Laatste avondmaal in de Sint-Pieterskerk

Woensdagavond had ik het genoegen uitgenodigd te zijn voor de exclusieve preview van de nieuwe permanente tentoonstelling in de prachtig gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Omdat alleen ook maar alleen is, nodigde ik mijn vriendin uit om me te vergezellen. Om 18.40u stipt stapten we de kerk binnen, waar we allebei een hoofdtelefoon en een iPad kregen. Digitaal gewapend trokken we de kerk binnen om via augmented reality Leuvense topstukken uit de Vlaamse kunstgeschiedenis in hun historische context te ontdekken. De blikvanger van de tentoonstelling was uiteraard ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts, een Vlaamse Meester die thuis is in Leuven. Spijtig genoeg duurde de preview maar twaalf minuten, wat toch echt veel te kort was. Maar goed, zo werden mijn vriendin en ik geprikkeld om later nog eens terug te keren.

IMG_7937

IMG_7938

IMG_7941

IMG_7942

IMG_7943

IMG_7944

IMG_7945

IMG_7946

IMG_7948

Na ons bezoekje aan de Sint-Pieterskerk (die trouwens zo mooi is dat je geen augmented reality nodig hebt om van een bezoek te genieten), gingen mijn vriendin en ik nog iets drinken in het dichtst bijzijnde café (de Agora, dat moet al van mijn studententijd geleden zijn dat ik daar nog eens was geweest). Veel tijd hadden we niet, want ik werd om 20u verwacht voor het diner in M. Een diner geïnspireerd op ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts, verzorgd door Het Land aan de Overkant, dat kon niet anders dan lekker zijn. Spijtig genoeg was de uitnodiging strikt persoonlijk en mocht ik geen date meenemen.

Gelukkig kwam ik aan een tafel terecht met allemaal zeer sympathieke tafelgenoten. Vooral de jongeman links van mij had een aangename babbel. Knap, boeiende job en geïnteresseerd in cultuur, yep, he definitely was gay. 😉 We kregen een menu voorgeschoteld dat met de hulp van een foodarcheoloog (de tweede foodarcheoloog die ik in mijn leven ontmoette!) was samengesteld om zo dicht mogelijk een middeleeuws banket te benaderen. De verschillende gerechten werden in grote schotels tegelijkertijd op tafel gezet, in zo’n overvloedige hoeveelheden dat ik me een beetje slecht voelde toen ik zag hoeveel er bleef liggen. Aan mij zal het nochtans niet gelegen hebben, ik heb zeer mijn best gedaan om van alles te proeven, inclusief de lekkere Chardonnay van Domaine Amélie Guillot.

Zo zag onze middeleeuwse menu eruit:

Gerookte paling, zuurdesem, groene kruiden

Zalm gebakken in zoutdeeg
Kabeljauw in de oven
Lamsboutroulade met zuiderse kruiden
Fricassee van kalf
schorseneren/hazelnoot
linzen/gekonfijte eendenbout
Knolselder/zeewier
bloemkool/specerijen uit het Oosten

Rijsttaart, gezouten karamel

IMG_7958

IMG_7959

IMG_7961

IMG_7962

IMG_7964

IMG_7965

IMG_7966

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>