Dehaene en Europa

Tijdens mijn lunchpauze ben ik naar een heel interessante uiteenzetting geweest over de Europese Raad en de Raad van Ministers, gegeven door Jean-Luc Dehaene. Dit is de eerste keer dat ik Jean-Luc live aan het werk gezien heb. Ik was behoorlijk onder de indruk van de gedrevenheid waarmee hij zijn visie op Europa uiteenzette.

Dehaene is “believer”. Dat merk je. Hij gelooft in het project Europa. Zijn standpunt is dat we alleen internationaal kunnen meetellen als we onze krachten bundelen. Tegelijkertijd betreurt hij het afbrokkelen van de macht van de Europese Commissie. De leden van de Raad van Ministers handelen nog te vaak vanuit een nationalistische reflex, dit terwijl de leden van de Commissie eigenlijk beter geplaatst zijn om over het algemeen Europees belang te waken.

Dehaene gelooft ook dat ondanks de neen-stemmen van Frankrijk en Nederland en de crisis die de Europese instellingen daardoor momenteel meemaken, De Europese Unie hier sterker uit zal komen. Ik help het hem hopen.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

6 Responses

  1. Peter

    De Raad van Ministers, da’s inderdaad een ongelooflijk ondemocratisch orgaan. Remember vorige keer: de ministers van landbouw moesten zomaar eventjes beslissen over de invoer van softwarepatenten. Da’s echt een ramp. De Europese Commissie, tot daar aan toe, dat valt nog wel mee, hoewel ze daar toch ook wel ferm veel macht hebben en ook door koehandel samengesteld worden. Een koehandel van nationale belangen dan wel.

    Lang leve het Europees Parlement! Daar hoort de werkelijke macht te zitten!

  2. yab

    @Peter: Mmm, dat is toch zeker niet de visie van Dehaene, die het parlement omschreef als chaotisch en onvoorspelbaar qua stemgedrag. Hij gelooft eerder in een sterke uitvoerende macht, omdat anders veel voorstellen in oeverloos gepalaver in het parlement dreigen te verzanden.

    Dehaene wil een kleinere Commissie om die koehandel bij de samenstelling te vermijden waar jij het over hebt. Hij meent dat een kleinere Commissie beter in staat zou zijn de belangen van kleine landen te verdedigen.

    Ik ben het met je eens dat er serieus wat schort aan het huidige besluitvormingsproces, daarom is het des te spijtiger dat de hervormingen voorgesteld door de Conventie nu effe on hold staan.

    Het belangrijkste wat ik voor mezelf uit de uiteenzetting van Dehaene onthoud, is dat Europa beter kan en dat de weg terug (minder Europa) geen optie is.

  3. Lou

    Altijd tof om de bevlogenheid van zulke gedreven “vakmensen” eens live mee te maken … Heb Mark Van Lombeek zo ook ooit eens bezig gezien. Dat ging uiteraard niet over de EU (o: maar over het medialandschap. Ondanks mijn aversie voor VTM is mijn respect voor de woordvoerder nog veel groter geworden dan dat voor de sportjournalist.

    Leve live uiteenzettingen!

  4. Peter

    Humm, ik heb inderdaad wat gemist. Een kleinere commissie kan idd misschien een oplossing bieden voor koehandelproblemen. De koehandel treedt echter ook (en misschien zelfs vooral) op in de raad van ministers, waar gewoon de bevoegde minister van de individuele landen zetelt.

    Het parlement is misschien wel een chaotische praatbarak, maar het lijkt mij wel iets democratischer dan de commissie, waar je heel veel macht in de handen van enkele personen legt. Uiteraard verloopt de boel dan wat trager. Dat het parlement onvoorspelbaar is, is ook te wijten aan de samenstelling van de commissie en het verschil tussen “partij” en “nationaliteit” van de parlementsleden. In het federale en Vlaamse parlement zitten de parlementsleden er dikwijls gewoon als stemvee, waarbij het constant meerderheid tegen oppositie is met weinig actie van individuele parlementsleden. Parlementsleden zetten daar veel meer hun eigen mening opzij voor die van de partij, zeker nu met het grote aantal opvolgers. Dat speelt veel minder in het Europese parlement, waar je moeilijker van meerderheidspartijen kan spreken en ook nog eens het nationale belang hebt. In dat opzicht is het parlement dus zeker chaotischer, trager en onvoorspelbaarder, maar imho toch net wat democratischer.

    Anyway, Dehaene is een man waar ik enorm veel respect voor heb. In de conventie heeft hij bijzonder goed werk verricht, jammer dat dat allemaal enorm vertraagd geraakt is ondertussen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>