Polignano a Mare, Monopoli en de Adriatische Zee – 28 juli 2022

Goed geslapen onze eerste nacht in Casale Ramunno. Het ontbijt is een werkelijk fenomenaal buffet met allemaal verse lokale producten, fantastische focaccia, heerlijke charcuterie en veel zoetigheden om uit te kiezen. Wat een overdaad!

IMG_2207

IMG_2209

IMG_2212

IMG_2213

IMG_2214

We genieten op het gemak van het ontbijt op ons eigen privéterrasje en vertrekken pas om 10 uur naar onze eerste bestemming van de dag: Polignano a Mare. Googlemaps leidt ons naar een grote parking aan de rand van het stadje. Die parking blijkt echter zowat leeg te zijn. Geen wonder, want in de straat vlak langs de parking is het gratis parkeren. Wij parkeren dus gewoon op straat en sparen zo wat centjes uit.

Polignano a Mare is een prachtig, fotogeniek stadje met witte huizen gelegen op steile kliffen aan de zee. De grotten in de kliffen onder de stad waren al in het neolithicum bewoond. Nu bevinden zich daar pittoreske restaurantjes. Het historische centrum bestaat uit supersmalle steegjes waar het erg aangenaam wandelen is.

IMG_3897

IMG_3902

IMG_3905

Aangezien het al behoorlijk warm is, lassen we na een korte wandeling al meteen een drankpauze op een terrasje in. Mijn eerste prosecco van de vakantie is een feit! We genieten van de gezellig drukte in het stadje, bekomen even de warmte in de mooie Chiesa Matrice di Santa Maria Assunta, wandelen dan over de oude Romeinse brug en dalen af naar Lama Monachile, een in de rotsen uitgesleten baai met een klein stuk kiezelstrand. Het was er echter zo druk dat de goesting om er te gaan zwemmen bij ons snel voorbij was.

IMG_3907

IMG_3908

IMG_3909

IMG_3911

IMG_3918

IMG_2221

IMG_3923

IMG_3929

IMG_3930

IMG_3913

IMG_3943

IMG_3945

We wandelen dus terug naar onze wagen en rijden verder naar onze volgende stop: Monopoli. Onze eerste indruk van dit stadje is wat minder. We staan opnieuw geparkeerd op een grote, lege parking die zich in een wat rommelig, industrieel gedeelte van de stad bevindt.

IMG_3957

IMG_3959

Ondertussen hebben we flink honger gekregen en gaan we op zoek naar iets kleins om te eten. Zo belanden we op het terras met plastieken stoelen en tafels van snackbar La Baia, gelegen in een wit huis met blauwe luiken. Het eten wordt geserveerd op kartonnen bordjes met plastiek bestek, maar amai, wat een ongelooflijk heerlijke polpo alla bace! Simpel, lekker en goedkoop eten, ik denk dat we in Italië zijn.

IMG_4010

IMG_2234

We laten de industriële buurt achter ons en wandelen verder naar het historische centrum van Monopoli. Dat blijkt prachtig te zijn. We genieten van een heerlijke gelato bij Gasperini en zijn onder de indruk van de fenomenale kathedraal, gewijd aan de Madonna della Madia, de beschermheilige van Monopoli.

IMG_2238

IMG_3964

IMG_3967

IMG_3970

IMG_3974

IMG_3977

IMG_3986

In het centro storico volgen we een wandeling die met borden is aangeduid en zo belanden we bij het stadsstrand, Cala Porta Vecchia met uitzicht op de oude stadsmuur waarop nog altijd kanonnen staan opgesteld. We steken onze voeten in het water om wat af te koelen en lopen vervolgens vanaf het stadsstrand langs het water naar het Bastione Santa Maria, één van de torens van de lange verdedigingsmuur die Monopoli omsloot. Vervolgens passeren we het Castello Carlo V, dat werd gebouwd door de Spanjaarden om Monopoli te beschermen tegen aanvallen vanaf de zee. Tot halverwege de twintigste eeuw was het kasteel een gevangenis, nu is het een expositieruimte.

IMG_3987

IMG_3992

IMG_3991

IMG_3994

IMG_3996

IMG_3999

IMG_4000

IMG_4001

IMG_4004

We wandelen verder langs de Lungomare del Porto naar de porto antico, de oude haven met kleurrijke blauwe vissersbootjes (gozzi). Jammer genoeg valt er in de warme namiddag niet veel bedrijvigheid te bespeuren in dit mooie haventje, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de ochtend bijzonder druk kan zijn wanneer de vissers terug komen.

IMG_4007

Terug naar de auto op zoek naar een strand om wat te zwemmen en af te koelen. Dat blijkt minder evident dan gedacht, want de eerste twee stranden waar we belanden blijken privéstranden te zijn, waar je enkel toegang toe hebt als je een lidkaart hebt. Uiteindelijk vinden we een mooi strand bij Torre San Leonardo. We trekken ons badpak aan in de auto en wandelen over het strand richting een klein strandbarretje waar we vers sinaasappelsap drinken. Amai, dat smaakt bij deze temperaturen! We genieten van het heerlijke heldere water tot het tijd is voor het avondmaal.

IMG_4012

IMG_4014

IMG_4015

We rijden naar Ristorante Wine Bar La Perla in Villanova en belanden op een mooi terras met in de verte zicht op zee. De specialiteit van het huis is vis en zeevruchten, die klaargemaakt worden in een keuken die zich in een soort tuinpaviljoen bevindt. Ik geniet van mosselen als voorgerecht en vissoep als hoofdgerecht (veel vis, weinig soep), vergezeld van een glaasje prosecco. Alle gerechten worden uitgebreid voorgesteld door de vriendelijke chefkok die zijn job duidelijk met liefde doet. Een limoenijsjes is de perfecte afsluiter van deze maaltijd. En tegen een limoncello van het huis zeggen wij natuurlijk nooit neen!

IMG_2263

IMG_2265

IMG_2266

IMG_2271

IMG_2273

Na het diner keren we terug naar Casale Ramunno, alwaar we nog even in het zwembad duiken alvorens een douche te nemen en te gaan slapen. Prachtige eerste dag in Puglia.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>