Afspraak in Nieuwpoort

Een grafische roman van Ivan Petrus Adriaenssens. Een nieuwjaarsgeschenk van mijn tante aan mijn vriend, maar dat wil niet zeggen dat ik het boek niet mag lezen, he. Want het thema, de Groote Oorlog, is helemaal mijn ding.

De grafische roman gebruikt sobere zwart-wit tekeningen om de gruwel van de loopgravenoorlog uit te beelden. Het zwart roept visioenen op van de donkere modder in dat stukje West-Vlaanderen, waarvan elke vierkante meter omgeploegd werd door oorlogstuigen. ‘Afspraak in Nieuwpoort’ is een verhaal over een fictieve vriendschap die als basis dient om de belevenissen van drie echte soldaten, een Engelsman, een Fransman en een Belg in deze waanzinnige oorlog uit te beelden. Dat de soldaten echt bestaan hebben, maakt dat de grafische roman een blijvende indruk achterlaat van levens die te vroeg zijn weggerukt. Mannen die streden voor hol klinkende idealen en die vertrokken naar het front om in de meest miserabele omstandigheden aan hun einde te komen, zonder ooit hun geliefden terug te zien. Tragisch.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>