Calvi – 6 juli 2016

Heerlijk geslapen, maar helaas nog steeds niet verlost van die vervelende verkoudheid. Het ontbijt was een teleurstelling. Het contrast met het overvloedige ontbijt van hotel La Lagune was groot. We kregen een mandje met brood en koffiekoeken aan tafel gebracht en als beleg konden we kiezen uit jams, jams en jams. Nu wil ben ik iemand die nogal van hartig beleg houd, dus met jams, zelfs al is Corsica beroemd voor zijn jams, kan je mij niet zoveel plezier doen.

Na een chocoladebroodje met jam van kastanjes en chocolade trokken we richting de 15de-eeuwse Genuese Citadel van Calvi. Een gedeelte van de citadel wordt nog altijd actief gebruikt door het vreemdelingenlegioen. We liepen een ruimte binnen die wat meer inzicht gaf in de verschillende eenheden van dit bijzondere leger, dat toch wel tot de verbeelding spreekt.

IMG_5250

IMG_5251

IMG_5254

IMG_5257

IMG_5259

IMG_5260

 

IMG_5271

IMG_5274

IMG_5282

Artisanale ijsjes zijn duidelijk een gegeerd item in Corsica (hoe kan het ook anders met zo’n schitterend warme weer?) en ik kon het niet laten mij alweer een exemplaar te kopen. Veel lekkerder dan die jams bij het ontbijt! Zelfs mijn vriend, die erom bekend staat niet meteen een ijsliefhebber te zijn, liet zich verleiden tot de aanschaf van een citroensorbet. Nadat we ons ijsje opgesmikkeld hadden, liepen we de mooie historische St.-Jean-Baptiste kerk binnen. Corsica is een land doorspekt met prachtige kerken en kapellen die elk het middelpunt vormen van bijzondere tradities. Zo worden in de heilige week, net zoals in Spanje, in gans Corsica processies gehouden waarbij de eeuwenoude heiligenbeelden doorheen de stad gedragen worden en het lijden van Christus wordt uitgebeeld.

IMG_5285

IMG_5290

IMG_5293

Na de kerk was onze godsvrucht nog niet voldaan en bezochten we het mooie Oratoire St.-Antoine. We bewonderden de muurschilderingen en het prachtige beeldhouwwerk. Daarmee vergeleken stelde het zogezegde geboortehuis van de Genuees Christoffel Columbus niet al te veel voor. Een ruïne is nog een te beleefd woord voor die ene stenen boog die duidelijk heropgebouwd was en dan nog is het verre van zeker dat Columbus überhaupt op Corsica geboren is. Oplichterij als je het mij vraagt.

IMG_5297

IMG_5298

IMG_5307

Ondertussen leerden onze smartphones ondat dat het 12.09u was, de perfecte tijd voor een aperitief. We vonden een gezellig tafeltje in de schaduw en bestelden een glas witte wijn en een muscat. Het moet niet altijd Cap Corse zijn! Na deze verfrissende tussenstop, lieten we de citadel achter ons en daalden we af naar de haven om info te zoeken over de boottochten naar het natuurreservaat Scandola. In de haven vonden we zonder moeite een bedrijfje dat boottochten organiseerde. Alleen was de eerstvolgende boottocht volzet. We konden wel een plek reserveren voor de boottocht van 17u, maar voorlopig waren er nog geen andere klanten voor deze tocht ingeschreven. Het vriendelijke meisje noteerde ons gsm-nummer en beloofde ons te bellen om te laten weten of de boottocht al dan niet zou doorgaan.

Ondertussen was het etenstijd en bracht tripadvisor alweer soelaas. Op het terras van Cappucino at ik een portie piepkleine maar lekkere mosselen. We deden snel ons badpak aan op het toilet alhoewel de bediening daar precies niet mee opgezet was aan de verongelijkte blikken te oordelen. We hadden nochtans goed geconsumeerd in hun restaurant.

