5 juni: Loch Lomond en de Trossachs

Opnieuw geen al te beste nacht en veel te vroeg wakker. Thuis ondervind ik bijna geen last van de overschakeling van winter- naar zomeruur, maar hier blijkt dat ene uurtje verschil mij toch parten te spelen. Mijn neus is ondertussen veranderd in een lopend kraantje en ik durf amper te tellen hoeveel papieren zakdoekjes ik er per uur doordraai. En zo zijn jullie ook weer mee met mijn gezondheidstoestand. 😉

Jammer genoeg blijkt bij het opstaan de zon er de brui aan gegeven te hebben. Een dreigende wolkenhemel lijkt niet veel goeds te voorspellen. Gelukkig zijn er de overheerlijke pannenkoeken met banaan, aardbeien en bosvruchten van onze gastvrouw om ons humeur op te krikken.

Vandaag staat helemaal in het teken van de verkenning van Loch Lomond, het grootste zoetwaterreservoir op de Britse eilanden, en de Trossachs, een natuurgebied waar de Hoog- en de Laaglanden samensmelten. Eerste stop: het charmante dorpje Luss, dat zichzelf het mooiste dorp van de streek noemt. Dat is lichtelijk overdreven, maar de huisjes zijn voorzien van leuke bloementuintjes en de ligging is natuurlijk geweldig met een mooi uitzicht op het meer en Ben Lomond.

Vanuit Luss kan je boottochten maken op Loch Lomond, maar we besluiten een potentiële boottocht in beraad te houden en verder te rijden naar Balloch. De belangrijkste reden om naar Balloch te gaan, is uiteraard het indrukwekkende Loch Lomond, 8 km breed en maar liefst 35 km lang.

In het visitor center van Balloch krijgen we een kaart van de omgeving en wat tips mee. We wandelen eerst naar de oevers van het meer, waar we een schoolklasje tegen komen dat druk bezig is antwoordbladen in te vullen over het meer. Gelukkig is de informatie op de infoborden bijzonder uitgebreid. Doet me terugdenken aan mijn eigen ‘excursies’ met de aardrijkskundeles. Altijd goed voor een fijn uitje. ☺

We maken een mooie wandeling langs de oevers van Loch Lomond en ik steek zelfs even mijn tenen in het water. Alleen mijn tenen, want het water is toch maar frisjes. 😉 Overal rondom ons staan de paarse boshyacinten in bloei. Een prachtig zicht. We lopen langs een klein riviertje dat uitmondt in het grote meer en genieten van de frisse boslucht.

Op het einde van de wandeling komen we uit bij Balloch castle, helaas niet te bezoeken, omgeven door een schitterend park met prachtige bomen en weelderig bloeiende rododendrons. En ja, ook hier wordt vol ijver het gras afgereden. We werpen nog even een blik op de ommuurde tuin en gaan vervolgens op zoek naar een plek om onze hongerige magen te vullen.

Onze keuze valt op Balloch House, vooral omdat het terras er zo aantrekkelijk uitziet. We zoeken een plek in de zon, bestellen een voorgerecht en hoofdgerecht voor 8,95 pond en een Zweedse en Ierse cider daarbij. Terwijl we ons voorgerecht verorberen (meloen met sorbet van rode vruchten voor mij en een slaatje van eendenborst voor mijn vriend), zien we donkere wolken naderen. Al snel vallen de eerste druppels.

Wij verhuizen naar een plekje onder een parasol, maar het personeel komt vragen om naar binnen te verhuizen. Dat blijkt een goeie zet te zijn, want nog geen minuut later valt het water met bakken uit de hemel. Onze eerste Schotse regenbui. We laten het niet aan ons hart komen: de rainbow trout is echt overheerlijk. Eén van de beste dingen die ik tot nu toe in Schotland gegeten heb. De Zweedse cider met aardbeien limoen is te zoet naar mijn smaak. De eerste slokken zijn lekker, maar daarna begint je mond te plakken van de suiker. Net limonade met een beetje alcohol in. En een flesje van 600ml is ook gewoon te veel. Geen cider meer voor mij.

Omdat we geen zin hebben om door de regen te lopen, bestel ik nog een dessertje: apple fritters with ice cream. Toch nog iets gefrituurd. 😉 Maar de appelbeignets smaken heerlijk in combinatie met het vanille-ijs.

