Eerlijk: bij het opstaan voelde ik de dure wijn van de dag voordien nog rondspoken in mijn hoofd. Ik had nochtans heerlijk geslapen, zij het te kort. Gelukkig was er het bijzonder uitgebreide ontbijtbuffet van Swissôtel om mijn energieniveaus weer helemaal aan te vullen. Echt waar, er gaat niks boven een heerlijk English breakfast, gevolgd door een bord met allerlei Baltische visspecialiteiten!
Na het ontbijt brachten de bussen ons gezelschap naar Toompea, de Domburg van Tallinn. Tallinn bestond vroeger uit twee aparte steden die door een indrukwekkende omwalling met torens van elkaar gescheiden waren. Ondanks het feit dat Tallinn zwaar te lijden heeft gehad onder bombardementen in WOII, zijn grote delen van de oude stadsomwalling bewaard gebleven. Alhoewel dit al mijn derde bezoek aan Tallinn was, genoot ik opnieuw van deze prachtige stad. We hadden ook een zeer goede gids die met veel passie over de geschiedenis van Tallinn wist te vertellen. Het was trouwens al snel duidelijk wie de slechteriken in het verhaal waren: de Russen. Amai, die afkeer is diep geworteld in de harten van de inwoners van de Baltische staten.
Doordat er een stevige wind stond, was de gevoelstemperatuur tijdens de wandeling veel kouder dan verwacht. Ik was maar al te blij dat ik geïnvesteerd had in een warme jas en sjaal. Al had ik stiekem spijt dat ik geen handschoenen meegenomen had. Maar wie denkt er nu aan om handschoenen mee te nemen als de weersvoorspellingen twaalf graden geven!
Na de rondleiding brachten de bussen ons naar Tuljak, een restaurant met een werkelijk fenomenaal uitzicht op de Baltische zee. Helaas was het veel te frisjes om buiten op het mooie terras te kunnen eten. Mijn collega en ik belandden weer bij een aantal onbekenden aan tafel en genoten van de interessante gesprekken en het heerlijke eten. Al hoefde dat dessert voor mij niet zo echt.
Na de lunch brachten de bussen ons naar de haven van Tallinn voor een bezoek aan een nagelnieuwe logistiek infrastructuur die met de nodige bombarie werd geopend door de belangrijke gasten in ons midden. Eén van de depots bevatte zakken vol met cacaobonen. Amai, mijn neusgaten wisten niet wat hen overkwam. Daar mogen ze wat mij betreft gerust een parfum van maken!
We hadden ondertussen flink wat vertraging op ons reisschema opgelopen en even vreesde ik dat we, eens terug in het hotel, amper een paar minuten zouden hebben om ons om te kleden voor het feestelijke avondprogramma. Gelukkig begrepen de organisatoren dat iedereen wat nood aan rust had en lastten ze een uurtje pauze in. Wat mij net genoeg tijd gaf om gebruik te maken van het mooie zwembad en de sauna van het hotel. Amai, dat deed deugd.
Voor het avondprogramma was de dresscode cocktail. Ik haalde mijn nieuw kleedje en nieuwe kousen uit mijn koffer, schudde mijn haar los, deed mijn hoge hakken aan en hoopte dat ik niet al te zeer uit de toon zou vallen.
De bussen brachten ons naar Kadriorgpaleis, waar we samen klonken op de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Van Memling tot Rubens‘. Bijzonder knappe tentoonstelling met een schitterende collectie aan topstukken uit de rijke geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden. Ik wachtte tot de meeste gasten naar beneden waren voor de receptie, zodat ik in alle rust nog eens opnieuw door de zalen kon lopen. Echt de moeite om voor deze tentoonstelling naar Tallinn te reizen.
Na de receptie volgde een werkelijk fenomenaal diner in een sprookjesachtig decor. Ik voelde me bijna een prinses! Ditmaal zaten mijn collega en ik niet aan dezelfde tafel (toegewezen plaatsen, weet u wel). Ik had het geluk om aan tafel te zitten met de organisatoren van de tentoonstelling en had heel erg prettige gesprekken. Fijn om een blik achter de schermen te kunnen werpen.
Pomme muscovite with shot of vodka:
Borscht consommee:
Moose fillet, chanterelles, yellow beetroot, meadowsweet jus, roasted purple carrot:
Oven baked apple salad with elderflower, farina meringue, ebacydonia sorbet and honey comb:
Na de koffie brachten de bussen ons terug naar het hotel. Een deel van ons gezelschap ging nog feesten in de bar van het hotel op de dertigste verdieping. Mijn collega en ik vergezelden hen even naar de hoogste verdieping om te genieten van het uitzicht, maar achtten het toch wijzer om daarna ons bed op te zoeken. Morgen wachtte er weer een goed gevulde dag.
[…] het ontbijt zagen we onze gids van de dag voordien terug. Ditmaal trokken we te voet naar de oude Hanzestad om ons verder te verdiepen in de boeiende […]
sjiek