Fotografie is een banale hobby

Zondag bezocht ik tijdens de dag van de ambachten het atelier van een vioolbouwer. Uiteraard had ik mijn fototoestel meegenomen om enkele plaatjes te schieten. Bij mijn binnenkomst in het atelier vraag ik beleefd of ik enkele foto’s mag maken. “Ach, jij volgt zeker een fotocursus, ja er zijn deze voormiddag al een hele hoop fotografiestudenten gepasseerd.”

Het is gewoon een feit: je wordt tegenwoordig voor de voet gelopen door amateurfotografen. Overal waar er ook maar een hint van artisticiteit te bespeuren valt, staan de amateurfotografen te drummen met hun reflexcamera’s en veel te dure lenzen. En ik ben eentje van de zovelen. Mijn foto’s blijven steken op het niveau van de goeie amateur: zonder uitschieters en zonder dat ik “mijn ding” schijn te vinden. Tijd voor een nieuwe hobby?

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

7 Responses

  1. ‘t maakt niet uit hoeveel mensen het doen, ‘t hangt er uiteraard vanaf wat je er zelf aan hebt, hoeveel plezier je eraan beleeft enz. Maar dat wist je uiteraard zelf wel 😉

    Als je toch iets anders zoekt….ook naaien is nogal een hype momenteel dus dat raad ik je ook niet aan.

  2. Nic

    Muziekfotografie is ook hot topic blijkbaar. Soms staan er daar wel 4 voor mijn neus te flitsen. Allemaal wel cool en zo maar soms snap ik niet waarom ze hun dure camera in een moshpit willen riskeren voor een shot van mij in actie.

  3. In vergelijking met vioolbouwen is alles redelijk banaal als hobby :-)

    Maar ik volg je verzuchting wel. Hoe meer je het ambacht van het fotograferen beheerst, hoe meer je je beperkingen ziet.

    Met enige afgunst kijk ik dan naar mijn dochter die onscherpe en bewogen foto’s van haar favoriete knuffels/broers maakt en dan zegt, kijk hoe mooi. Zij ziet de foto nog niet.

  4. Velen zijn geroepen, weinigen zijn uitverkoren …
    Maar geef het niet zo snel op, want “practice makes perfect”.
    En ik ben eigenlijk niet akkoord met “hoe meer je het ambacht van het fotograferen beheerst, hoe meer je je beperkingen ziet”. Integendeel, hoe meer je het beheerst hoe meer je met creatieve oplossingen kan komen.
    Ik had 3 jaar geleden nooit gedacht dat ik een volledige reportage voor een magazine kon doen met 1 vaste 50mm lens (terwijl er in de zak nog voor 3000€ aan lenzen staken …). Inmiddels is die publicatie een feit.
    Dus, hoe beter je de stiel kent, hoe minder beperkingen …

  5. Ik ben ook met een fotografiecursus bij Wisper begonnen dit jaar (en Photoshop), en ik ben er wel door gebeten. Maar inderdaad, tegenwoordig is dit een vrij banale hobby geworden:-). In welk CVO heb jij fotografie gevolgd?

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>