Jawadde

Citaat uit een artikel van de Standaard.

10 (!) suikerklontjes in fles Dan ‘up Banaan
Opvallend is dat ook producten die eigenlijk voor kinderen bedoeld zijn, zoals bepaalde ontbijtgranen en melkdrankjes per portie soms meer dan twee suikerklontjes bevatten. Absolute recordhouder was een fles van 600 ml Dan’up (banaan) van Danone. Daarin zat, zelfs na aftrek van de van nature aanwezige suikers, nog 60 gram toegevoegde suiker, of evenveel als tien klontjes.

yab schrapt de drinkyoghurt alvast van haar volgende boodschappenlijstje. Samen met de garnalen:

Zelden vermeld op etiket
Ook bleek de hoeveelheid suiker zelden op het etiket vermeld te staan. Voor een consument is het dus onmogelijk te achterhalen hoeveel suiker hij via het product binnen krijgt. Test-Aankoop trok ook nog de rest van de kwaliteit van heel wat voedingsproducten na en kwam tot de bevinding dat ze dikwijls te veel zout bevatten. Zo kan de hoeveelheid zout in 77 procent van het stokbrood echt niet door de beugel. De kwaliteit van de pils blijft, zoals vorig jaar al werd vastgesteld, ondermaats: er zit te veel water in. Ook blijken heel wat lightproducten, niet ’light’ te zijn, bevatten chips en frieten nog te veel kankerverwekkend acrylamide en lezen garnalen als een catalogus van de bestaande, al dan niet wettelijke additieven.

Toch één lichtpuntje: te veel water in de pils kan nooit slecht zijn voor de gezondheid. 😉

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

3 Responses

 1. Peter

  Je moest eens weten hoe gek die toestanden soms zijn. Een paar maanden terug kreeg ik een rondleiding bij P&G, waar de Pringles gemaakt worden. Die chipjes worden daar eerst gefrituurd, wat op zich al vrij vettig is. Na deze behandeling bevat dergelijke lekkernij een paar procenten vet, pakweg 10%. Nadien spuiten ze er nog eens een extra laag vet op “voor de smaak” totdat het chipsje ongeveer 30% vet bevat. Ik vraag me echt af hoe het met de light-toestanden zit.

  Disclaimer: de percentages zijn vage herinneringen en bij benadering. Het effect is echter hetzelfde.

 2. bakje patat

  Dus euhm.. wat mag ik dan eigenlijk nog wel eten? Straks bevat de frit met curryketchup en frikandel van hier op den hoek nog minder vet dan de gemiddelde chips?

 3. yab

  @peter: Je hoort toch vaak zeggen dat mensen die in een fabriek werken waar ze één of ander soort etenswaar fabriceren, zweren dat ze nooit of te nimmer nog die bewuste etenswaar zullen consumeren.

  Iemand heeft mij zo eens het verhaal verteld van een confituurfabriek waar ernaar gestreefd werd maar één dooie muis per week in de confituur te verwerken. Als gezond gemiddelde. Smakelijk.

  PS: P&G is evil.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>