Stakingsweek bis

Maandag 15 december: De nieuwe werkweek werd meteen goed ingezet met een dagje thuiswerk omwille van de nationale staking. Jammer genoeg geen salsa om toch wat actie in de dag te steken. Daarvoor is het wachten tot de lessenreeks hervat in het nieuwe jaar.

Dinsdag 16 december: ‘s Middags een lunchafspraak met een ex-collega van mijn vorige werk. In mijn enthousiasme had ik de Samouraï Ramen bar voorgesteld, zonder te informeren of mijn tafelgenote bekend was met dit soort snelle maaltijden. Het was een beetje gênant om haar te zien sukkelen met de stokjes en de glibberige noedels, maar uiteindelijk bracht ze het er al spetterend nog redelijk goed vanaf. Volgende keer toch iets meer rekening houden met mijn gezelschap.

IMG_6052

‘s Avonds stond er een bezoekje aan Lime & haar gezinnetje op het programma. Haar kleine jongen heeft zich sinds de laatste keer dat we hem zagen ontpopt tot een flinke kerel. Ik sta er altijd van versteld hoe snel baby’s veranderen en nieuwe vaardigheden aanleden. Het oorspronkelijke plan om sushi te eten werd ingeruild voor een koosjere maaltijd. Het interieur van restaurant Hoffy’s was ergens in de jaren zeventig blijven steken en niet echt gezellig te noemen, maar het eten was heerlijk. Voor mij was het de eerste kennismaking met de koosjere keuken, al hadden de smaken wel iets vertrouwds (een beetje Oost-Europees, denk ik). Het ontdekkingsmenu was een mooie staalkaart van de verschillende gerechten uit de Joods-Orthodoxe keuken vergezeld van een deskundige uitleg van één van de zaakvoerders. Al was hij soms moeilijk te verstaan door zijn accent. (Het leek me beter om hem niet mijn mening te zeggen over de censuur in de Joods-Orthodoxe scholen en de positie van de vrouw in hun gemeenschap.)

IMG_6058

IMG_6059

IMG_6062

IMG_6063

Mijn vriend en ik mochten meeliften met onze gemeenschappelijke Leuvense vriendin, waardoor we ruim voor middernacht thuis waren. Waarvoor dank!

Woensdag 17 november: Belofte maakt schuld! Een half jaar geleden paste een collega op mijn plantjes tijdens onze trip naar IJsland (mensen die ooit in ons appartementje geweest zijn, weten dat mijn planten er letterlijk een belangrijke plaats innemen). In ruil daarvoor beloofde ik haar een etentje. Hoog tijd om die belofte in te lossen met een lunch bij de Samouraï (yep, dezelfde uitbaters als van het Ramen restaurant hierboven). Het contrast met de zware koosjere keuken van de dag voordien kon amper groter zijn. De Japanse keuken blijft toch eenzaam aan de top staan!

IMG_6068

Donderdag 18 december: Alweer op stap met de collega’s! Ditmaal voor een cultureel avondje uit. Ik had veel werk, dus ik kon nog net één drankje meepikken op de after-work drink alvorens we vertrokken naar het AB café voor een gezamenlijk avondmaal. Een glaasje Jacob’s Creek en tomaat garnaal, meer is er niet nodig om mij blij te maken. Of toch: een ongelooflijk geweldig filmconcert van Arsenal! Toegegeven, ik ben niet echt een Arsenal-fan. Kan me zelfs niet spontaan een nummer van hen voor de geest halen, maar de combinatie van live muziek en fascinerende beelden uit Japan was een voltreffer wat mij betreft. Het surrealistische verhaal (met als hoogtepunt de tongkus waarbij een levende vis uitgewisseld werd) had me meteen in zijn greep. Ik liet me graag meevoeren door de magnifieke beelden die me deden terugdenken aan onze eigen reizen doorheen dit wonderbaarlijk geschifte land waar dansen niet toegelaten is.

IMG_6070[1]

IMG_6073[1]

Na het concert dronken we er nog eentje in de bar en nam ik (alweer) op een fatsoenlijk uur afscheid om op een deftig uur de trein naar Leuven te nemen.

Vrijdag 19 december: De laatste dag van de week werd er veel vergaderd en hard gewerkt om alle losse eindjes tijdig vast te knopen voor het jaareinde. Hoe zeer ik me ook voorbereid, elk jaar komen er onverwachte lijken uit de kast vallen. Die we dan natuurlijk in kleine stukjes moeten zagen en met ontstopper oplossen in onze badkuip. 😉

‘s Avonds had ik (o originaliteit) met wat collega’s afgesproken om samen naar het theaterstuk ‘Woeste Hoogten’ te gaan kijken. Eén van onze collega’s speelde de hoofrol (Cathy Earnshaw). Een moeilijke, en complexe rol. Ik was dus erg benieuwd om haar aan het werk te zien.

