Van Gogh Museum, Indiaas middagmaal en een bezoek aan het Paleis op de Dam in Amsterdam – 23 april 2023

Vandaag hebben we iets meer tijd dan de voorbije dagen, want we moeten pas om 10.30u op het Museumplein zijn voor ons bezoek aan het Van Gogh Museum. We ontbijten op het gemak en ik permitteer me zelfs om de maaltijd af te sluiten met American pancakes, because, why not?

IMG_2913

Het uitchecken verloopt tot onze verbazing vlotjes. Ditmaal kunnen we dus op het gemak fietsen naar het Museumplein. Natuurlijk zijn de tickets voor het Van Gogh Museum ook volledig uitverkocht en we zien dat de medewerkers aan de ingang verschillende toeristen zonder tickets moeten wegsturen. Blij dat ik de moeite heb genomen om alles op voorhand vast te leggen!

En ja, in het Van Gogh Museum overvalt mij hetzelfde gevoel als in het Rijksmuseum. Gewoon té veel mensen om echt van de kunst te kunnen genieten. Al begrijp ik natuurlijk volkomen dat musea proberen hun aantal bezoekers te maximaliseren om zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Het is voor mijn vriend en mezelf de tweede keer dat we het Van Gogh Museum bezoeken. Ons vorige bezoek dateert echter van 2004, toen er nog geen apart onthaalgebouw was. De indeling van het museum is helemaal veranderd, maar veel van de werken herinner ik me nog van mijn vorige bezoek. Het tragische leven van Van Gogh in combinatie met de prachtige kunstwerken, het blijft fascineren.

IMG_8716

IMG_8719

IMG_8722

IMG_8726

IMG_8731

IMG_8738

IMG_8747

IMG_8753

IMG_8769

IMG_8776

IMG_8779

IMG_8788

Voor de lunch zoek ik op googlemaps een restaurant in de buurt van het Museumplein. En zo komen mijn vriend en ik terecht bij Anjappar, een werkelijk uitstekende Indiaas restaurant. Al was het een vergissing om een mojito te bestellen, want we krijgen duidelijk een voorgemengd exemplaar uit een fles geserveerd. Gelukkig maken de heerlijke thali en de mango lassi dat meer dan goed. En mijn vriend smult van zijn favoriete gerecht: chicken tikka massala. De bediening is vlot en vriendelijk en na een uurtje staat we alweer buiten.

IMG_2963

We springen op de fiets naar het Koninklijk Paleis en zijn zelfs voor op schema. Helaas moeten we slalommen langs veel te veel wegenwerken, begint het onderweg weer te regenen en weigert de ondergrondse fietsenparking mijn bankkaart te herkennen, zodat we onze fiets daar niet kunnen parkeren, maar noodgedwongen terecht moeten in een overvolle bovengrondse fietsenstalling. En zo komt het dat we toch pas om 14.30u aan het Koninklijk Paleis zijn. De reden dat we wat tijd willen winnen, is dat de trein die we oorspronkelijk wilden nemen opeens van de treintabellen verdwenen is. In plaats van iets meer dan twee en een half uur zullen we nu bijna 3 uur en een half uur doen over onze tocht van Amsterdam naar Leuven. Wellicht het gevolg van werken aan het spoor.

Ook in het paleis is het een overrompeling van bezoekers. Gelukkig beschikken de daar over een supermedewerker die pendelt tussen de vestiaire en de uitleenbalie voor de audioguides om de wachtlijnen weg te werken. Het paleis zelf is uiteraard bijzonder indrukwekkend. Zoveel rijkdom in handen van één familie, ik blijf het er moeilijk mee hebben.

IMG_8797

IMG_8799

IMG_8809

IMG_8810

IMG_8811

IMG_8814

IMG_8819

IMG_2974

IMG_2975

IMG_2976

IMG_2980

IMG_2987

IMG_2990

En jawel, we blijven toch weer langer plakken dan gedacht, waardoor we op de terugweg naar het hotel flink doortrappen in de hoop nog de trein van 16.57u te kunnen halen. Op zo’n tiental minuten van het hotel stoppen we even om het hotel te bellen en hen te vragen al een taxi te bestellen, in de hoop dat we dan rechtstreeks bij aankomst onze valiezen kunnen ophalen en in de taxi springen. Natuurlijk neemt er niemand op en begint het op de koop toe te regenen.

We komen dus puffend en nat in ons hotel aan. We geven de sleutel van onze huurfietsen af en vragen meteen een taxi te bellen. We pikken onze valiezen op, gaan nog snel naar het toilet en daar is de taxi al. Afgaande op googlemaps gaat het niet meer lukken om tijdig in Amsterdam Centraal te geraken, maar onze taxichauffeur heeft er goeie hoop op.

In het begin van de rit gaat alles vlot, maar aangezien het op de weg drukker en drukker wordt, bergen mijn vriend en ik de hoop op om de trein van 16.57u te halen. We zullen wel iets gaan drinken het Amsterdam-Centraal en de trein een uur later nemen. De taxi neemt echter een shortcut die googlemaps duidelijk niet kent en zet ons 7 minuten voordat onze trein vertrekt af voor het station. We spurten met onze valiezen en rugzakken naar het juiste perron en zijn nog net op tijd om onze trein te halen. Iets dat we geen van beiden verwacht hadden.

De reis verloopt verder vlot. We rijden in één ruk naar Zaventem luchthaven en stappen daar over op een trein naar Leuven.

Thuis na een bijzonder vermoeiend weekend.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

2 Responses

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>