Moco en Stedelijk Museum in Amsterdam – 20 april 2023

Stipt om 8 uur voegen mijn vriend en ik ons bij zijn collega’s aan de ontbijttafel. Ik moet zeggen dat ik graag nog een uur langer in bed had gelegen op deze verlofdag, maar hey, het feit dat ik mezelf een English breakfast kan samenstellen aan het buffet maakt dat ik me meteen een pak beter voel. De twee Spaanse collega’s van mijn vriend, Daniel en Luis, ken ik nog van onze trip naar Valencia vorig jaar. Miguel had ik al een keertje ontmoet in cocktailbar Le Scandale, maar eerlijk gezegd kon ik me dat niet echt meer herinneren. Iets te hard in de cocktails gevlogen, waarschijnlijk. 😉

IMG_2261

Na het ontbijt regelen mijn vriend en ik aan het onthaal van ons hotel twee huurfietsen voor de komende vier dagen, want NH Amsterdam Zuid ligt niet meteen in het toeristische hart van Amsterdam. Ik neem afscheid van mijn vriend die samen met zijn collega’s naar de conferentie vertrek en beantwoord zelf nog een paar mails vooraleer te vertrekken. Er zijn nog een paar dringende mails binnen gekomen, waardoor ik later vertrek dan gepland. Ik vloek inwendig, want ik weet dat googlemaps de fietstijd altijd nogal optimistisch inschat en ik weet ook niet hoe makkelijk ik mijn fiets kwijt geraak in de buurt van het Moco (Modern Contemporary Museum). En natuurlijk begint het onderweg tijdens de fietstocht opeens stevig te regenen. Gelukkig ben ik daarop voorzien met mijn Hollandse fietsjas en hou ik het redelijk droog.

Op het museumplein aangekomen, parkeer ik mijn fiets in de overvolle fietsenrekken en haast me naar de ingang van het Moco. Ik haal opgelucht adem dat ik om 10.20u met mijn ticket van 9.45u nog steeds binnen mag. Het is verschrikkelijk druk in dit privémuseum gelegen in de historische Villa Alsberg. Het herenhuis is eigenlijk te klein voor al dat volk en helaas zijn er geen lockers. Bovendien moeten rugzakken op de buik gedragen worden. Ik zucht met mijn zware fotografierugzak en natte jas, maar door de warmte binnen droog ik snel op en er vallen tot mijn grote opluchting wel wat knappe werken te bewonderen. Het contrast tussen de hedendaagse kunstwerken en het statige herenhuis werkt alleszins.

IMG_2276

IMG_2279

IMG_2329

Uiteraard is Banksy de publiekslieveling bij uitstek en iedereen wil een foto van zijn meest bekende werk: het meisje met de rode ballon. Er is ook een kamer gewijd aan NFT-werken, maar die spreken mij wat minder aan. Het Moco bezit ook werk van Basquiat (fan sinds ik zijn tentoonstelling zag in Londen), Jeff Koons, Andy Warhol, Marina Abramović en Yayoi Kusama (die ik leerde kennen op Jeju Island). Grote namen die vooral dienen om het publiek te lokken, want het aantal werken van hen in hun collectie is zeer beperkt. Ik maak kennis met een nieuwe kunstenaar die me bijzonder weet aan te spreken met zijn gigantisch realistische schilderijen. THE KID heeft alleszins talent en ik hoop dat hij doorbreekt met zijn werk.

IMG_2262

IMG_2267

IMG_2270

IMG_2284

IMG_2290

IMG_2291

IMG_2294

IMG_2296

IMG_2299

IMG_2303

IMG_2308

IMG_2313

IMG_2316

IMG_2319

IMG_2323

IMG_2324

IMG_2326

In de kelder zijn een paar ruimtes gevuld met van die kleurrijke kunstwerken die oneindig weerspiegelen. Een gimmick die ik ondertussen al een beetje beu gezien ben. Ik bekijk nog een paar werken in de tuin van het herenhuis en maak vervolgens wat foto’s van het mooie Rijksmuseum onder een dreigende wolkenhemel.

IMG_2339

IMG_2340

IMG_2342

IMG_2351

IMG_2353

IMG_2355

IMG_2356

IMG_2358

IMG_2359

IMG_2368

Het weer is helaas niet wat ik gehoopt had en de initieel voorspelde zon en aangename temperaturen blijken in realiteit extreem wisselvallig weer en zeer frisse temperaturen. Ik heb deze ochtend zelfs handschoenen aangedaan voor mijn fietstocht.

