België is vijfde spamverspreider
Ongeveer vier procent van alle spam (ongewenste e-mail) in de wereld is afkomstig uit ons land.Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse antivirusbestrijder Symantec. Het Belgische cijfer is opmerkelijk, want grotere buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland zijn verantwoordelijk voor maar 2 % of minder van de verstuurde spam. Symantec is wereldwijd marktleider in de bestrijding van spam, en onderschept naar eigen zeggen zowat 60 % van alle spam-aanvallen.
Maar dat spam-berichten verstuurd worden van een computer in een bepaald land, betekent nog niet dat de eigenlijke verzender zich ook in dat land bevindt. Dermot Harnett, de verantwoordelijke voor spambestrijding van Symantec in Europa, vermoedt dat het hoge Belgische cijfer te verklaren is door het gebruik van zogenaamde ,,bot-netwerken”. Dat zijn netwerken van computers die besmet zijn door hacker-software. De bots kunnen dan bijvoorbeeld gebruikt worden om op grote schaal spam te verspreiden.
Dat vermoeden wordt gedeeld door Luc Beirens van de Computer Crime Unit van de federale politie. ,,Ons land heeft een vrij hoge densiteit van breedbandverbindingen en is daardoor aantrekkelijk voor misbruik met bot-netwerken.” Samen met de Belgische telecomoperatoren en de regulator BIPT wordt wel onderzocht wat er gedaan kan worden om dergelijke misbruiken tegen te gaan, zegt Beirens. ,,In Nederland bijvoorbeeld werd in oktober vorig jaar een groot botnetwerk opgerold met behulp van de operatoren.” Of zulke acties ook in ons land kunnen, zal afhangen van de economische haalbaarheid en de medewerking van de operatoren, aldus Beirens.
De VS blijven met kop en schouder de absolute spam-kampioen. Volgens Symantec komt 56 % van alle spam uit dat land. Vooral in de deelstaat Florida, dat een relatief soepele wetgeving kent, houden zich veel spammers schuil.