Zaterdag 17 juli 2010 – Wrocław

Alweer een drukkend hete dag. We hoopten van harte dat de weersvoorspellingen klopten en de avond werkelijk dat beloofde onweer zou brengen.

We startten de dag met een bezoek aan de kerk van de Heilige Naam Jezus en de daarnaast gelegen universiteit van Wrocław die gesticht werd in 1702 door keizer Leopold I. De universiteit beroemt er zich op dat acht van haar studenten een Nobelprijs gewonnen hebben en dat tal van beroemdheden (waaronder Brahms en Darwin) er een eredoctoraat gekregen hebben. De eerlijkheid gebiedt me er bij te zeggen dat op haar hoogtepunt de universiteit nog in Duitse handen was.

We bezochten enkele ruimtes in de universiteit waarvan de mooiste zonder twijfel de Leopoldina Aula was. Het overdadige beeld- en schilderwerk op muren en plafonds verwijst naar de waarden van de universiteit en haar stichter. Net als in de kerk, die we even daarvoor bezochten, kregen we een gratis audioguide aangeboden. Grappig was dat we een mp3-speler moesten delen en we zo via de draden van de koptelefoontjes met mekaar verbonden waren. Als afsluiter van ons bezoek klommen we tot boven in de mathematische toren van de universiteit en genoten van het uitzicht op de stad.

We zetten onze wandeling verder langs mooie huizen en kerken, richting het oudste gedeelte van de stad, Ostrów Tumski. Onderweg kochten we in een overdekte markthal Pools gebak (kwarktaart voor mij, maanzaadcake voor mijn vriend) dat we als middagmaal aten. De Tumski-brug die het mini-eilandje Piasek verbindt met Ostrów Tumski, hing vol met sloten van pas-gehuwde koppeltjes. Ik weet niet hoe lang deze traditie al meegaat, maar de sloten die wij er zagen hangen, dateerden bijna allemaal uit 2010. Ofwel zijn er in Polen veel echtscheidingen ofwel wordt de brug regelmatig ontdaan van de sloten.

Na deze, niet eens zo lange, wandeling, droop het zweet alweer van ons af en besloten we even een rustpauze in te lassen om onze dorst te laven op een terrasje in de schaduw. Dat verfrissend vers fruitsapje deed héél véél deugd. Volgende stop: de Johannes-de-Doper Kathedraal. Ook deze kathedraal werd tijdens de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest en na de oorlog gereconstrueerd. We namen de lift die ons naar het uitkijkplatform op één van de torens bracht om nogmaals de stad aan onze voeten te zien liggen.

Ostrów Tumski is echt een aangename plek om te wandelen. Autoluw, met kleine toffe straatjes en het water van de Oder is vlakbij. Ook de botanische tuin is de moeite. Alleen jammer dat net toen wij er waren, het lang verwachte en zo op gehoopte onweer losbarstte. We schuilden in één van de serres en keken wat naar de cactussen. Door de regenbui hebben we maar een stuk van de botanische tuin gezien, maar ik kan jullie een bezoek zeker aanraden. De tuin zou ongeveer 7000 plantensoorten bevatten.

Omdat wandelen in de regen na een tijdje ook begint tegen te steken, gingen we naar een plaats waar we beschutting hoopten te vinden: het Panorama van Racławice. Helaas bleek tegen wij er waren (iets na vijven) de laatste voorstelling net gedaan. Geen probleem, we zouden de volgende dag wel terugkeren.

Wat doet een mens zoal in een grauwe regenachtige stad als alle musea en kerken al dicht zijn? Een cocktail drinken natuurlijk! Toevallig kwamen we terecht in het Palm Café, een heel stijlvol ingericht café met zalige zetels om in weg te zakken. Ideaal om een beetje op te drogen. Op het menu vonden we een mooie keuze aan cocktails, wat het kiezen niet echt makkelijker maakte. Ik wil jullie de Engelse beschrijving van de cocktails die we dronken beslist niet onthouden. Pinki Malinki: Pink grapefruit vodka shaken hard with raspberry liquer, rhubarb jam, raspberry puree & fresh lime juice. Apple Jack Sour: A large measure of calvados balanced with apricot liqueur, fresh lemon juice, sugar syrup & bitters.

De cocktails waren naar Poolse normen niet goedkoop (19 złoty, net geen 5 euro), maar elke złoty meer dan waard. Toen we echter om de rekening vroegen, kregen we die niet. In plaats daarvan kwam de ober ons in zijn beste Engels (hij had duidelijk zijn tekstje op voorhand zitten oefenen) vertellen dat de cocktails nog maar onlangs aan de kaart toegevoegd waren en aangezien wij de allereersten waren die een cocktail hadden besteld, kregen wij hem gratis van het huis. Uiteraard vonden wij dit een zeer vriendelijke geste, maar misschien niet zo slim om dit aan twee toeristen aan te bieden, die nooit vaste klandizie zouden worden. Dat neemt niet weg dat we heel blij waren met dit onverwacht cadeautje.

Dus mensen, ben je op zoek naar een lekkere en een tikje bijzondere cocktail in Wrocław, bij het Palm Café moet u zijn. En oja, ze hebben ook free wireless. :-)

Voor het avondeten besloten we ons aan de traditionele Poolse keuken te wagen. Restaurant Spiż is gevestigd in de overwelfde kelders van het Nowy Ratusz. Heel gezellig, al vond ik de verlichting net een tikkeltje te sfeervol, het was soms moeilijk om te onderscheiden wat op mijn bord lag. We werden bediend door een vriendelijke mevrouw die haar bloesje duidelijk een maatje te klein had gekocht. Ik vreesde ervoor één van de knopjes in ons eten terug te vinden.

Een beetje overmoedig bestelden we de halve eend met appels, Silezische dumplings, veenbessen en gekookte rode kool met azijn en rozijnen. We kregen een reuzenportie voorgeschoteld, die ik, alhoewel zeer lekker, met de beste wil van de wereld niet kon opkrijgen. Uiteraard aten we allebei meer dan eigenlijk goed was. Er was geen ruimte meer voor nog een afzakkertje en het weer nodigde niet uit tot een laatavondwandeling. Dan maar terug naar het hotel om een boekje te lezen en dit verslag te schrijven. Eens vroeg in bed kruipen, zou ons deugd doen.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>