Skip to content

Een week met onze Japanse vriendin

2014 juni 23
by yab

Van vorige week zondag 15 juni tot zaterdag 21 juni logeerde onze Japanse vriendin bij ons. Ik zou heel graag willen zeggen dat we een fantastische tijd samen hadden, maar dat klopt niet helemaal. Misschien kwam het omdat ik moe was en er een keelontsteking broeide, maar ik had het erg moeilijk om aanknopingspunten te vinden. Toegegeven, haar Engels is duizend keer beter dan ons Japans, maar toch bleven we keer op keer steken in bijzonder oppervlakkige conversaties. Diepzinnige gesprekken voeren was heel erg moeilijk door haar gebrekkige Engelse woordenschat en vaak had ik het gevoel dat we mekaar gewoon niet verstonden.

Wat me ditmaal meer stoorde dan de vorige keer dat ze bij ons logeerde, of misschien viel het nu gewoon meer op, was haar ogenschijnlijk gebrek aan interesse in de Europese cultuur. Hoe hard ik ook probeerde wat achtergrond te verschaffen bij onze geschiedenis, vaak had ik het gevoel dat dit alles over haar hoofd heen ging en dat ze eigenlijk maar in één ding geïnteresseerd was: bier. Natuurlijk beschikken wij in België over een heel rijke biercultuur waar we terecht trots op mogen zijn, maar ons land heeft toch heus wat meer te  bieden dan enkel dat. En als ik probeerde te polsen naar wat haar dan wel boeide, kreeg ik geen antwoord. Zelfs als ik haar de keuze tussen twee opties bood, kreeg ik een ontwijkend antwoord. Erg vermoeiend voor iemand zoals ik, die op dat vlak nogal recht door zee is.

Enfin ja, ik ben aan het zagen. Cultuurverschillen zijn op zich een verrijking, maar ditmaal had ik spijtig genoeg het gevoel op een muur te botsen. Een gemiste kans.

2 Responses Post a comment
 1. Ovidia permalink
  juni 25, 2014

  Dat was (gedeeltelijk) een cultuurverschil. Als jij haar 2 opties geeft, denkt zij dat je een voorkeur hebt voor 1 van de twee en ze wil jou niet beledigen door iets te kiezen waarvan ze niet weet of jij dat eigenlijk liever hebt. Dan zou ze het oncomfortabel maken voor jou en tevens gezichtsverlies lijden. Klinkt logisch toch? ;)
  Ik heb lange tijd in Azië gewoond, recht door zee behoort niet tot de algemene cultuur.

 2. juni 25, 2014

  Dat weet ik allemaal wel, maar onze vriendin is niet meteen een standaard Japanse. Ze reisde al heel veel in haar eentje rond in Europa (nu al de zevende keer of zo) en was bezig aan een trip van drie maanden. Ze heeft al meer landen in Europa bezocht dan ikzelf! Dus ze is wel vertrouwd met de Europese cultuur. En ik heb wel degelijk eerst geprobeerd open vragen te stellen, zonder opties aan te bieden. Ik denk gewoon dat onze geschiedenis/cultuur haar niet zo erg interesseert.

  Enfin ja, dat cultuurverschil is één van de redenen waarom ik nooit zou kunnen aarden in een land als Japan, alhoewel ik het een fantastische vakantiebestemming vind.

Leave a Reply

Note: You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS