Brno – 7 februari 2016

Na de nachtelijke drink in de bowlingbar zag ik het niet zitten om vroeg op te staan om samen met mijn vriend te ontbijten. Een beetje uitslapen zou mij deugd doen en mijn vriend kan heus ook wel zonder mij ontbijten.

Ik zette mijn wekker zodat ik net tien minuten voor sluitingstijd aan het ontbijt zat. Na dit supersnelle ontbijt bestelde ik aan de receptie een taxi om mij naar het Joods kerkhof te brengen. Ik moest even een klein misverstandje overwinnenmet de taxichauffeur die geen woord Engels sprak, maar geraakte dan toch ter plekke.

Kerkhoven in het algemeen vind ik interessante plekken om te bezoeken in het buitenland. Ik herinnerde me nog dat ik enorm onder de indruk was van het bezoek aan het joods kerkhof in Kraków in 2001. Joodse kerkhoven zijn meestal oases van groen en rust. Dit kerkhof was daarop geen uitzondering. Magnifieke en fotografisch zeer interessante plek. Ik slenterde op mijn gemak tussen de graven en genoot van de serene sfeer.

IMG_1186

IMG_1188

IMG_1194

IMG_1199

IMG_1204

IMG_1207

IMG_1212

IMG_1216

IMG_1220

IMG_1226

IMG_1234

Het joods kerkhof lag ver buiten het stadscentrum en ik twijfelde over de plek waar ik zou lunchen. Op een blog over Brno had ik gelezen dat er niet al te ver stappen van het joods kerkhof een Vietnamees restaurant was met als specialiteit noedelsoep. Ik had genoten van het buiten zijn en besloot de wandeling van zo’n twintig minuten aan te vangen. Niet bepaald een mooie wandeling, maar mijn gps bracht me wel langs een hoger gedeelte van waaruit ik een prachtig uitzicht op Brno had én een heerlijke kom noedelsoep is de beste motivatie.

IMG_1241

IMG_1243

IMG_1245

IMG_1246

IMG_1248

IMG_1250

Restaurant Thuan Lien lag op een lelijk bedrijventerrein. Niet bepaald een toeristische trekpleister. Ik bleek echter niet de enige persoon in Brno die zin had in een noedelsoepje. Ik moest zelfs aanschuiven om een plekje te kunnen bemachtigen. Het interieur van het restaurant stelde niet veel voor, maar de noedelsoep was fenomenaal.

IMG_9565

Vanaf de buitenwijken waarin ik mij bevond was het zo’n 45 minuten wandelen naar het centrum. Een beetje lichaamsbeweging kon ik wel gebruiken na al die copieuze maaltijden en de zon was nog steeds van de partij. Geen excuus dus om een taxi te nemen.

Na een fijne wandeling stapte ik het Museum voor toegepaste kunst binnen. De gewone collectie was gratis te bezoeken, maar er was ook een tentoonstelling gewijd aan het werk van Jan Svoboda met de intrigerende titel ‘I am not a photographer’. Als amateurfotograaf was ik meteen geïntrigeerd. Het minimalisme is zijn werk sprak me ergens wel aan, maar echt beklijven deed het niet. De permanente collectie was meer mijn ding: met mooie meubels en heel veel prachtig servieswerk. (I love pottekes!)

IMG_1271

IMG_1274

IMG_1278

IMG_1279

IMG_1284

IMG_1285

IMG_1288

IMG_1290

Toevallig was er die avond een optreden van een aantal koren in het Museum voor toegepaste kunst. De koren zelf waren al druk aan het soundchecken en zo werd ik dus gratis en voor niets op een fijn meerstemmig concert getrakteerd. Shout out naar OctOpus Vocalis en SYxtet Svitavy, ik heb oprecht genoten van jullie muziek.

Na het museumbezoek was het alweer tijd voor het avondmaal. Ik trof mijn vriend in de buurt van het museum. Restte ons de moeilijke beslissing in welk restaurant we ons laatste avondmaal in Brno zouden consumeren. We haalden het lijstje met de tien beste restaurants van Brno erbij  en de keuze leek evident: ons laatste avondmaal konden we niet anders dan Japans gaan eten.

Koishi stelde absoluut niet teleur. Ongelooflijk lekker eten. Jammer dat we er net de dag hadden uitgekozen dat hun sushichef vrijaf had, maar goed, dan hebben we een excuus om nog eens terug te gaan. De vis die we voorgeschoteld kregen, mocht er alleszins zijn. Dikke aanrader!

Dit aten wij:

  • Beef fillet tartar & smoked eel, beetroot, raspberry ponzu gel, shallot, crispy bulgur
  • Scallops, butternut, ginger yuzu foam, citrus gruits, hijiki seaweed, brick chips
  • White sea bass & vegetable stuffed calamari, beluga, lentils purée, tomatoes, saffron fish foam, Kalamata olives, basil, baby spinach
  • Monkfish & crispy pork belly, hoisin sauce, pak choi, watermelon, cashew nuts, peanuts, dumpling, herbs
  • Matcha pie & mango, pecans, white chocolate mousse, jasmine tea ice cream

hapje

Scallops, butternut, ginger yuzu foam, citrus fruits, hijiki seaweed, brick chips

Beef fillet tartar & smoked eel, beetroot, raspberry ponzu gel, shallot, crispy bulgur

white sea bass & vegetable stuffed calamari

monkfish & crispy pork belly

matcha pie & mango

Na onze laatste culinaire uitspatting in Brno namen we de tram terug naar het hotel. Wat een absolute top-vijfdaagse. Nooit gedacht dat deze voor mij totaal onbekende stad mij zo zou charmeren. Ik zal het maar steken op mijn voorliefde voor Oost-Europese steden, zeker? 😉

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>