Een andere collega was zo vriendelijk om mij en een andere collega vanuit Brussel een lift naar de Baljuwzaal in het verre Galmaarden te geven in het superschattige, groengele Opel Corsaatje van maar liefst vijftien jaar oud. De ouderdom en de afmetingen van het voertuig droegen echter niet meteen bij tot mijn veiligheidsgevoel. Zeker niet toen we in de parkeergarage al bijna vertrokken waren met mijn deur nog open en mijn voet nog buiten de deur. De zotte voetganger die in het donkere Brussel bijna voor onze auto sprong en die we naar mijn gevoel op een haar na misten, maakte dat ik de rest van de rit met een klein hartje op de voorste zetel zat. Het was sterker dan mezelf en ik kon niet vermijden dat ik een paar keer “Pas op!” riep. Wat natuurlijk niet bijdroeg aan het welbevinden van onze chauffeur. We spraken dan ook af dat ik tijdens de terugrit op de achterbank zou plaatsnemen. Ik zat me gewoon heel de rit voor te stellen hoe dit kleine blikken doosje zonder airbags helemaal als een accordeon in mekaar zou plooien bij een ongeval. Gelukkig raakten we heelhuids op onze bestemming en heeft mijn collega binnenkort een nieuwe auto. 😉

Het toneelstek was erg knap. Amateurtheater wil al wel eens tegenvallen, maar dit was een zeer goede productie met knappe acteerprestaties, goed gekozen muziek, zeer verzorgde belichting en een sober, maar inventief decor bestaande uit dikke touwen die van het plafond op het podium bengelden. Erg onder de indruk van mijn collega die niet alleen deze zeer complexe rol vol overtuiging neerzette, maar ook een prachtige dansscène opvoerde die het keerpunt aangaf waarop Cathy waanzinnig werd.

We konden niet lang blijven hangen na de voorstelling, want er wachtte ons nog een flinke rit naar Brussel-Noord (en mijn collega-chauffeur moest nog helemaal naar Antwerpen). De terugrit verliep supervlot, met onze andere collega op de voorste stoel en ik gezellig op de achterbank. Wat een verschil een ander perspectief kan geven. Er reed nog een vriendin van onze collega-actrice mee waarvan ik zeker was dat ik haar kende, alleen kon ik haar met de beste wil van de wereld niet plaatsen. De vriendin in kwestie zat met exact hetzelfde probleem. We hebben er heel de rit naar Brussel-Noord over zitten speculeren, maar we zijn er niet uitgeraakt. Het zal een mysterie blijven.

De treinrit van Brussel-Noord naar Leuven verliep vlotjes. In Leuven aangekomen merkte ik dat er superveel politie in volledige uitrusting rondliepen in het station van Leuven die een paar stoer uitziende gasten tegen hielden die met mij op de trein gezeten hadden. Ik was een beetje aan het kijken wat er zou gebeuren toen ik drie jonge meisjes van een jaar of achttien opmerkte waarvan er eentje nog amper op haar benen kon staan. Waarschijnlijk te veel gluhwein gedronken op het kerstmarkt. Ik zag dat het triootje verwoede pogingen deed om de borden met treininformatie te ontcijferen, maar ik merkte dat ze er niet al te veel van bakten.

Toen het zatste meisje van de drie languit tegen de grond ging, besloot ik toch maar even te informeren naar hun welbevinden. Het minst zatte meisje van de drie schaamde zich rot terwijl haar dronken vriendinnen uitbundig naar elkaar stonden te roepen. Ik vroeg hen welke trein ze moesten hebben. Helaas bleek hun laatste trein naar Mechelen al tien minuten geleden vertrokken. Ik had echt te doen met die drie in het station van Leuven gestrande meisjes. Gelukkig heeft tegenwoordig iedereen een gsm op zak en verzekerde het meest nuchtere meisje mij dat ze hun ouders zouden bellen om hen te komen ophalen. Even overwoog ik om hen persoonlijk naar Mechelen te voeren, maar van dat plan zag ik toch maar af toen het zatste meisje riep dat ze moest kotsen (wat ze gelukkig niet deed). Na nog een paar keer geïnformeerd te hebben of ze echt geen hulp nodig hadden, liet ik het er maar bij en ging ik naar ons appartement.

Gelukkig stonden er de dag nadien geen berichten in de krant over ontvoerde meisjes, dus ik ga ervan uit dat het allemaal is goed gekomen.

En zo eindigde de allerlaatste volledige werkweek van 2014.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>