Wettelijk kader voor stamceltherapie

Vandaag in de Morgen:

Demotte legt stamceltherapie aan banden

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte trok enkele maanden geleden al ten strijde tegen de ‘cowboypraktijken’ met stamcellen. Het wetsvoorstel, dat behandelingen met stamcellen strikte regels oplegt, ligt binnen twee weken in de Senaat. ‘Eindelijk maakt de wetgever komaf met de cowboys die stamcellen enkel als een bron van inkomsten zien’, zegt Marc Boogaerts van het Leuvense Stamcelinstituut.

Persoonlijk denk ik dat de geneeskunde veel te verwachten heeft van stamcelonderzoek en -therapie. Ik kan daarom alleen maar toejuichen dat er een wettelijk kader wordt voorzien om malafide spelers uit het veld te weren.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

4 Responses

  1. Anneke

    ‘k Heb er enkele maanden geleden een reportage over gezien/gelezen (weet niet meer zeker welk van de 2). Ik vroeg me toen al af waarom er niet snel een wetgeving kwam.

  2. LVB

    Ah, de privé-sector, dat zijn per definitie malafide spelers, maar de overheid, die is per definitie goed, nobel en onkreukbaar? De staat gaat zich dus een monopolie toeëigenen op de inzameling van navelstrengen. Want de mensen zijn natuurlijk zelf veel te dom om te weten wat goed voor hen is, voor alles is er dus een wet nodig, om de mensen tegen zichzelf te beschermen… tsss.

  3. yab

    @lvb: Ik denk dat je mij woorden in de mond legt die ik niet gezegd heb. Ik geloof niet dat de overheid per definitie goed, nobel en onkreukbaar is. Dat kan ook niet, want een overheid bestaat uit mensen.

    De taak van de overheid bestaat er echter in het algemeen belang na te streven (dat zij hier niet altijd in slaagt, daar kan ik je in bijtreden). En hoe je het ook draait of keert, privé-bedrijven handelen niet uit altruïsme. Zij moeten winst maken. Dat is maar normaal, want dat is hun enige reden van bestaan.

    Het is nu eenmaal mijn overtuiging dat je sommige onderwerpen niet aan de vrije markt moet overlaten. Het vrijemarktmechanisme is niet zaligmakend.

    Ik ben het ten dele met je eens dat nieuwe regeltjes voor van alles en nog wat niet per sé een verbetering zijn, maar in dit concrete geval vind ik het meer dan wenselijk.

    Verder vind ik het een goeie reflex om altijd een gezonde dosis scepticisme te bewaren. Dit zowel ten opzichte van de overheid als ten opzichte van privé-bedrijven. Prutsers heb je namelijk overal.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>