Haarkleur

Vroeger was het één van de manieren om me direct op mijn paard te krijgen, de vraag: “Is dat jouw natuurlijke haarkleur?” Tegenwoordig haal ik slechts mijn schouders op en antwoord ik bevestigend: “Ja, dat is mijn natuurlijke haarkleur.” Met het ouder worden, wordt een mens milder, zeker?

Ik ben namelijk, beste lezers, blond. Niet donkerblond, maar écht blond: lichtblond. En in de zomer, als de zon veel schijnt, dan wordt dat blond nog een tikkeltje lichter en krijg ik die vraag nog vaker te horen. Zelfs bij de kapper kreeg ik die vraag al eens voorgeschoteld en had ik zoiets van: “duhuh, zien jullie dat niet of wat?” Nog nooit kwam er een potje (of tube of busje of waar ze dat spul ook insteken) haarverf in de buurt van mijn haar en ik ben van plan dat nog lang zo te houden. (Al moet ik zeggen dat ik ooit, in een dwaze bui, eens een lok blauw heb willen verven, maar ik ben nooit tot de uitvoering overgegaan.)

Blond zijn, heeft zo zijn voordelen. Je valt op in een massa waardoor de mensen je sneller vinden. Ik kan het mij permitteren om het haar op mijn benen al eens wat langer te laten staan, je ziet het toch amper. Ik zal niet snel grijs worden.

Maar wat me steeds meer begint te irriteren, is de vanzelfsprekendheid waarmee blond tegenwoordig gebruikt wordt als synoniem voor dom. Waarom is dat? Het prototype van het domme blondje, de actrice Marilyn Monroe, was een geverfde brunette. En ik geloof niet eens dat ze dom was, alleen ongelukkig in de liefde. En wat ik nog het allerergste vind, is dat sommige blondines van zichzelf zeggen als ze een stommiteit uithalen: “Ach ja, ik ben blond, he.” Waarom zou je een vooroordeel over jezelf nog eens extra willen benadrukken? Ik snap het niet.

Dus, beste mensen: ik ben blond en niet dom. En daar ben ik trots op.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

4 Responses

  1. Mijn ervaring met domme blondjes is dat ze allemaal stiekem niét blond zijn. Het is dus alleen een slecht teken als je je haar moedwillig blond verft, niet als je van nature al mooi blond bent! 😀

  2. Blonds have more fun! Ik heb een zwarte bles, gewoon van nature, vroeger toen mijn haar lichter was, viel het meer op en werd ik er wel eens mee geplaagd, nu valt het al beter mee maar bij elke nieuwe kapper mag ik het uitleggen. Ik ben jaloers op je blonde lokken, de mijne zijn peper en zout geworden en dat vind ik toch maar een beetje grijsjes

  3. Ik zal ooit al wel eens zelf gezegd hebben ‘ach, ik ben blond hè’ als ik een stommiteit beging, maar dat is dan eerder een steek naar de omstaanders: het zelf snel zeggen zodat anderen er geen grap over maken, omdat ik daar ook absoluut niet tegen kan.

    Vroeger was ik trouwens veel blonder dan nu, bij mij begint het precies weg te trekken. Wel jammer, eigenlijk. Maar ik ben voorlopig te koppig om het te verven :)

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>