Die studenten van tegenwoordig…

Als eeuwige student (een tiental jaar geleden begon ik aan mijn eerste universitaire opleiding) heb ik de laatste jaren aan den lijve kunnen ondervinden hoe het studentenleven veranderd is. En zie, nu staat er een artikel in de Standaard dat mij daarin bijtreedt.

Ja, het is een feit dat de student minder weggaat en minder geëngageerd is. Ik merk dit maar al te goed wanneer ik iets organiseer voor mijn studentenvereniging. Studenten komen niet meer uit hun kot. Zelfs niet voor gratis drank! Je moet al heel goeie argumenten hebben om ze naar buiten te lokken. En ja, KotNet en internet zitten hier voor meer dan een klein beetje tussen. Je kan nu gezellig op kot zitten chatten of MSN‘en (yuk, gebruik liever jabber). Pas op, ik ben zelf de eerste om van deze communicatiemiddelen gebruik te maken (behalve van MSN dan, want dat is brol). Maar toch vind ik het jammer dat het sociaal leven van de student in deze richting evolueert.

Waar zijn de tijden dat je tijdens de openingstd’s van grote kringen over de koppen kon lopen? Waar zijn de tijden van de grote studentenprotesten (toegegeven die waren toen ik begon te studeren ook al lang voorbij)? De student van tegenwoordig studeert voor het diploma. Natuurlijk kan ik hem of haar daar geen ongelijk in geven, studeren kost immers veel geld en zonder diploma spring je niet ver meer in deze samenleving. Maar toch, het echt studentikoze is aan het verdwijnen.

The times they are a-changin’. Achja, nostalgie is een verschijnsel van alle tijden, zeker?

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

1 Response

  1. Peter

    Amai, een vrouwelijke jabber-fan, waar gaan we dat schrijven? Super gewoon :-)

    Over dat engagement van de hedendaagse studenten deel ik volmondig je mening. Na twee jaar ervaring in het praesidium en druk bezig met studentenvertegenwoordiging (waar ik volgend jaar nog een tandje in bijsteek) is het erg te moeten vaststellen hoe weinig volk je nog op de been krijgt, hoe weinig mensen er hun nek nog willen uitsteken en vooral hoe weinig mensen nog interesse tonen voor dergelijke zaken. Om maar niet de link met de verzuring van de maatschappij te leggen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>