Hypocrisie

Je hebt zo van die mensen die nooit ofte nimmer naar de kerk gaan, maar toch de ‘mijlpalen in hun leven’ in een kerk vieren: doopsel, huwelijk, begrafenis. Ik weet dat dit opgaat voor veel katholieken, maar het stoort mij. Ik vind dat je om deel uit te maken van de kerkgemeenschap, op regelmatige tijdstippen naar de kerk (toch zeker op kerkelijke hoogdagen) hoort te gaan. Als je dit bezoek beperkt tot huwelijken, doopvieringen en begrafenissen, tja, in hoeverre engageer je je dan voor je geloof?

Je hebt zelfs mensen die ervoor uitkomen niet gelovig te zijn, maar tóch voor de kerk trouwen, omdat de familie dat wil of voor de mooie fotootjes in de kerk. Kuch. Je hebt mensen die geen goed woord over hebben voor de katholieke kerk, maar als het erop aankomt, staan ze te blinken in een gebouw dat beheerd wordt door diezelfde katholieke kerk.

Sta mij toe dit ongelooflijk hypocriet te vinden. Ik ben niet gelovig. Wat zou ik dan in een kerk gaan staan en de sacramenten van een instelling in ontvangst nemen waarmee ik mij totaal niet kan verzoenen. Neen, werkelijk, ik snap die mensen niet.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

15 Responses

 1. Ik ben katholiek opgevoed, maar ga niet meer naar de kerk.
  Ik stoorde mij te hard aan de hypocrieten die dat ene uurtje Kerk aanriepen als bewijs van hun goed zijn, maar ondertussen de buurvrouw poepten, hun kinderen sloegen of wha’ever.
  Dan geloof ik liever op mijn eentje de hele week door, dan dat ene uurtje op zondag.
  Het grote voordeel aan het geloof zo belijden is dat je vrijheid hebt. Ja, ik trek het bestaan van God in twijfel, de Bijbel is een mooi verhaal, maar wat is er echt van? etc. Ik geloof liever in natuurkrachten, er is iets groter dan ons, en dat kunnen wij niet vatten, maar alles is verweven in de natuur rondom ons.

 2. ik kan je volgen maar trouwen doe je met 2. voor de trouw wilden wij wel een ceremonie geleid door rent-a-priest, gewoon omdat De Kerk niet toeliet dat wij op een iets uniekere plek wilden trouwen dan een kerk waar we nooit komen. ons zoontje is dan wel gedoopt, niet met mijn volle overtuiging maar zoals ik zei, we zijn met 2 en dictatuur in een relatie is dodelijk. en baat het niet dan schaad het niet… en trust me, daar zijn ettelijk discussies aan vooraf gegaan. dus zeg niet te gauw dat we hypocrieten zijn, soms met je gewoon water in de wijn doen…

 3. ik doe het voor mijn partner
  voor mijn familie

  pff
  ik ben het helemaal eens met yab
  het gaat niet eens over geloof
  je bent kerkelijk of niet

  dictatuur? ik weet het niet
  dit gaat toch over iets heel fundamenteels
  wie zijn kids laat dopen zweert ze op te voeden volgens de regels van de kerk
  persoonlijk kan ik mijn kind niet opvoeden met regels als : condoom is moord
  maar ik heb wel heel heel respect voor mensen die wel echt geloven en daar ook naar leven

 4. ²

  Echter, zelf geloof ik niet (al heb ik wel “meegedaan” tot aan de plechtige communie) en zou ik dan ook niet willen trouwen voor de Kerk. Maar mocht ik een partner hebben die dat absoluut zou willen, ja, dan kan ik mij alleen maar aansluiten bij bobbyhimself. Je doet dat idd met twee, en ik zou mijn partner dan ook graag gelukkig maken terwijl het kerkgedoe voor mij dan helemaal niets inhoudt.

 5. Ik ga volledig akkoord met yab. Ik wil ook nooit voor de kerk trouwen (ik ben enkel gedoopt en heb geen communies gedaan), wat ik ook van bij t begin van onze relatie heb duidelijk gemaakt. Het is ook niet altijd degene die niet kerkelijk is die moet water bij de wijn doen, dat kan de ander evengoed. En het al dan niet kerkelijk trouwen is niet het enige punt van discussie, eens je aan kinderen begint mag je alle discussies nog eens herbeginnen over de opvoeding. Voor mij was het echt belangrijk om daar van bij t begin duidelijk over te zijn, dan weet je allebei waar je staat.

 6. Ik ben het ook eens, en wil om die reden ook nooit trouwen voor de kerk. Een soort ‘viering’, ‘lezing’ of samenzijn, ok, maar beloftes voor de Kerk maken? Het zou maar wat hypocriet van mezelf zijn.

 7. Tja, dat is idd de Vlaamse situatie. Bij protestanten zou dat nooit kunnen gebeuren. En natuurlijk is het hypocriet, maar misschien moet je het anders zien. Het is cultuurchristendom. Het zit in mensen hun wortels en daarom hebben ze er binding mee. Traditie en bewust zijn van je achtergrond is een rijk iets. En soms hoeft er niet meer te zijn dan dat.

 8. Volledig mee eens. Zeer katholiek opgevoed, maar van zodra ik kon heb ik dat gelaten. Strookte niet met mijn overtuigingen. Niet getrouwd voor de kerk (wel voor de wet) en Janne zal niet gedoopt worden. Ik ga mijn kind geen keuzes opdringen. Als ze wil kan ze zich nog altijd laten dopen. Ouders van gedoopte kinderen zeggen dan: “ja maar die van ons kunnen zich laten ontdopen”. Yeah right, wie doet dat? Ik ben gedoopt, maar ik laat me niet ontdopen. Ik zie er de zin niet van in en het zou mijn ouders maar pijn doen.

  Tegenwoordig zie je ook veel koppels die zelf niet getrouwd zijn maar hun kinderen wel laten dopen. Dat vind ik dus heel erg raar.

 9. als element van onze westerse waarden en cultuur en tradities zie ik niet in waarom mensen die geen kerkganger zijn, niet voor de kerk zouden mogen huwen, dopen scheiden, begraven worden, of wat dan ook

 10. Ben ik even blij in een goeie Darwinistische sfeer opgegroeid te zijn, gecombineerd met een schoolopleiding bij de Jezuïeten kan ik dat iedereen aanraden!

  Bij ons was er voor de geboorte van Ella even de twijfel over het laten dopen. Nuja “twijfel”; van mijn kant een radicaal “neen”, van Lies haar kant een heel lichte vorm van “misschien voor onze grootouders…”
  Mocht Ella later gelovig blijken te zijn zal ik met veel plezier op haar doopsel aanwezig zijn, anders heeft haar naam niet in de kerkregisters te staan.

 11. ”Gaat achter mij, werkers der wetteloosheid : ik heb u NIET gekent!”.

  Aan de vruchten zult gij de ware religie herkennen. Nix water bij de wijn. Jezus is duidelijk zat.. 1 geloof, 1 waarheid.

  ”Niet een ieder die HERE HERE roept zal het koninkrijk Gods beerven..”

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>