De man zonder gezicht – Masha Gessen

Een geschenkje van mijn tante, dit boek over de Russische president Vladimir Poetin,dat bepaald geen fraai beeld schetst van de machtigste man van Rusland. Hoewel de materie mij enorm boeit, was dit niet bepaald een boek dat vlot weg las. De auteur respecteert geen chronologische volgorde en ik had een beetje moeite met al de Russische namen (in mijn hoofd zat ik de schrijfwijze altijd te hertalen naar het cyrillisch en op den duur raakte ik wat kwijt wie wanneer welke rol had gespeeld).

Het boek beweert dat Poetin een soort supervillain is door de vroegere KGB aan de macht geholpen door in scène gezette aanslagen op Russische burgers. De gijzeling van schoolkinderen en hun ouders in Beslan, de gijzeling in het theater van Moskou, ze passeren allemaal de revue en er wordt zelfs geïnsinueerd dat Poetin of zijn entourage de hand had in de organisatie van deze zogenaamde acties van Tsjetsjeense rebellen. Dat er gigantische fouten gemaakt zijn door de Russische ordediensten (een school vol gijzelaars ontzetten met tanks, granaten afschieten op onschuldige burgers, dat mysterieuze gas dat gebruikt werd in het theater en dat veel gijzelaars fataal werd) dat lijkt me evident. Russische militairen staan er niet om bekend veel moeite te doen om het leven van hun landgenoten te sparen. En dat deze ‘terroristische’ acties geleid hebben tot een versterking van de macht van het Kremlin, dat is ook duidelijk.

Het boek insinueert veel, probeert inzicht te geven in de motieven van Poetin, maar slaagt er naar mijn gevoel niet in al deze beweringen hard te maken. Het voelt een beetje aan als een aaneenrijging van conspiracy theories geuit door rancuneuze tegenstanders. Pas op, ik ben zelf absoluut geen fan van Poetin en ik heb het gevoel dat Rusland steeds verder wegdrijft van een democratische staat, maar wellicht lagen mijn verwachtingen voor dit boek gewoon te hoog. De figuur Poetin blijft een raadsel en spijtig genoeg lijkt de hoopvolle wind die aan het einde door het boek waait gevoed door massale demonstraties tegen het regime alweer overgewaaid.

Komaan mensen van Rusland, jullie land is te prachtig om geleid te worden door een dictator!

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>