Mijn vriend is een held!

Gisteren gaf ons toilet dat al een tijdje problemen vertoonde er de brui aan. Het gebeurde de laatste tijd wel vaker dat het mechanisme om door te spoelen haperde waardoor het water uit de spoelbak in het toilet bleef lopen. Heel vervelend, maar tot nu toe waren we er altijd in geslaagd om het doorlopen te laten stoppen. Mijn vriend had zelfs al eens een aantal onderdelen van het mechanisme uit het in de muur ingebouwde spoelmechanisme gehaald en die schoongemaakt. Waarna het een tijdje beter was.

Maar net als vorig jaar sloeg Murphy toe vlak na onze terugkomst van onze zomerreis. En een kapotte wasmachine kan je nog opvangen met een bezoek aan de wasserette, maar een kapot toilet is toch van een andere orde. Dus draaide mijn vriend de watertoevoer naar het toilet dicht en belde hij de loodgieter, in de hoop dat die zo snel mogelijk zou kunnen komen. Tot mijn verbazing kon de loodgieter de vrijdag zelf nog komen. Dat had ik niet verwacht.

Na letterlijk vijf minuten naar het ingebouwde spoelmechanisme gekeken te hebben, zei de loodgieter dat alles vervangen moest worden. Hij kon wel een paar kleinere onderdelen vervangen, maar hij was er zeker van dat het probleem (veroorzaakt door het overmatige kalk in het Leuvense leidingwater) zich opnieuw zou voordoen. Hij raadde ons zelfs aan een ontkalker te installeren, iets wat een vorige vakman ons ten stelligste had afgeraden. De loodgieter bood meteen aan een offerte op te maken. Als we vandaag nog zouden beslissen, kon hij morgen vaklui sturen om ons toilet te fiksen. Ik moest wel even slikken toen ik de offerte zag: 3730 euro! Om wat tegels uit te breken, een nieuwe spoelbak en spoelmechanisme te installeren en vervolgens zes (nieuwe) tegels terug te plaatsen. Dat vond ik toch lichtelijk overdreven.

We gaven aan de loodgieter mee dat we er nog even moesten over nadenken en dat we hem iets zouden laten weten als we op de offerte zouden ingaan. Ik had geen goed gevoel bij de man. Een echte gladjanus, vond ik hem. Dus na het vertrek van de loodgieter informeerde ik mij bij wat architectenvrienden. De prijs leek hen niet overdreven, maar één van onze vrienden zei dat het volgens hem toch mogelijk zou moeten zijn om gewoon dat ingebouwde mechanisme te vervangen zonder grote breekwerken. Er waren ook online allerlei filmpjes te vinden met instructies om het mechanisme zelf schoon te maken.

En dus ging mijn vriend vandaag aan de slag. Hij haalde heel het mechanisme uit onze muur en maakte alles stuk voor stuk schoon. Uiteraard kwam er keiveel kalk van de onderdelen, maar bij nadere inspectie leek er, buiten de kalk, niets mis met de onderdelen zelf. Mijn vriend knutselde alles terug ineen. En guess what?? Het toilet werkt weer naar behoren!

155fbb2a-a6bf-42ef-8ffb-4eef92d494b5

Ik sluit niet uit dat we in de toekomst opnieuw problemen zullen krijgen, maar voorlopig hebben we toch maar mooi 3730 euro uitgespaard.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>