Een lelijk monster

Enkele weekends geleden (het was toen nog 2012) ging ik de confrontatie met een verschrikkelijk lelijk monster aan. Het is een monster dat steeds meer mensen uit mijn directe omgeving in de greep lijkt te krijgen. Mensen die het op het eerste gezicht helemaal voor mekaar hebben: mooi diploma, mooie job, lieve partner, toffe kinderen, leuk huis,… Maar ik schreef er al eerder over, je weet nooit echt wat er zich achter de façade verschuilt.

De avond was nochtans geweldig goed begonnen, maar opeens was daar het monster, zwartgeblakerd en niet voor rede vatbaar. Erg beangstigend om van zo dichtbij de metamorfose mee te maken van iemand die ons dierbaar is. Ik wist dat er problemen waren, ik ken de diagnose en de verhalen over therapie en medicatie, maar de diepe crisis met eigen ogen aanschouwen, meekijken in de bodemloze afgrond, dat was een heel akelige ervaring. Het monster liet zich niet bedwingen door logische argumenten en elk woord moest voorzichtig gewikt en gewogen worden op potentieel beschadigende impact.

We hebben zo goed als mogelijk een luisterend oor geboden, maar op den duur (zo rond een uur of zes ‘s morgens) was mijn pijp helemaal uit en moest ik mijn meerdere erkennen in het beest. We hebben er heel erg op aangedrongen om snel opnieuw contact te nemen met de therapeut, want ik zag een doembeeld opduiken waar ik liever niet mee geconfronteerd wordt. Gelukkig is dat gebeurd en is de situatie onder controle.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit het eerste geval is in onze directe omgeving. Depressie slaat toe bij mensen waarvan je het niet verwacht of misschien toch net wel. Want ik kan me er wel iets bij voorstellen, al is die diepe peilloze afgrond mij gelukkig onbekend. De drang om álles goed te willen doen, een perfecte partner te zijn, de beste ouder die er is, de beste werknemer, de beste, de mooiste, de knapste, de slimste,… Het vergeten te genieten van de kleine dingen des levens, ik bezondig me er zelf ook aan.

Dus ja, weg met dat taboe rond therapie. Geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid!

About yab

Yet another blogger. Wie meer wil weten, moet gewoon mijn blog lezen.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>