Brief aan Sinterklaas

Omdat ik tegenwoordig een cursus column schrijven volg, dacht ik, waarom de resultaten van de cursus niet met jullie delen? Het is zonde om ze op mijn harde schijf te laten verpieteren. Dus bij deze. Ter info: ik plaats de originele versie van de column, zonder deze aan te passen aan de commentaren van de lesgeefster.

Sinterklaas
Spanjestraat 1
0612 Hemel

 

Datum: 30 november 2013

Onderwerp: genderspecifiek speelgoed

 

Geachte heer Sinterklaas,

 

Met dit schrijven richt ik mij tot u namens mijn petekindje R. R, een vrolijke en energieke meid van drie jaar, heeft de kunst van het schrijven immers nog niet in de vingers. En ik betwijfel, eerlijk gezegd, of zij zich op haar prille leeftijd al voldoende van de problematiek bewust is om deze in enkele zinnen samen te vatten.

Hopelijk permitteert u mij dat ik meteen met de deur in huis val. Ik maak mij namelijk ernstig zorgen over het speelgoed dat u met gulle hand aan de meisjes van ons land bezorgt. Wellicht bent u er zich niet van bewust, u moet deze brief dan ook niet zien als een verwijt. Ik begrijp immers maar al te goed dat u zelf al een dagje ouder wordt en geboren bent in een tijd waarin de gelijkwaardigheid van man en vrouw nog bevochten moest worden.

Mijn bezorgdheid is dat veel van het speelgoed dat in de schoentjes van R en haar leeftijdgenootjes belandt, de klassieke rollenpatronen bevestigt, ja zelfs versterkt. Barbiepoppen, babypoppen, speelgoedkeukentjes, prinsessenjurken, verpleegstersetjes, mini-strijkijzers en -stofzuigers,… Ja, zelfs Lego heeft tegenwoordig aparte speeldozen voor meisjes, uitgevoerd in afschuwelijke pastelkleuren.

Beste Sint, ik begrijp dat u afhankelijk bent van wat de speelgoedproducenten u leveren, maar als grootste klant bent u de geknipte persoon om druk op hen uit te oefenen om hun aanbod bij te sturen. Ik vraag u daarom met aandrang tegen de stroom in te roeien en al eens een autobaan af te leveren bij een jonge meid. Of een doos met technisch speelgoed. Of een set gereedschappen, zodat meisjes al op jonge leeftijd leren een hamer ter hand te nemen.

Kleine meisje belanden tegenwoordig haast zonder erbij na te denken in een roze wereld. Eentje waar alles schattig, lief en mooi is. Natuurlijk is mijn petekindje schattig, maar ze is ook slim, stoer en vol nieuwsgierigheid om de wereld te ontdekken. Laat haar wereld niet beperkt zijn, maar grenzeloos. Zodat ze later niet automatisch in de traditionele vrouwenberoepen terecht komt, maar ingenieur, buschauffeur, loodgieter, informaticus of politieagent kan worden, als ze dit wil.

En weet u, als mijn brief voor dit jaar te laat komt en u uw voorraden speelgoed al ingeslagen heeft, er zijn ongetwijfeld ook jongens die graag met poppen spelen.

Met de meeste hoogachting,

 

yab

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>