The Hobbit – J.R.R. Tolkien

Na jaren geleden (ik blogde toen nog niet eens) Tolkien’s meesterwerk ‘In de ban van de ring’ gelezen te hebben, kan ik eindelijk het kleine broertje aan mijn goodreads lijstje toevoegen. Ik weet niet waarom het zo lang geduurd heeft voordat ik dit boek ter hand heb genomen. Uiteindelijk was ik een grote fan van Midden-Aarde en de fantastische wezens die deze fantasiewereld bevolkten. Misschien was er bij mij Midden-Aardemoeheid opgetreden na een namiddag bij een kameraad de drie extended editions van de originele trilogie na mekaar gezien te hebben. Of misschien zag ik het niet zitten om me te verdiepen in wat in essentie een kinderboek was.

En om heel eerlijk te zijn, denk ik niet dat ik ‘The Hobbit’ ooit gelezen zou hebben, mocht een collega me het niet cadeau gegeven hebben. En kijk, ik was aangenaam verrast door het boek, dat mij ook als volwassene wist te bekoren en de magie van mijn eerste kennismaking met Midden-Aarde moeiteloos deed herleven, ondanks de nogal alarmerende afwezigheid van vrouwen op elke pagina van het boek. Een avonturenroman met een dieper laagje: Bilbo Balings is een prettige anti-held die niet door kracht imponeert, maar wel door zijn slimheid en handigheid. En het is verfrissend dat hij als held soms de moed in de schoenen voelt zakken en af en toe zelfs ronduit moreel twijfelachtige handelingen stelt.

Een aangenaam tussendoortje.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>