Oxfam Pakt Uit

Ik dacht, laat ik eens een ethisch verantwoord cadeautje op mijn kerstmis-wensenlijst zetten. Het is bij de familie van mijn vriend namelijk de gewoonte om Secret Santa-gewijs een cadeautje voor elkaar te kopen van een bedrag van ongeveer twintig euro. De voorbije twee jaren vroeg ik telkens een UNICEF Happy Pack, dus tijd voor eens iets anders. Waarom niet OXFAM een beetje steunen? Eerlijke handel, wie kan daar tegen zijn? OXFAM heeft zelfs een speciale cadeauwebsite: OXFAM pakt uit.

Ik vulde dus het formulier in, ervan uitgaande dat een paar seconden later mijn code in mijn mailbox terecht zou komen. Het volgende zinnetje had echter mijn achterdocht moeten wekken: “We bezorgen je zo snel mogelijk via e-mail een unieke code.” Want ja, er volgde wel binnen de paar seconden een mail, maar enkel met de opsomming van de gegevens die ik had ingevuld. Geen code te bespeuren. Gelukkig ben ik een geduldig mens (not).

Een dag later, vond ik een tweede mail van OXFAM in mijn mailbox. Met de code? Nope. Met de vriendelijke vraag welke woorden ik in mijn code wilde, want, ik citeer: “De code bestaat uit twee delen: enerzijds een getal dat u van ons krijgt, anderzijds twee tot drie woorden, die u zelf kiest. Bijvoorbeeld ‘8710 feest Sofie’.” Ik viel, eerlijk waar bijna van mijn stoel toen ik dat las. Komaan OXFAM, ik welk tijdperk leven wij? Hoe moeilijk is het om gewoon in de eerste mail die verstuurd wordt een automatisch gegenereerde code mee te geven ipv je klanten te spammen met volstrekt overbodige mails?

Ik moet bekennen dat ik even overwoog het OXFAM cadeau maar van mijn wensenlijst te schrappen en terug voor UNICEF te gaan, maar besloot toch door te zetten. Ik bracht de ongetwijfeld zeer vriendelijke dame die de mail verstuurde wel op de hoogte van het feit dat ik dit een zeer omslachtige procedure vond. Waarop zij zeer vriendelijk en professioneel antwoordde dat zulke automatische systemen een dure aangelegenheid zijn en dat deze werkwijze OXFAM de mogelijkheid biedt om een persoonlijker contact op te bouwen met haar klanten. Ik ben ongetwijfeld een moeilijke en veeleisende klant, maar echt, ik word liever snel en efficiënt geholpen. Persoonlijke mailtjes hoeven voor mij echt niet. De tijd dat ik opsprong bij elk nieuw mailtje ligt al zeer lang achter mij en ik denk dat ik hier heus niet alleen in ben.

Dus, kan er iemand rap wat code in mekaar flansen om die arme mensen van OXFAM te helpen hun systeem te automatiseren?

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

4 Responses

  1. Je kan die Oxfam pakt uit ook als geboortelijst gebruiken. Ook enorm omslachtig en mensen die daar een ‘kadootje’ van kiezen zijn vaak erg in de war….Vind het zelf ook geen gemakkelijk systeem, verre van zelfs.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>