Olga’s verhaal

Olga’s verhaal van Stephanie Williams is één van de boeken die ik oppikte tijdens het Boekenfestijn. Normaal gaat mijn voorkeur uit naar fictie, maar dit boek intrigeerde me meteen. De kaft met daarop de foto van het kleine blonde meisje Olga en ja, Rusland is een land dat op mij een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent.

Ik heb de biografie van Olga, geschreven door haar kleindochter Stephanie, met veel plezier gelezen. De schrijfstijl is eenvoudig en duidelijk ondergeschikt aan de gebeurtenissen in het boek. Het beste gedeelte is de beschrijving van de jeugd van Olga in Siberië: de liefde en de heimwee voor dit ondoorgrondelijke stukje Rusland druipt ervan af. Na een redelijk idyllische kindertijd komt Olga terecht in de maalstroom der geschiedenis: de Russische revolutie, haar broers die tegen de communisten vechten en zij die hen daarbij helpt. Als de bolsjewieken definitief de macht grijpen, is een vlucht uit haar eigen land onvermijdelijk.

Na haar vlucht komt ze in Tientsin, in  China, terecht, waar ze haar Engelse man leert kennen. En alweer moet ze na een tijd op de vlucht. Ditmaal voor de Japanners en de tweede wereldoorlog. Ze komt in Canada terecht, maar keert na de oorlog terug naar haar man in Shangai. Ik vond het een schitterend verhaal. Een verhaal over een inspirerende vrouw die zich ondanks de tegenslagen in haar leven niet klein liet krijgen en steeds haar Russissche trots behield. Een vrouw die door haar vlucht voor de communisten gedwongen werd definitief met haar familie in Siberië te breken, omdat ze hen anders in gevaar zou brengen. Totalitaire regimes, het is iets vreselijks.

Een aanrader voor mensen die iets willen lezen over het begin van het communisme in Rusland. Het stuk van de biografie na de vlucht uit Rusland is duidelijk minder goed uitgewerkt. Wat op zich wel spijtig is, want ook deze periode is historisch zeer interessant. Het laatste deel werd te veel een opsomming van feiten, maar het eerste deel maakte dat je dat door de vingers ziet.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>