat daar ooit geweest was. Niet veel over ginder in Turkije.

    oooh die kartoffelenpuree. De duitsers kunnen hun aardappelen toch goed bereiden eh.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>