Olhão en Ria Formosa – 2 augustus 2021

Onze eerste volledige dag in Olhão. Ik kijk er alvast naar uit om de komende weken de Algarve beter te leren kennen. We ontbijten rond 9.15u op het terras met uitzicht over Olhão. Zalig om buiten te kunnen eten.

Het ontbijt is simpel: vers brood met kaas en hesp als beleg. De bediening komt alles aan tafel brengen, buiten het fruit en de yoghurt, die moeten we binnen gaan halen. Het geheel verloopt zeer vriendelijk, maar chaotisch. Ze doen hun best om coronaveilig te zijn, maar de verschillende leden van de bediening zijn duidelijk niet op mekaar ingespeeld en komen verschillende keren vragen of we koffie of thee willen om vervolgens te vergeten om ons koffie of thee te brengen. We eindigen ons ontbijt met een gebakje uit de regio. Altijd fijn om streekproducten uit te proberen, maar dit gebakje kon mij toch niet echt bekoren.

IMG_0762

Gisteren hebben we om 11.30u een boottocht gereserveerd bij Sabino Boat Tours naar het natuurreservaat Ria Formosa. We hebben dus de tijd en doen het rustig aan. Om 11u melden we ons aan bij de ticket booth van Sabino Boat Tours. En ja, de reviews hadden gelijk: de dame die de ticket booth bevrouwt, blijkt een Nederlandse te zijn. Aangezien we wat te vroeg zijn, raadt ze ons aan een kleine erfgoedwandeling te doen in de smalle straten en steegjes van Olhão, die versierd zijn met muurschilderingen en kunstwerken die de geschiedenis en verhalen van Olhão vertellen. Maar het zijn de azulejos die mij het meest weten te bekoren.

IMG_0765

IMG_0766

IMG_0767

IMG_0769

IMG_0770

IMG_0771

IMG_0772

IMG_0773

IMG_0775

Om 11.25u melden we ons opnieuw aan en vertrekken we samen met de kapitein en nog drie andere koppels naar de boot. De boottocht is echt genieten. De kapitein vertelt enorm gepassioneerd over Olhão, het natuurreservaat en de vele vogels en andere diersoorten die zich daarin bevinden. Hij vertelt ons dat de oorspronkelijke oesters in Olhão afkomstig zijn uit Japan, meegereisd met de boten van de ontdekkingsreizigers. Zeebaars en zeebrasem zijn de lokale vissen die we zeker moeten proberen.

IMG_9740

IMG_9743

IMG_9758

IMG_9762

IMG_9767

IMG_9772

IMG_9775

We varen naar het visserseiland Ilha da Culatra en krijgen een half uurtje om de plek te verkennen. Dat is een beetje kort om iets te gaan drinken of een hapje te eten, dus we houden het bij wat rondwandelen.

IMG_9779

IMG_9780

IMG_9782

IMG_9784

IMG_9785

IMG_9788

IMG_9791

IMG_9793

IMG_9795

IMG_9796

IMG_9799

IMG_9801

IMG_9803

IMG_9806

IMG_9807

Onze volgende stop is Praia da Barra Velha, een prachtig zandstrand omgeven door schitterend blauw (maar wel ijskoud) water. We laten ons niet afschrikken door de koude en zwemmen in het heldere water. Tot ik mijn vriend verschrikt hoor roepen. Ik kijk op en daar komt een stevige octopus van zeker een halve meter voorbij gezwommen. Cool!

IMG_9811

IMG_9816

IMG_0787

IMG_0791

IMG_0792

Na deze bijzondere ontmoeting keren we terug naar de boot en varen terug naar de haven van Olhão. Onderweg zien we talloze mensen graven naar schelpdieren in het door de getijdenwerking blootgelegde zand. In de haven bewonderen we de Bom Successo, een boot met een bewogen geschiedenis die een groep vissers van Portugal naar Brazilië bracht om de Portugese koning in ballingschap D. João V op de hoogte te brengen van de overwinning op het leger van Napoleon.

IMG_9812

IMG_9823

IMG_9829

IMG_9830

IMG_9831

IMG_9840

Opnieuw aan wal zoeken we een plekje op één van de terrassen bij het water. We belanden op het terras van Cantaloupe jazzcafé en genieten van een slaatje, wat sandwiches, versgeperst fruitsap een een glas lekkere Portugese wijn.

IMG_0799

IMG_0800

IMG_0804

Na onze late lunch, wandelen we terug naar de wagen en rijden we naar het bezoekerscentrum van het natuurpark Ria Formosa. We melden ons aan en krijgen een plannetje waarop een wandeling van ongeveer drie kilometer is aangeduid. We volgen braaf de uitgestippelde route en genieten van de zeer diverse flora. We spotten ontelbaar veel krabben en bezoeken de getijdenmolen en de Romeinse ruïnes. De wandeling is mooi, maar erg stoffig en warm. We zijn dan ook blij dat we ons in het hotel kunnen douchen en omkleden.

IMG_9843

IMG_9844

IMG_9845

IMG_9847

IMG_9849

IMG_9856

IMG_9862

IMG_9866

IMG_9869

IMG_9872

IMG_9875

Op goed geluk wandelen we opnieuw naar het centrum van Olhão om een plek te zoeken voor het diner. We zijn duidelijk niet de enige hongerige personen in Olhão, want het is erg druk. Elk, maar dan ook werkelijk elk terras zit vol. Gelukkig kunnen we bij O Bote een tafeltje reserveren dat binnen een half uur zou vrijkomen.

Om de wachttijd aangenaam door te brengen, gaan we gezellig nog een glaasje wijn drinken op het terras van Cantaloupe jazzcafé. Een aperitiefje gaat er altijd wel in.

Het eten bij O Bote is simpel, maar lekker: heerlijk verse vis (zeebrasem in mijn geval) met eenvoudige groentjes. Meer moet dat echt niet zijn. We maken ook voor de eerste keer kennis met het couvert-systeem in Portugal. Bij het begin van elke maaltijd biedt het personeel je wat brood, olijfjes en sardienenpasta of iets dergelijks aan. Als je hierop ‘ja’ zegt, zal je merken dat je hiervoor een zeer bescheiden bedrag aangerekend wordt. Als je niet van plan bent hiervan te eten, weiger je dit aanbod dus best. Het is zeker niet onbeleefd om te weigeren.

IMG_0811

IMG_0816

Om de avond af te sluiten bestelt mijn vriend nog een glaasje medronho, een typische likeur uit de Algarve gemaakt van de vruchten van de aarbeiboom.

Een geslaagde eerste dag in Portugal!

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>