Rook niet in de buurt van kinderen

Op de blog van Peter lees je meer over de affichecampagne van Kind&Gezin, de Stichting tegen Kanker en de Vlaamse Liga tegen Kanker. Roken is vies. Roken is ongezond. Benadeel uw kinderen niet door hen in uw vieze sigarettenrook te laten zitten.

Dat algemeen rookverbod in de horeca kan er wat mij betreft niet snel genoeg komen.

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

16 Responses

 1. Algemeen rookverbod in de horeca? Dat ze het maar snel zo laten met dat gezondheidsfascisme!

  Niets houdt cafés tegen om nu al een rookverbod in te voeren hè, om welke reden dan ook. En dan moeten rokers maar een ander café opzoeken, waar er van de baas nog wel mag gerookt worden.

  Maar dat doet niemand, want dan verliezen caféhouders klanten en moeten ze zelf de verantwoordelijkheid nemen. Dan kunnen ze de schuld niet meer afschuiven op de overheid: “Ja meniejer, van mij zodde nog mogen paffen in mijn kroeg zenne, maar tmag nimeer van de staat.”

  Als het toch zo slecht is, moeten ze roken maar gewoon afschaffen en naar de illegaliteit verbannen. Dat zou nog eens een primeur zijn!

 2. Gezondheidsfascisme zou ik dat absoluut niet noemen, elementaire fatsoen lijkt me beter. Je kunt moeilijk ontkennen dat roken niet enkel bijzonder storend is (ik ga vaak op café, en heb er zoals velen een hekel aan dat ik de hele avond in de rook moet staan, en dat ik ‘s anderdags ook al andere kleren moet aandoen omdat die al te zeer stinken naar de rook), maar ook anderen verplicht mee te roken.

  Of het rookverbod zo’n impact op de horeca zou hebben, durf ik gerust te betwijfelen. Het is inderdaad een feit dat er voordien heel wat straffe stellingnames zullen gebeuren aan de toog, en ook dat er de eerste maanden heel wat over geneut zal worden. Tegelijk kan ik me niet voorstellen dat wie nu vaak op café gaat, dat zo plots zou laten.

  Ik ben zelf zoon van uitbater van een volkscafé, en ik kan je zeggen dat het mijn ouders niet zou spijten als er een rookverbod komt. Het is ook hun inschatting dat dit weinig mensen thuis zal houden, maar in tegendeel het publiek net kan verbreden.

  En bon, wat die illegaliteit betreft. Dat zou uiteraard wél een heel slecht gedacht zijn.

  Wat mij betreft, graag een rookverbod op café, en dat zo snel mogelijk. Dan ga ik met nog veel meer plezier een pint pakken!

 3. @ja, tarara: Waarom zou sigaretten illegaal maken een heel slecht idee zijn?

  En als je ouders zo blij zouden zijn met een rookvrij café en van mening zijn dat het hun publiek zou verbreden, waarom maken ze het dan niet rookvrij? Want ik ben een en ander niet aan’t snappen, denk ik.

 4. Komkom, ik ben een fervent niet-roker, maar voor mij hoeft dat rookverbod nu ook weer niet. Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat restaurants nu rookvrij zijn, nu kan ik weer iets meer genieten van een lekkere maaltijd buitenshuis. Maar bij een café hoort dat er gewoon bij. Op café gaan is gezellig onder vrienden samenzijn, en dat betekent ook dat je pintjes mag drinken en een sigaret mag opsteken.

  Trouwens, een algemeen rookverbod op café zou weer heel wat meer overlast met zich meebrengen. Wat dat betekent dat de enthousiaste rokers (die je nu eenmaal vaak op café vindt) buiten zullen moeten gaan paffen. Buiten roken = veel lawaai en plezier in de open lucht. Veel lawaai en plezier in de open lucht = weer een nieuwe reden voor onverdraagzame buren om te pleiten dat er een avondklok moet zijn bij horeca.

  En dan zijn we nog lang niet aan de nieuw patatten 😉

 5. Els

  Algemeen rookverbod is heel streng, natuurlijk. Maar toch, in sommige kroegen waar ik voor de rest best graag ben, kan ik geen tien minuten blijven zonder jeukende ogen, piepende longen, enz.. Iedere keer als iemand zegt dat hij of zij zélf over haar gezondheid beslist, kan ik er niet aan doen te opperen dat mijn gezondheid ook leidt onder een anders rookgedrag.

 6. @Sophie:

  “Dat ze roken is hun eigen keus, maar ze moeten er andere mensen niet mee lastig vallen..”

  Dat geldt trouwens ook voor mensen die bier drinken, te snel met de auto rijden, hun tv te luid zetten, luide scheten laten, zich niet wassen, …

  Allemaal verbieden die handel! En ook meer blauw op straat, om overtreders meteen te beboeten of in de gevangenis te steken!

  Als iedereen nu eens iets toleranter zou worden hè. De mensheid zou er serieus bij gebaat zijn…

 7. @ yab: Et voilà, de cirkel is weer rond. Want als roken toch zo’n gevaar voor de gezondheid is (en dat is het, dat spreekt niemand tegen), dan moeten ze het gewoon verbieden. Overal. Om de rokers tegen zichzelf en tegen hun medemensen te beschermen. Maar zolang het mag, zal ik mijn recht om te mogen roken tot de laatste puf verdedigen.

  Vaak is het gewoon een kwestie van respect: in een café zonder deftige afzuiginstallatie zal ik weinig of niet roken, in een ruimte met alleen maar niet-rokers rook ik niet, etcetera.

  Iedere roker weet dat het niet goed is, en houdt best ook wat rekening met zijn omgeving, bij wijze van respect. Maar respect kan je niet afdwingen door wetten. Een klootzak met een sigaret zal ook zonder sigaret een klootzak blijven.

 8. ake

  @andhi: “Een klootzak met een sigaret zal ook zonder sigaret een klootzak blijven.”

  Maar tenminste eentje die niet stinkt… I think I prefer that 😉

 9. Dezelfde overheid die jaarlijks miljoenen euro’s binnenrijft door de taksen op sigaretten?

  Soit, dit is een eindeloze discussie. Ik ga jullie niet overtuigen om toleranter te zijn tegenover rokers, en jullie gaan mij niet overtuigen om te stoppen.

  Ik geef wel graag nog een relevant stukje stand-up comedy van Bill Hicks mee, bij wijze van afronding: http://www.youtube.com/watch?v=Z9O1Cv7wudU

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>