De verloofden. De collecties van Belfius en S.M.A.K. in dialoog

Dankzij bvlg mocht ik samen met een aantal andere bloggers en social media persoonlijkheden voor de tweede keer mijn opwachting maken in de Brusselse Belfius-gebouwen. Ditmaal voor de tentoonstelling De verloofden. De collecties van Belfius en S.M.A.K. in dialoog. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het werk van Constant Permeke uit 1928 “Verloofden”, maar verwijst natuurlijk tegelijkertijd naar het samenbrengen van een selectie kunstwerken uit de collectie van Belfius en S.M.A.K. De aandacht van deze tijdelijke tentoonstelling gaat vooral naar het werk van vier kunstenaars die in beide collecties sterk vertegenwoordigd zijn: Leo Copers (°Gent, 1947), Thierry De Cordier (°Oudenaarde, 1954), Jan Van Imschoot (°Gent, 1963) en Jan Vercruysse (°Oostende, 1948).

Het is altijd een plezier om een rondleiding van een goede gids te krijgen. Je staat langer stil bij de werken, wordt gewezen op details die je anders over het hoofd zou zien en leert ook verbanden leggen tussen de verschillende werken. Van Vercruysse zag ik al eerder een tentoonstelling in M, maar de andere kunstenaars kende ik niet. Het werd een aangename kennismaking. We hadden tevens de gelegenheid beeldhouwwerken van Constantin Meunier te bewonderen. De man werd in 1887 in Leuven leraar aan de Academie voor Schone Kunsten, wat het begin inluidde van een artistiek hoogstaande en productieve periode. En zo was de Leuven-connectie verzekerd.

Natuurlijk zijn er altijd kunstwerken die je meer aanspreken dan andere. Zo had ik een specifiek boontje voor ‘Geen gezeik iedereen rijk’ van Leo Copers, alleen al omwille van de fantastische titel. Het was ook flatterend om door de gids als voorbeeld van het samengaan van complementaire kleuren uit de groep gepikt te worden. Wie wordt er niet graag vergeleken met een kunstwerk. 😉

Fijn ook om te bij te praten met oude bekenden zoals no butterfly en kennis te maken met nieuwe mensen. Naar goede gewoonte was de catering eveneens dik in orde. Heerlijke broodjes en fijn afgewerkte dessertjes vergezeld van een lekker glaasje wijn. Een zeer fijne avond.

Dankjewel, bvlg!

IMG_5778 

IMG_5781

IMG_5782

IMG_5784

Individuele bezoeken aan Belfius-galerij zonder gids zijn mogelijk elke derde zaterdag van de maand van 10 tot 16.30 uur op 15 november, 20 december, 17 januari, 21 februari en 21 maart. Op deze data kan je zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstelling bezoeken. Inschrijven is verplicht. Ook groepsbezoeken met gids zijn mogelijk voor een kostprijs van 80 euro per groep.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

3 Responses

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>