Stress

Ik ken in mijn omgeving wel wat mensen die voor kortere of langere periodes werkloos geweest zijn. En uit hun verhalen wist ik natuurlijk hoezeer dit op hun woog en hoe elke afwijzing aan je zelfvertrouwen knauwt. Maar ik moet toegeven dat ik de impact van het werkloos zijn, schromelijk onderschat heb, nu ik me zelf in deze situatie bevindt. ‘t Is eigenlijk vreemd, toen ik nog voltijds werkte, keek ik uit naar deze periode: even nietsdoen en op adem komen tussen twee jobs in. Het leek me dat ik zo’n tijdelijke rustpauze goed zou kunnen gebruiken na zoveel hectische jaren.

Ik heb dan ook bewust gewacht met solliciteren tot ik definitief naar Zwitserland verhuisd was, begin september. Kwestie van mezelf even een break te gunnen. Wat ik helemaal niet had zien aankomen was het feit dat werkloos zijn zo hard op mijn gemoed weegt. Ik probeer me met zoveel mogelijk dingen bezig te houden en hobby’s op te pikken die ik de laatste jaren verwaarloosd heb, zoals sporten en lezen, maar eigenlijk drukt het feit dat ik nog geen job heb, heel erg op me. Ik lig er ‘s nachts zelfs wakker van en dat is behoorlijk uitzonderlijk, want ik slaap normaal gezien als een roosje. Slaapgebrek maakt bovendien dat je alles wat donkerder ziet dan normaal en dan komen boodschappen dat ik minstens een half jaar moet rekenen om aan een job te geraken, net wat harder aan.

Blijkt dat ik niet gemaakt ben om thuis te zitten en niks te doen, ik moet me nuttig kunnen voelen, bezig kunnen zijn, een bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren,… Enfin ja, achteraf gezien, trek ik de conclusie dat ik helemaal geen break nodig had, maar misschien gewoon nood aan verandering? En dat ik de zoektocht naar werk hier in Genève veel vroeger had moeten aanvatten, dat ook.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

8 Responses

 1. Caro

  Tijdelijk vrijwilligerswerk doen misschien? Of is daar ook moeilijk aan te komen in Genève? In ieder geval, veel succes met de zoektocht. Met jouw capaciteiten zou het toch vlug moeten lukken, me dunkt.

 2. Sandra

  Misschien iets helemaal anders doen voor een tijdje? bv in een chocolade winkel ofzo werken? met jouw talenkennis moet dat toch lukken !!
  Of ligt het probleem aan het nog niet MOGEN werken voorlopig? (omdat de papierenwinkel nog niet in orde is?)
  veel sterkte in elk geval !

 3. Ellen

  Jàààààren geleden ging ik ook zo’n periode ‘in between jobs’ door en voelde ik me net hetzelfde: op voorhand hard naar uitgekeken en na een paar weken de muren oplopen van ellende. Volgens mij komt het door de onzekerheid over hoe lang deze periode zal duren. Als je zou weten dat je over x aantal weken of maanden een nieuwe job zou kunnen starten, zou je volgens mij veel meer kunnen genieten van (de eindigheid) van deze periode. Veel succes en sterkte!

 4. Ik vond die periode ook slopend. Zoals je zegt: je hebt wel 100 ideeën om je bezig te houden en iedereen heeft lijstjes met dingen die je ooit eens zou willen doen. Wat blijkt: als je die tijd hebt (maar met die onzekerheid van werkloosheid leeft, geen idee hoe lang het gaat duren enz), heb je opeens geen zin in al die zaken.

  Toen ik mijn huidig contract tekende viel zo’n ongelooflijke last van mijn schouders. pas toen had ik door hoe het ook op mij gewogen had. En ha…opeens heb je wel zin om al die dingen waar je nooit tijd voor hebt/maakt te gaan doen, maar toen kon het weer niet. Oh ironie ironie.

  Cursussen volgen en studeren , helpt dat? Dat is dus toen dat ik die Prince gevolgd heb.

 5. @Ellen: helemaal gelijk. Moederschapsrust/ouderschapsrust is daarom zo’n andere periode. Je weet wanneer dat eindigt en daarom geniet je er meer van. Ik heb beide meegemaakt en een einddatum geeft echt een verschil.

  Ik ben ook echt niet gemaakt om thuis te zitten. Maar wel voor een langere periode met einddatum :p

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>