Opgestaan om 7.40u, aan de ontbijttafel om 8u en mooi op tijd voor de ferry van 9u naar Sliema. Perfecte timing noemt zoiets.
Na een superkort ferrytochtje wandelen we in Sliema voorbij de standjes van de populaire en hypercommerciële Captain Morgan cruises en kopen een ticketje bij concurrent Luzzu, wiens boten een pak minder fancy zijn en die veel minder verkooppunten (met minder opdringerige verkopers) hebben dan Captain Morgan. We hebben zeeën van tijd op overschot voordat de boot vertrekt om 10.30u. Dus maken we van de gelegenheid gebruik om een wandeling langs de waterkant te maken.
Onze boot vertrekt een paar minuten na 10.30u. De boot van Captain Morgan vertrekt ook om 10.30u en mag eerst uitvaren, waardoor we de ganse tocht achter de boot blijven aanvaren. We starten de rondvaart in Marsamxett Harbour, varen rond de landtong van Valletta naar de Grand Harbour, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Valletta. We genieten van de interessante tocht doorheen de industriële haven met zijn scheepswerven voor gigantische industriële boten en superjachten en leren bij over de geschiedenis van de three cities (Vittoriosa, Senglea and Cospicua), de bakermat van het huidige Malta. Mijn vriend en ik absorberen de warme zonnestralen op het bovendek van onze boot en vinden het absoluut niet erg dat de boot van Luzzu wat minder hip is dan die van Captain Morgan. Het is helemaal niet druk op onze boot, we hebben zeeën van plek en zo steunen we de underdog!
Nadat de boot opnieuw is aangemeerd in Sliema heb ik dringend nood aan een sanitaire stop. Op goed geluk lopen we de MedAsia fusion lounge binnen, alwaar ze fantastisch grote en propere toiletten hebben en ook een heel lekkere frozen mango daiquiri!
Voor de lunch weten we een tafeltje te bemachtigen op het prachtige terras van Trattoria del Mare met uitzicht op de haven en Valletta. Ik geniet van een heerlijke portie oesters gevolgd door een rijkelijk gevulde vissoep. Het is zelfs behoorlijk warm in het decemberzonnetje. It does not get any better than this.
Na de lunch bestellen we een taxi via de eCabs app die ons naar het Ħal Tarxien Prehistoric Complex brengt. De vier megalithische tempels van Tarxien werden in 1913 ontdekt door een landbouwer en zijn volgens archeologen tot stand gekomen tussen 3600 en 2500 v.C. Om de site zo goed mogelijk tegen de natuurelementen te beschermen is de ganse site overdekt met een indrukwekkende tentconstructie. Ik ben vooral onder de indruk van het beeldhouwwerk dat op deze site gevonden is. Prachtige geometrische patronen die een altaar versieren, maar ook veel afbeeldingen van dieren. Het meest bijzonder is toch wel het bizarre corpulente beeld waarvan enkel de onderzijde bewaard is gebleven en dat bestaat uit een soort rok met daaronder dikke kuiten en voeten. Uiteraard staat deze bijzondere site op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Na ons bezoek aan dit boeiende tempelcomplex wandelen we door een niet-toeristische buitenwijk naar het mooie Birgu. We komen uit bij de Vittoriosa Yacht Marina en krijgen bij het DATE Art Cafe een gratis glühwein aangeboden. Daar zeggen we geen neen tegen. Via een brug steken we de inham van de haven over en we genieten van het prachtige licht van de ondergaande zon op de indrukwekkende versterkingen. We beklimmen de versterkingen van het Malta at War museum en genieten van de mooie zonsondergang.
Nadat we de zon hebben zien ondergaan dalen we opnieuw af naar de waterkant en nemen we een watertaxi (een soort gemotoriseerde gondel) van Birgu naar Valletta. We nemen de Barrakka Lift naar de Barrakka Upper Gardens en genieten van de schoonheid van het blauwe uurtje. Echt waar, wat een feest voor de zintuigen is Malta!
We zijn een beetje moe na een goedgevulde dag en laten de eerdere plannen om ons op te dirken voor het avondeten varen. We besluiten gewoon richting het hotel te wandelen en op goed geluk ergens iets te gaan eten. En zo belanden we op een terras in één van de vele gezellige straatjes van Valletta voor een aperitiefje. Ik heb dorst en zin in iets gezonds, dus bestel ik me een vers geperst appelsiensapje.
Aangezien het snel afkoelt, besluiten we voor het avondeten toch maar binnen te gaan zitten. We vinden een tafeltje bij restaurant Taste, alwaar de bediening een ietwat slordige en ongeïnteresseerde indruk maakt. Gelukkig is de risotto die ik besteld heb heerlijk!
Acquerello Risotto, caramalised cauliflower, guanciale, comté, raisin and caper purée:
Taleggio Agnolotti, black truffle, brown butter, almonds:
Een fijn einde van een mooie dag.
[…] 8 tot 36 uur na het eten van besmet voedsel kunnen opduiken. Ik kan dus niet uitsluiten dat ik gisterenmiddag slechte oesters of een slechte mossel gegeten heb. Ik baal enorm, maar ben echt tot niks meer in […]
zalig buske die je fotografeerde.
en mijn professioneel oog merkt dat DSV overal te vinden is ….hmm zouden er dakramen in die truck aan de haven zitten :D.
wat is dat gebouw met die glazenbol erin die je vanop de boot zag?
Eerlijk gezegd geen idee wat dat gebouw met die glazen bol is. Moeten we nog eens voor terug gaan!