Doopsel

Vandaag word ik verwacht op een doopsel. En ik zal daar eerlijk in zijn, ik heb al een tijd een probleem met dit gebruik en dat is er beslist niet op verminderd sinds ik mij heb laten schrappen uit de doopregisters. Maar goed, het is de keuze van de ouders om dit ritueel te laten uitvoeren en het kind zal er geen trauma aan overhouden. Op vraag wil ik zelfs best wel een stukje voorlezen in de kerk. Maar niet dit stukje:

Wanneer ik in het water ga, voel ik mij herboren, een nieuwe mens. Ik word een schepsel dat door mijn Schepper omhelsd wordt. (Allen even samen ertussen: Gezegend zij dit water). Water bron van eeuwig leven, teken van de heilige Geest, in wie wij allen gedoopt zijn.

Dat kon ik nu toch echt niet over mijn lippen krijgen. Dus heb ik vriendelijk bedankt en de eer aan mijn vriend gelaten, die daar allemaal iets minder principieel in is.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

3 Responses

  1. Ik ken dat. Toen ik getuige was op het huwelijk van mijn zus, heb ik ook mijn veto gesteld tegen de tekst die ik oorspronkelijk moest lezen, wegens te hypocriet voor mij om gelezen te krijgen. Gelukkig deed de andere getuige er niet moeilijk over, en heb ik zijn stukje gekregen :-)

  2. Mij benieuwt het dan altijd of dat een tekst is waar de ouders achter staan, of de tekst van een bestaand misboekje waar de priester fan van is. Ik zou het hier ook moeilijk mee hebben, maar dat ligt meer aan de taal die weinigen nog iets zegt (hoezo allen gedoopt in de heilige Geest?)

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>