Citizenfour

Vanavond stond de DOCVILLE documentaire Citizenfour op het programma. Erg indrukwekkend in zijn eenvoud: het verhaal wordt chronologisch verteld en de beeldvoering is zeer klassiek, met focus op de hoofdpersonage in dit drama. Toch boeit de documentaire van begin tot einde. Het verhaal van Edward Snowden is ondertussen genoegzaam bekend, maar deze documentaire toont een glimp van de mens Snowden. De rust en kalmte waarmee hij de storm doorstaat na zijn onthullingen, zijn ongelooflijk. Zijn bedachtzame en rustige manier van handelen overtuigde mij echt dat hij de praktijken van de NSA uit puur idealisme blootlegde. Wellicht had hij alles wat er zou kunnen gebeuren al honderd keer in zijn hoofd beleefd en was hij perfect voorbereid op wat hem te wachten stond. 29 jaar was Snowden op het moment dat de onthullingen over de NSA in de media kwamen. Zwaar onder de indruk van zijn maturiteit.

PS: Voordat de film begon mij wel geërgerd omdat ik voor niks naar het STUK was gefietst om de tickets op te halen (wat nochtans zo in mijn e-mailbevestiging stond). De tickets lagen gewoon klaar in het Wagehuys, waar natuurlijk een ellenlange rij stond aan te schuiven, waardoor de film een kwartier te laat begon. Hoog tijd om met e-tickets te werken, mijn gedacht!

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>