IMG_0412

IMG_0415

Om het strand van Calvi te bereiken, moesten we ditmaal geen heksentoeren uithalen, we liepen gewoon verder langs de havenkant en huurden bij de eerste de beste locatie die we tegen kwamen twee strandstoelen en bijhorende handdoeken. Willen jullie wel geloven dat dit voor mij en mijn vriend de allereerste keer in ons leven was dat we zo’n strandstoel huurden? Confortabel was het alleszins, al was het jammer dat ik mijn boek op de hotelkamer had laten liggen.

IMG_5322

IMG_5329

IMG_5333

IMG_5334

Fijn om te kunnen zwemmen en relaxen met uitzicht op de prachtige citadel. Onthaasten, wij doen dat gewoon veel te weinig! Rond 16.30u kregen we telefoon dat de boottocht naar Scandola helaas niet door ging wegens te weinig geïnteresseerden. Jammer, maar we lieten het niet aan ons hart komen. Dit bood ons de gelegenheid om nog wat langer op dit mooie zandstrand te blijven. We waren toch al van plan om zelf een boot te huren om de zee op te trekken, de knoop werd nu gewoon wat sneller doorgehakt.

Vlakbij de plek waar we gezwommen hadden vonden we het bedrijfje Tra Mare e Monti die zodiacs verhuurden. Mijn vriend haalde zijn algemeen stuurbrevet boven, zette zijn krabbel onder een contract et voilà de dag nadien zouden we vanuit Galéria met een moterbootje de zee op gaan. Beetje spannend toch wel! De allereerste keer dat mijn vriend en ik alleen met z’n tweetjes op een bootje zouden zitten.

We hadden door het wegvallen van de boottocht opeens een zee van tijd. Op ons gemak slenterden we door de straatjes van Calvi en kochten extra water en droge canistrelli koekjes voor op de boot. En niet te vergeten: een hoedje om mijn snel verbrandende hoofdhuid te beschermen tegen de felle zonnestralen. Ik heb geen hoofd voor een hoed, maar van alle hoofddeksels die ik paste, was de typisch Corsicaanse hoed (jawel mét in koeien van letters ‘Corsica’ erop gedrukt) die ik kocht nog het beste.

IMG_5335

IMG_5337

IMG_5341

IMG_5344

Volgens tripadvisor bevond één van de beste restaurants van Calvi zich op een honderd meter van ons hotel. Ideaal! We wandelden op ons gemak terug naar het hotel Saint Erasme dat zich ietwat buiten het historische centrum bevond, wasten het zweet van ons lijf en dirkten ons op voor een gezellig avondje op restaurant. En jawel, ook ditmaal stelde Tripadvisor ons niet teleur. U Fanale was een zeer aangename culinaire ontdekking. Vanaf de perfecte caipirinha als aperitief tot de uitstekende ijscoupe met walnotenijs en grappa als dessert, elk gerecht was een streling voor de smaakpapillen. Dat we vanaf ons tafeltje op het mooie terras konden genieten van een bijzonder spectaculaire zonsondergang boven de Golfe de la Revellata met uitzicht op de vuurtoren waaraan het restaurant zijn naam ontleende, maakte de ervaring compleet.

En dan te bedenken dat deze viergangenmenu ons slechts 28 euro kostte:

  • Vélouté Crémeux De Moules De L’étang De Diana Au Fenouil, Écume Au Doux Piment
  • Agneau Braisé Au Vin Blanc Et Aiguilles De Romarin Du Maquis, Pomme De Terre À La Persillade De Chez Nous
  • Fromage Corse Et Sa Confiture De Figues
  • La Coupe Glacée ‘U Fanale’

IMG_0419

 

IMG_0428

IMG_0433

IMG_0434

IMG_0436

Lichtelijk beschonken keerden we terug naar ons hotel. Benieuwd wat de volgende dag voor ons in petto zou hebben!

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

2 Responses

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>