De plannen om gezellig te gaan wandelen in Amsterdam centrum berg ik dus op en ik wandel een beetje op goed geluk het Stedelijk Museum binnen, mijn tweede museum voor moderne en hedendaagse kunst van de dag én tot mijn grote vreugde hebben ze hier een vestiaire! Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de collectie. Het museum toont werken van 1880 tot nu en neemt de bezoeker mee op een boeiende reis doorheen de kunstgeschiedenis. Wat mij bijzonder aanspreekt zijn de werken die als onderwerp de vroegere Nederlandse koloniën hebben: Suriname en Indonesië. Werk waarmee ik helemaal niet vertrouwd ben. Knap ook dat het museum de wandaden uit het koloniale tijdperk benoemt. Ik maak ook kennis met twee belangrijke figuren in de strijd voor onafhankelijkheid: de Indonesische schrijver, dichter en politicus Rustam Effendi en de activist en schrijver Anton de Kom uit Suriname, die in april 1945 overleed in het concentratiekamp Sachsenhausen.

IMG_2371

IMG_2374

IMG_2376

IMG_2379

IMG_2380

IMG_2382

IMG_2386

IMG_2395

IMG_2398

IMG_2411

IMG_2415

IMG_2422

IMG_2423

En yep, ook hier valt werk van Yayoi Kusama en Jeff Koons te bewonderen, werken die wel van iets hogere kwaliteit zijn dan de werken die ik in het Moco zag. Ik spot ook werk van Matisse, Picasso, Chagall en zelfs onze eigen Ensor. Ook fijn dat het museum de nodige aandacht besteed aan vrouwelijke kunstenaars. En het was er een pak rustiger dan in het Moco! Wellicht omdat ze in het Stedelijk Museum geen Banksy hebben. 😉

IMG_2403

IMG_2408

IMG_2430

IMG_2431

IMG_2443

IMG_2445

IMG_2447

IMG_2449

IMG_2450

IMG_2453

IMG_2455

IMG_2457

IMG_2460

IMG_2486

IMG_2488

Een onverwachte meevaller, dat Stedelijk Museum, want ik sta pas weer buiten om half vijf. En kijk, de regen heeft zowaar plaatsgemaakt voor een streepje blauwe lucht. Ik fiets op het gemak terug naar het hotel, neem een douche om het fietszweet van mijn lijf te spoelen en beantwoord nog wat werkmails totdat het tijd is om weer op de fiets te springen en te vertrekken naar het restaurant dat ik deze avond gereserveerd heb. Mijn vriend vertrekt rechtstreeks vanaf de conferentie naar Asian fusion restaurant UMAMI by Han, dus we treffen elkaar daar voor de deur.

Uit pure gemakzucht gaan we voor de Bib gourmand menu. Veel makkelijker dan kiezen uit het overdonderende aanbod aan sharing gerechtjes. We drinken een glaasje wijn bij de gerechten, die geserveerd worden door een zeer sympathiek meisje dat haar best heeft gedaan de uitleg van de verschillende flessen wijn te memoriseren, maar overduidelijk helemaal niets van wijn kent.

Shellfish Salad en Umami Duck:

IMG_2538

Umami Duck: eendenborst, komkommer, zeewier, sjalotvinaigrette:

IMG_2539

Shellfish Salad: rivierkreeft, garnalen, roodlof, kreeftenbouillon:

IMG_2540

Baby Carrot en Tuna a la Plancha:

IMG_2542

Tuna a la Planche: verse tonijnfilet, basilicum crème fraiche, wakame, konjac noedel, knoflook, sojasaus:

IMG_2543

Baby Carrot: gedroogde bospeen, aardappelkrokantjes, truffelmayonaise, jus van groente:

IMG_2545

Crispy Crabby en Thai-style Prawns:

IMG_2548

Thai-style Prawns: gamba, wakame zeewier, koriander, Thaise vissaus:

IMG_2549

Crispy Crabby: krokante soft-shell krab, gerookte zalm, romige vissaus, taugé:

IMG_2550

Quail en Lamb Rendang:

IMG_2553

Lamb Rendang: gestoofde lamsfilet, kidneyboon, kokos/cashewnoot crumbles, rendangsaus:

IMG_2554

Quail: kwartelborst, pastinaakpuree, Chinese bonensaus, tuinerwten:

IMG_2556

Het dessert laten we voor wat het is en ik sluit de avond af met een heerlijke Tokyo mule (een variate op de alom gekende Moscow Mule met saké in plaats van wodka).

We fietsen op het gemak terug naar ons hotel, gebruik makend van de werkelijk fantastische fietsinfrastructuur in Nederland. Amai, daar kunnen we in België nog wat van leren.

Op tijd in bed, want morgen moeten we er weer vroeg uit.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>