De regen houdt aan, dus we besluiten de drupels toch maar te trotseren en naar de auto te lopen. Gelukkig zijn we voorzien op elke weertype en hebben we één regenjasje bij. Daar wordt dan ook om gevochten. 😉 Spijtig dat flipflops zo glad worden van zodra ze nat zijn…

We halen heelhuids en niet al te nat de auto. We vertrekken richting Aberfoyle en zullen onderweg onze plannen aanpassen in functie van het weer. Ergens onderweg in de omgeving van het Queen Elizabeth Forest Park stoppen we bij de David Marshall Lodge voor een sanitaire stop. We halen onze regenjassen boven en werpen een blik werpen op de container met info uit de omgeving. De containerbewoners zijn duidelijk blij volk te zien. Ik krijg meteen tips voor een wandeling naar een waterval in de buurt en we worden ongeveer verplicht om naar de live camerabeelden van de jongen van de visarend te kijken. Een heel enthousiaste dame telt met ons de jongen in het nest. Het zijn er drie!

We zijn helemaal overtuigd van de natuurpracht van dit gebied en besluiten dan maar de korte wandeling naar de waterval te doen. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de toeristische ontsluiting van dit gebied: het aantal parkeerplaatsen is gevoelig verhoogd, men is bezig met de bouw van een gloednieuwe lodge, er is overal informatie over het wildlife beschikbaar en we zien onderweg dat er hutten en hangmatten opgesteld worden bedoeld om activiteiten voor kinderen te organiseren.

Het wandelingetje naar de waterval stelt niet zoveel voor, maar een klein beetje voorbij de waterval is een observation hut waar je vogels en eekhoorns kan spotten. Wij hebben geluk en zien een zeldzame rode eekhoorn zich te goed doen aan de nootjes. Ook zitten er veel vinkjes, aangetrokken door de voederplek. Dit toevallige uitje blijkt een geweldige meevaller te zijn. En onze regenjassen zijn niet eens nat geworden.

We zetten onze tocht verder langs Duke’s Pass, tussen Callander en Aberfoyle, en genieten van de fenomenale uitzichten op de omgeving. We rijden verder tot aan Loch Katrine. Loch Katrine is bekend geworden door als decor te fungeren van Walter Scott’s Lady of the Lake. Sindsdien werd dit een populaire toeristische bestemming. Het is mogelijk om op het meer een tochtje te maken met een 19de eeuwse motorboot, die naar Walter Scott genoemd werd. Spijtig genoeg zijn we pas rond half zes bij Loch Katrine en zijn we nét op tijd om de souvenirshop te zien dichtgaan. Verder ligt alles er eenzaam en verlaten bij.

Gelukkig hebben we wel tijd genoeg om een wandeling van 2 miles (heen en terug) langs de oever van Loch Katrine tot aan Brenachoile Point te maken. In totaal goed voor zo’n 6,4 kilometer. Gewapend met onze regenjassen beginnen we eraan. Tijdens de wandeling klaart de hemel langzaam op en hoe verder we vorderen, hoe meer zon we te zien krijgen.

Benachoile Point is een uitstulping van de rivieroever waarvan je een goed overzicht heb op Loch Katrine. Op deze plek is een kunstwerk aangebracht dat de voetafdrukken toont van enkele bekende kunstenaars die deze plek als inspiratiebron gebruikten (Walter Scott himself uiteraard, maar ook de schilder Turner en vele anderen).

De wandeling is erg makkelijk: vlak terrein en geasfalteerde wegen. We houden er dus goed de pas in, vooral omdat we vrezen door regen overvallen te worden. Gelukkig houden we het droog.

Op de parking aangekomen spotten we alweer wildlife: een slimme marter die alle vuilnisbakken doorsnuffelt op zoek naar iets lekkers. Het beest wacht tot wanneer alle toeristen verdwenen zijn om zijn slag te slaan, maar dat is buiten ons, laatwandelaars gerekend.

Het is al half acht en we moeten nog een uur en tien minuten terugrijden naar Helensburgh. Veel zin om zo lang te wachten met eten hebben we niet, dus stoppen we ergens op goed geluk in een pub onderweg waar ik een lekkere zalm eet en mijn vriend een burger voor heel weinig geld. Smaakte veel beter dan de fake tapas van gisteren!

Op de terugweg naar onze B&B worden we op een prachtige regenboog getrakteerd. Een mooie afsluiter voor een goed gevulde dag.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>