Fitna

Dikkie schrijft over de controversiële film van Geert Wilders. En ja, ook ik heb gisteren de film bekeken. Kwestie van te weten of de controverse rond de film terecht was.

Na het bekijken van de film vind ik al de heisa lichtelijk overdreven. Originele invalshoeken worden alvast niet geboden en veel nieuwe dingen heb ik niet bijgeleerd. Hoe kan dat ook in ocharme vijftien minuten? Het betere knip- en plakwerk gemengd met een paar controversiële versen uit de Koran. Behoorlijk ongenuanceerd.

Volgens mij kan je over het katholieke geloof net hetzelfde maken: wat dubieuze passages uit de bijbel, wat beelden van aanslagen gepleegd door de IRA en die geschifte fundamentalisten uit de VS, et voila. De moslims die ik ken (voor het merendeel collega’s) zijn mensen die net als iedereen bekommerd zijn om hun werk, hun loon, hun kinderen, hun echtgenoot of echtgenote en hun huis. Jaja, niets menselijks is hen vreemd.

Al blijft het mijn persoonlijke overtuiging dat de wereld beter af zou zijn zonder godsdienst tout court. Er werden en worden naar mijn mening te veel wreedheden begaan uit naam van een godsdienst. Afschaffen, die handel.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

6 Responses

  1. Helemaal mee eens. Dat van het Christendom was ik mij ook aan het bedenken toen ik mijn post aan het schrijven was. Zou alleen niet goed weten welke passage ik dan moet citeren uit de bijbel, want ik ken die niet echt :-)

  2. BVB

    Tja, de heisa over de film voor hij uit was, was alleszins meer hype dan de film waard is. En ja, in 15 minuten kan je nauwelijks genuanceerde standpunten verwachten. En dit had men evengoed over christenen kunnen maken of – waarom niet – over fundamentalistische vrijzinnigen (die bestaan helaas ook!). Maar vooral: er worden nog veel meer onzinnige misdaden begaan voor geld; als we toch gaan afschaffen, doe dat dan ineens ook maar mee, misschien…

  3. Inderdaad, ik vind de film van Wilders erg onnozel en kinderachtig. Daarnaast moet iedereen er zich wel van bewust zijn dat religie niet zomaar als excuus mag gebruikt worden om iedereen uit de weg te ruimen die anders denkt (andere religie, afkomst, overtuiging).

  4. Persoonlijk ben ik ook niet gelovig, en ik begrijp de meerwaarde van godsdienst op zich niet echt, maar of de wereld echt beter af zou zijn zonder religie, weet ik niet.
    Het is waar dat er veel wreedheden in naam van godsdienst worden begaan. Maar anderzijds halen veel mensen ook inspiratie uit hun geloof voor heel veel goede dingen. Wat het netto resultaat is? Ik weet het niet.
    Ik zou het alleszins nog beter vinden mocht niemand godsdienst nodig hebben om ‘van goede wille te zijn’ en het goede na te streven. Maar daar zijn we nog lang niet aan toe vrees ik. Mensen zullen nooit zuiver rationele wezens worden, dus godsdienst zal wellicht altijd wel blijven bestaan.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>